Ειδήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Τρεις τουριστικές περιοχές θα λειτουργήσουν ως «πιλότος». Από τον υπουργό Ανάπτυξης και όχι τον αντιπεριφερειάρχη η απόφαση. Ανοικτά τα καταστήματα και σε δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Τι ισχύει σήμερα.

Πενήντα δύο Κυριακές του χρόνο, θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους σε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, για να ισχύσει αυτό, δεν θα απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη όπως ισχύει έως τώρα για τη εποχική ή εξάμηνη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι πιλοτική και προβλέπεται να αξιολογηθεί από φορέα που θα οριστεί, ώστε προφανώς να εξαχθούν συμπεράσματα για την επέκταση και μονιμοποίηση της ρύθμισης, ή την απόσυρσή της.

Επίσης, όλες τις Κυριακές του έτους θα μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα στις δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.

Αυτό προβλέπεται με την 5η παράγραφο του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις» που κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Υπενθυμίζουμε, ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές από το Μαϊο έως τον Οκτώβριο στις τουριστικές περιοχές της χώρας, στο δήμο Αθηναίων και πέριξ του αεροδρομίου, στο νότιο τομέα της Αττικής, στο ιστορικό κέντρο τη Θεσσαλονίκης και σε τμήματα της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, «με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις παρ. 2 και 2Α και χωρίς να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζονται ο φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια.»

Τα παραπάνω, αναφέρονται στο άρθρο 18 του νομοσχέδιου, με τη οποίο τροποποιείται το άρθρο 16 του ν. 4177/2013 και διαμορφώνεται (σ.σ. για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).

Τι θα ισχύει με πλέον με τις αλλαγές στο άρθρο 16

«Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές»

Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές: α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη εκάστης τακτικής εκπτωτικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή. β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. γ) Την Κυριακή των Βαΐων. δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους. ε) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με την περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος.

Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

1Α. Επιπλέον, (σ.σ. όπως ήδη ισχύει) επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) Στον Δήμο Αθηναίων, και

β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833), καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού- Άγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως οριοθετείται στην απόφαση ΠΕΧΩ οικ. 1516/Φεντ. επεκτ./05/09.03.2005 (Δ΄ 319). Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται τα συγκεκριμένα όρια των περιοχών της περ. β’, λαμβανομένης υπόψη της εμπορικής δραστηριότητας της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση του πρώτου εδαφίου μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

2. Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά τον μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.

Πηγή: euro2day.gr

Σταμάτης Ζησίμου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου