Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές από δύο ή περισσότερους που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια κατ’ εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ τετελεσμένες και σε απόπειρα, για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις και για σύσταση συμμορίας και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος θα καθίσουν τρεις υπήκοοι Ρουμανίας που διέρρηξαν κοσμηματοπωλεία στη Ρόδο.
Η 32χρονη υπήκοος Ρουµανίας D. D. S. του I. και ο σύζυγός της I. S. του D. 39 ετών φέρονται ως οι δράστες των διαρρήξεων, μαζί με ακόμη τρεις οµοεθνείς τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν έχουν ακόµη διακριβωθεί, ενώ η τρίτη κατηγορούμενη Μ. S. του Τ. φέρεται να πήρε από αυτούς ένα δακτυλίδι με μπλε λευκό ζιργκόν το οποίο είχαν κλέψει.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Μετά τη διάρρηξη, την 4η Μαΐου 2012, του χρυσοχοείου του κ. Σάββα Πίσσα στην οδό Κ. Παλαµά 13, συγκεντρώθηκαν σηµαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.
Οι δράστες αφού παραβίασαν το εξωτερικό ρολό ασφαλείας, σήκωσαν την γυάλινη πόρτα στο ύψος της κλειδαριάς και αφαίρεσαν κοσµήµατα συνολικής αξίας 120.000 ευρώ.
Οι αστυνοµικοί εξασφάλισαν µαγνητοταινίες από την «ATTICA BANK», το κατάστηµα «ΚΑΤΣΙΔΩΝΗΣ» και το «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ» και από την επεξεργασία τους προέκυψε ότι οι δράστες ήταν τέσσερις.
Το υλικό αυτό συσχετίστηκε µε αντίστοιχο που συγκεντρώθηκε µετά τη διάρρηξη, την 27η Φεβρουαρίου 2012, του χρυσοχοείου του κ. Κώστα Λουιζίδη στη Νέα Αγορά, στο οποίο φαίνονται οι τρεις δράστες, που αφαίρεσαν κοσµήµατα αξίας 150.000 ευρώ, αφού έκοψαν το λουκέτο από ρολό της πίσω πόρτας και εισήλθαν σ’ αυτό από ανασφάλιστη εσωτερική πόρτα.
Οι ίδιοι δράστες την 28η Απριλίου 2012 και ώρα 22:15 µετέβησαν στο Φαληράκι, σε χρυσοχοείο ιδιοκτησίας της κ. Αντωνίας Παλλά, στην οδό Τιµοκρέοντα και αποπειράθηκαν να το διαρρήξουν, αφού πρώτα απενεργοποίησαν τις κάµερες κλειστού κυκλώµατος παρακολούθησης του καταστήµατος. Έγιναν όµως αντιληπτοί από την ιδιοκτήτρια και απεχώρησαν πριν από την επέµβαση της αστυνοµίας. Οι αστυνοµικοί µπόρεσαν εξάλλου να εξασφαλίσουν τα στοιχεία του αυτοκινήτου που χρησιµοποίησαν οι δράστες στη διάρρηξη του χρυσοχοείου του κ. Πίσσα. Οι δράστες είχαν σταθµεύσει συγκεκριµένα κοντά στο «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ» αυτοκίνητο NISSAN ΝΟΤΕ χρώµατος µπλε, που ενοικίασαν από κατάστηµα στα Λάερµα, στο διάστηµα από 3 έως 5 Μαΐου 2012.
Προέκυψε ότι το αυτοκίνητο είχε µισθώσει ο δεύτερος δράστης µαζί µε τη σύζυγό του. Οι ίδιοι είχαν νοικιάσει από την 26η έως την 30η Απριλίου 2012 και αυτοκίνητο τύπου FIAT PANDA χρώµατος σκούρου κόκκινου το οποίο φέρεται να χρησιµοποιήθηκε στην απόπειρα διάρρηξης στο χρυσοχοείο της κ. Παλλά.
Από τις έρευνες των αστυνοµικών προέκυψε ότι το ανδρόγυνο διέµενε σε οικία της οδού Δενδρινού.
Οργανώθηκε επιχείρηση την 29η Μαΐου 2012 και προσήχθησαν η 32χρονη, ένας 61χρονος, µια 53χρονη, ένας 35χρονος, µια 31χρονη, ένας 21χρονος, µια 25χρονη και ένας 31χρονος, όλοι υπήκοοι Ρουµανίας.
Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγµατοποιήθηκαν έρευνες σε ακίνητα που είχαν µισθώσει οι ανωτέρω στις οδούς Δενδρινού, Ναυάρχου Κόδριγκτων και Καποδιστρίου.
Από την κατοικία της πρώτης στην οδό Δενδρινού, κατασχέθηκαν 10 ζευγάρια σκουλαρίκια φο-µπιζού, 2 σκουλαρίκια φο-µπιζού, 8 βραχιόλια φο-µπιζού, 3 ρολόγια, εκ των οποίων τα 2 µάρκας QUARTZ το ένα µε άσπρο λουράκι, το άλλο µπρασελέ και ένα µάρκας AURIOL µε µαύρο λουράκι, 3 αλυσίδες λαιµού φο-µπιζού, 1 ασηµένια αλυσίδα λαιµού µε µενταγιόν µάτι, 2 δαχτυλίδια φο-µπιζού και 3 χρυσά δαχτυλίδια, εκ των οποίων το ένα έχει 2 κρίκους λευκόχρυσους µε άσπρες πέτρες, το άλλο µε πολλά άσπρα µικρά διαµάντια και το τελευταίο χρυσό χωρίς πέτρες µε ραβδώσεις, ένα κολιέ χρυσό µε διαµάντια µάρκας BULGARI και αντίστοιχου τύπου και µάρκας βραχιόλι (σετ) και το χρηµατικό ποσό των 700¤. Στην κατοχή της µητέρας της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δαχτυλίδια χρυσά, το ένα µε µπλε-λευκό ζιργκόν, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένας σταυρός χρυσός µε διαµάντια µαζί µε µία χρυσή αλυσίδα.
Από τα χρυσαφικά που κατασχέθηκαν στην οικία της µητέρας της πρώτης κατηγορούµενης, το ένα δαχτυλίδι µε µπλε-λευκό ζιργκόν αναγνωρίσθηκε µε επιφύλαξη από τον κ. Κώστα Λουϊζίδη ως ένα από τα κλοπιµαία του χρυσοχοείου του. Από τα κατασχεθέντα χρυσαφικά στην οικία της 32χρονης το κολιέ και το βραχιόλι µάρκας BULGARI αναγνωρίσθηκαν ανεπιφύλακτα από τον ίδιο ως προερχόµενα από την ίδια διάρρηξη.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο σύζυγός της µετείχε στην οµάδα που διέρρηξε τα χρυσοχοεία των κ.κ. Πίσσα και Λουϊζίδη και αποπειράθηκε να διαρρήξει το χρυσοχοείο της κ. Παλλά.
Αυτόπτης µάρτυρας της διάρρηξης στο χρυσοχοείο του κ. Πίσσα αναγνώρισε στο µεταξύ ανεπιφύλακτα τον 39χρονο ως δράστη της διάρρηξης. Ο ίδιος αυτόπτης µάρτυρας αναγνώρισε από το υλικό µαγνητοσκόπησης που έχει συγκεντρωθεί ακόµη δύο δράστες των διαρρήξεων στα υπόλοιπα χρυσοχοεία.
Η 32χρονη εξεταζόµενη ανέφερε ότι δεν έχει διαπράξει διαρρήξεις, ούτε έχει µε κανέναν τρόπο σχέση µε τέτοιες πράξεις. Είπε ότι ενοικίασε µόνο µία φορά αυτοκίνητο µε τον άνδρα της για να το δώσει ο σύζυγός της σε κάποιους φίλους του Ρουµάνους.
Είπε ακόµη ότι τα δύο κοσµήµατα που αναγνωρίστηκαν ανεπιφύλαχτα από τον κ. Λουιζίδη ως προερχόµενα από τη διάρρηξη στο κατάστηµά του, της ανήκουν και ότι τα αγόρασε από µία Ρουµάνα, που τα έφερε από την Τουρκία. Είπε ότι όλα τα ταξίδια και τα έξοδα που έκανε µε την οικογένειά της τα πλήρωνε ο άνδρας της χωρίς να ξέρει από πού προέρχονται τα χρήµατα που είχε καθόσον δεν εργαζόταν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ