Ακατάσχετος θα είναι ο τραπεζικός λογαριασμός για χρέη προς ιδιώτες, πιστωτικά ιδρύματα και εφορία εφόσον οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Μάλιστα ανέφερε ότι για επιχειρηματίες που θα διενεργούν τις συναλλαγές μέσω των καρτών τα χρήματα που θα εισέρχονται σε συγκεκριμένο λογαριασμό θα είναι ακατάσχετα για χρέη προς τράπεζες και εφορία.

Επίσης, ανακοίνωσε κίνητρα για τους φορολογουμένους που κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος με κληρώσεις δώρων, λοταρίες κ.λπ., καθώς και τη μείωση του κόστους προμήθειας των συσκευών POS και της τραπεζικής προμήθειας.

Οπως προκύπτει από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού, στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή. Αρχικά με την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και τον «αποκλεισμό» των φορολογουμένων από τις εφορίες. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι εντός 2016 θα σταματήσει η υποδοχή κοινού στις εφορίες και ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2014 το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 11,5 εκατ. ευρώ για επιδόσεις εγγράφων στους φορολογουμένους, σημειώνοντας ότι από το 2013 η νομοθεσία προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί εντός του τρέχοντος μηνός στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση δεν θα έχει χαριστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 100.000 ευρώ στη χρήση του 2007 θα μπορέσει να τα νομιμοποιήσει, εφόσον τα αποκαλύψει στην εφορία. Για τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθεί με τους συντελεστές που ίσχυαν για τη χρήση του 2007, δηλαδή με ανώτατο συντελεστή 40% (για ποσά άνω των 75.000 ευρώ). Με την πληρωμή του φόρου που προκύπτει θα αίρονται οι ποινικές διώξεις, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ