Ρεπορτάζ

Ασκηση ετοιμότητας από το Δήμο Ρόδου για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων

Στη διεξαγωγή νέας άσκησης ετοιμότητας των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκληθούν σε περίπτωση σεισμού ή άλλου ισχυρού φυσικού φαινομένου, θα προχωρήσει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου.

Στις ενέργειες που γίνονται ώστε ο Δήμος Ρόδου να αντιδράσει με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα ανακύψουν από φυσικά φαινόμενα, αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης.
Να σημειωθεί πως το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει διοργανώσει ήδη μια άσκηση ετοιμότητας τον περασμένο Νοέμβριο μετά τα σοβαρά προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσε στη Ρόδο η κακοκαιρία στις 22 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες, που καταβάλλει ο Δήμος Ρόδου για να εκπαιδεύσει τους εθελοντές που έχουν ενταχθεί στην ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων από φυσικές καταστροφές
«Εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για να συμμετάσχουν στην ομάδα, 70 άτομα. Προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 100 ώρες. Θα γίνει πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση», εξήγησε ο κ. Αργύρης και πρόσθεσε πως οι εθελοντές θα εκπαιδευθούν σε θέματα που σχετίζονται με σεισμικά φαινόμενα, φωτιές, πλημμύρες και ναυτικά ατυχήματα.

«Θα δοθεί έμφαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι εθελοντές θα εκπαιδευθούν στην οργάνωση των καταυλισμών, στη διάσωση και στην παροχή πρώτων βοηθειών. Θα μάθουν να διαχειρίζονται πληροφορίες ακόμη και να χειρίζονται καταστάσεις που έχουν προκαλέσει περιστατικά πανικού. Όσοι εκπαιδευτούν θα λάβουν βεβαίωση και θα εγγραφούν στο ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο κ. Αργύρης και πρόσθεσε πως η παροχή γνώσεων θα κάνει τους εθελοντές και γενικά τους πολίτες πιο ικανούς στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που διαθέτει και κινητή μονάδα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και τον Ερυθρό Σταυρό.
«Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε στο νησί μας τον περασμένο Νοέμβριο διοργανώσαμε μια άσκηση ετοιμότητας που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ενός καταυλισμού σε πλατεία της Μεσαιωνικής Πόλης. Πιστεύουμε πως ένα καταστροφικό γεγονός δεν μπορεί να επηρεάζει το σχεδιασμό για την πολιτική προστασία», δήλωσε ο κ. Ηλίας Αργύρης.

«Ετοιμάζουμε νέα άσκηση που θα περιλαμβάνει δράσεις που θα υλοποιηθούν σε 48 ώρες. Θα γίνουν εκκενώσεις κτηρίων, διασώσεις, απεγκλωβισμοί και δημιουργία καταυλισμών. Θα συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι πολίτες που θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο κ. Αργύρης και συμπλήρωσε πως ολοκληρώνεται και το επιχειρησιακό σχέδιο που θα αφορά τους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Κεφαλονιά θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τους χώρους στους οποίους θα μπορούν να σπεύσουν σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
«Οι πολίτες θα ενημερωθούν για τους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού από τα έντυπα που θα λάβουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΡ. Αυτό θα γίνει άμεσα. Εμείς επικαιροποιούμε τα σχέδια αυτά γιατί συνεχώς γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», δήλωσε ο κ. Αργύρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου