Τοπικές Ειδήσεις

Κινήθηκε η διαδικασία για την άρση μη συντελεσθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητο

Με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή η προσφυγή μίας κατοίκου των Αθηνών κατά του Δήμου Ρόδου και ακυρώθηκε η παράλειψη του Δήμου Ρόδου να διαβιβάσει την αίτηση της προσφεύγουσας μετά των συνημμένων σε αυτήν εγγράφων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άρση της μη συντελεσθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητό της ενώ ανέπεμψε την υπόθεση στον Δήμο Ρόδου, προκειμένου να προβεί στην οφειλόμενη ενέργεια.
Η ίδια προσφυγή απορρίφθηκε τυπικά κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
Ειδικότερα, η προσφεύγουσα είναι ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου επιφάνειας 411 τ.μ, στη Ρόδο το οποίο με απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου το 1989 δεσμεύθηκε χαρακτηριζόμενο ως χώρος «Εκκλησίας». Ακολούθως, η προσφεύγουσα κατέθεσε το 2017 στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μελετών και Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου αίτηση, με την οποία ζήτησε, κατ’ ορθή εκτίμηση, την τροποποίηση του πιο πάνω σχεδίου πόλεως, κατά το μέρος που δεσμεύει το εν λόγω ακίνητο ως χώρο εκκλησίας, ώστε να μπορέσει να το οικοδομήσει.
Ο δήμος Ρόδου, με έγγραφό του το 2018, απάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην υπηρεσία δεν υπάρχει δικαστική απόφαση άρσης απαλλοτρίωσης ή κυρωμένη πράξη απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου ακινήτου, ούτε κυρωμένη πράξη τακτοποίησης ή προσκύρωσης και αναλογισμού υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της συγκεκριμένης κτηματολογικής μερίδας, για να είναι δυνατή η εξέταση της τροποποίησης κι ότι το εν λόγω ακίνητο το οποίο εμπίπτει εντός κοινωφελούς χώρου σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, αναφέρεται ως χώρος Εκκλησίας κι έπειτα, απέστειλε την εν λόγω έγγραφη απάντηση στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, στον αύλειο χώρο του οποίου εμπίπτει το ένδικο ακίνητο για τις δικές τους ενέργειες.
Στη συνέχεια, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με έγγραφό της ενημέρωσε ότι τόσο η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου όσο και η Ενορία Αναλήψεως, δεν ενδιαφέρονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για το εν λόγω ακίνητο.
Ετσι η προσφεύγουσα αφού ενημερώθηκε για την απάντηση αυτή της Εκκλησίας, κατέθεσε αίτηση στον Δήμο Ρόδου, για την άρση της μη συντελεσθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στο πιο πάνω ακίνητό της, ισχυριζόμενη ότι παρήλθαν 24 έτη από τη δέσμευση αυτού, χωρίς η Διοίκηση να προβεί στη συντέλεση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, δεσμεύοντας τοιουτοτρόπως υπέρμετρα την ιδιοκτησία της, κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος. Ο Δήμος Ρόδου με έγγραφό του, απέρριψε την αίτησή της.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι Δήμοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των Αρχών που είναι αρμόδιες για την άρση ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, κι έτσι το έγγραφο του Δήμου Ρόδου δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα, αφού εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο, και απαραδέκτως προσβάλλεται με την κρινόμενη προσφυγή. Περαιτέρω, όμως, σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου, ο Δήμος Ρόδου, όφειλε να διαβιβάσει την αίτηση της προσφεύγουσας στο αρμόδιο για την άρση της επίδικης ρυμοτομικής δέσμευσης όργανο, ήτοι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και συνεπώς συντρέχει παράνομη παράλειψη διαβίβασης της εν λόγω αίτησης προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνιστά παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας, που πρέπει να ακυρωθεί και η υπόθεση να αναπεμφθεί στον Δήμο Ρόδου, προκειμένου να προβεί στη διαβίβαση αυτή.
Ετσι, έγινε δεκτή η προσφυγή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Δήμου Ρόδου και ακυρώθηκε η παράλειψή του να διαβιβάσει την αίτηση της προσφεύγουσας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως αρμόδιας για την άρση της ένδικης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, και αναπέμφθηκε η υπόθεση στον Δήμο Ρόδου, προκειμένου να διενεργήσει τα νόμιμα.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Ρόδου Μάνος Τεχνίτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου