Τοπικές Ειδήσεις

“Τιμολογιακή πολιτική στο νερό που ν’ ανακουφίζει κι όχι να «πνίγει» τα λαϊκά νοικοκυριά”

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλη Μανέττα είχαν χθες ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Τάκης Πότσος και η Μαρία Χατζηγιάννη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ, η υλοποίηση των έργων που έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και οι συνέπειες από την κατάσχεση εκ μέρους της Περιφέρειας σε βάρος της ΔΕΥΑΡ ποσού περίπου 3.000.000 ευρώ, που οφείλει η επιχείρηση για τη διαχείριση του Φράγματος.

Ο κ. Μανέττας Β. υποστήριξε ότι η οφειλή προς την Περιφέρεια για τη λειτουργία του Φράγματος από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ θα καλυφθεί με δάνειο που θα χορηγηθεί στη ΔΕΥΑΡ από τον Δήμο. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ από ξενοδόχους και μεγαλες επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι σήμερα, στερώντας την από πολύτιμα έσοδα. Σχετικά με τα έργα που είναι επείγον να προχωρήσουν, όπως τα δίκτυα και οι βιολογικοί στα χωριά , ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ανέφερε ότι είναι σε στάδιο εκπόνησης μελετών με την ολοκλήρωση των οποίων θα αναζητηθεί και η χρηματοδότηση.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι, η παρούσα διοίκηση της επιχείρησης όπως και οι προηγούμενες, ακολουθώντας την πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, ενσωμάτωσε στην πρότασή της για τα νέα τιμολόγια του νερού τις Οδηγίες της ΕΕ και τις σχετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων, που με τα διάφορα «περιβαλλοντικά» τέλη φορτώνουν τελικά στις πλάτες των δημοτών το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού.

Η αναδιανομή των «βαρών» ανάμεσα στα λαϊκά νοικοκυριά της μιας περιοχής με κάποιας άλλης στο νησί (όπως είναι στις προθέσεις της διοίκησης να πράξει) δεν σημαίνει δίκαιη μεταχείριση των κατοίκων, αλλά επιβάρυνση συνολικά του Ροδιακού λαού. Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του νησιού μας είναι πρωτόγνωρη σε ανέχεια, είναι εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά με την παρατεταμένη ανεργία. Είναι αδύνατον να επωμιστούν κι άλλα βάρη. Το αντίθετο ζητήσαμε από την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ. Μείωση της τιμής, φθηνό, ποιοτικό νερό για όλους. Απαλλαγή από τα τέλη σε όλους τους ανέργους και όσους επλήγησαν από την πανδημία για όσο διάστημα διάστημα διαρκεί η κρίση.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε καμιά περίπτωση να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτήν την πολιτική έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές του νησιού.

Νερό δημόσιο φυσικό αγαθό, απαλλαγμένο από την εμπορική χρήση του.

Καμία διακοπή νερού στα φτωχά νοικοκυριά.

Πιο αναλυτικά για την πρόταση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ θα αναφερθούμε κατά την δημοσίευσή της.

Ρόδος 8/1/2021

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου