Τοπικές Ειδήσεις

Διαγραφή οφειλής ξενοδοχειακής μονάδας έναντι της ΔΕΥΑ Ρόδου

Mε απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησε μια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία της Ρόδου κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου και διεγράφη οφειλή της ύψους 35.875,26 ευρώ.
Οπως εξέθεσε η ξενοδοχειακή εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Σάββα Χαραλάμπους, κατά το έτος 1990 υπεγράφη μεταξύ αυτής και του εναγόμενου σύμβαση υδροδότησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που εκμεταλλευόταν, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Καλαμώνα.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η εναγόμενη ανελάμβανε την υποχρέωση να παρέχει νερό στο ξενοδοχείο με βάση την καθοριζόμενη από κανονιστική απόφαση τιμή ανά κυβικό μέτρο, μετά από έλεγχο της ένδειξης κατανάλωσης που αναγραφόταν στον υδρομετρητή.
Το ξενοδοχείο αυτό αποτελείται από 67 δωμάτια, ανήκει δε στην κατηγορία 3 αστέρων και εντός του ακινήτου που στεγαζόταν το ξενοδοχείο υπήρχε και πηγάδι, από το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες υδροδότησης που αφορούσε στο πότισμα των φυτών και στα μπάνια των πελατών του.
Τον Φεβρουάριο του έτους 2016 έλαβε λογαριασμό στον οποίο αναγραφόταν η αξία της τρέχουσας κατανάλωσης και ποσό προηγούμενων οφειλών, το οποίο αυθαίρετα της καταλόγισε το εναγόμενο ενώ την 30.08.2019 εκδόθηκε λογαριασμός συνολικού ποσού 36.724,76, εκ του οποίου ποσό 35.875,28 ευρώ της καταλογίστηκε αυθαιρέτως από το εναγόμενο.
Υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΡ επέδειξε καταχρηστική και αντισυμβατική συμπεριφορά και με βάση το ιστορικό αυτό, ζήτησε να αναγνωριστεί ότι δεν υφίσταται η οφειλή της προς την εναγόμενη, ποσού 35.875,26 ευρώ και να υποχρεωθεί η εναγόμενη να διαγράψει από τους χρηματικούς καταλόγους το ανωτέρω ποσό, επικουρικά δε ζητεί να υποχρεωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικοπραξίας να της καταβάλει το ποσό των 35.875,26 ευρώ, που αποτελεί τη ζημία που έχει υποστεί και το ποσό των 20.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από την προπεριγραφείσα συμπεριφορά της εναγόμενης, καθώς και να καταδικαστεί η τελευταία στα δικαστικά της έξοδα.
Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την αγωγή πλην του αιτήματος περί διαγραφής του ποσού των 35.875,26 ευρώ από τους χρηματικούς καταλόγους, το οποίο είναι απορριπτέο ως μη νόμιμο, διότι το αντικείμενο της αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής δεν είναι δεκτικό εκτέλεσης, καθώς και το αίτημα περί καταβολής αποζημίωσης ποσού 35.875,26 ευρώ και ποσού 20.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η ενάγουσα, λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του εναγομένου, το οποίο είναι απορριπτέο ως μη νόμιμο, διότι η αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης δεν γεννά αυτοδικαίως και αξίωση αποζημίωσης λόγω αδικοπραξίας, καθώς η υπαίτια παραβίαση της ενοχικής σύμβασης τότε μόνο συνιστά αδικοπραξία, αν έγινε με πράξη ή παράλειψη/ η οποία και χωρίς τη συμβατική σχέση θα ήταν παράνομη ως αντίθετη στην επιβαλλόμενη από το σύνολο του θετικού δικαίου και τους σκοπούς του υποχρέωση ασφάλειας και προστασίας των άλλων.
Εκρινε παραπέρα ότι η αγωγή πρέπει να γίνει δεκτή και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα, διότι εφόσον το εναγόμενο ερημοδικεί, αποδεικνύονται πλήρως οι περιεχόμενοι στο αγωγικό δικόγραφο πραγματικοί ισχυρισμοί, καθόσον θεωρούνται ως ομολογημένοι εκ μέρους του και αναγνωρίζεται ότι δεν υφίσταται οφειλή ποσού 35.875,26 ευρώ της ενάγουσας προς το εναγόμενο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου