ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μόνο η πολιτική δυναμική θα δώσει λύση στο θέμα του ΦΠΑ»

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Καμία τύχη δεν θα έχουν οι προ­σφυ­γές ενώ­πιον των Ανώ­τα­των Ευ­ρω­παϊ­κών Δι­κα­στη­ρί­ων αλλά και ενώ­πιον του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας για την ακύ­ρω­ση των απο­φά­σε­ων της κυ­βέρ­νη­σης με τις οποί­ες κα­ταρ­γή­θη­κε το κα­θε­στώς των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, σύμ­φω­να με τον κ. Μι­χά­λη Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου, δι­κη­γό­ρο – υπο­ψή­φιο δι­δά­κτο­ρα Συ­νταγ­μα­τι­κού και Διοι­κη­τι­κού Δι­καί­ου της Νο­μι­κής Σχο­λής Αθη­νών.

«Ο μειω­μέ­νος συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ για τη Ρόδο ανή­κει στο πραγ­μα­τι­κό και δι­καϊ­κό πα­ρελ­θόν. Η επα­να­φο­ρά του Συ­νταγ­μα­τι­κού και Ευ­ρω­παϊ­κού κε­κτη­μέ­νου απαι­τεί απο­κλει­στι­κά πο­λι­τι­κή βού­λη­ση και συ­ντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες όλων μας, ιδιαι­τέ­ρως βέ­βαια των το­πι­κών αρχών και των κοι­νω­νι­κών επι­στη­μο­νι­κών φο­ρέ­ων, προς τα κέ­ντρα λήψης απο­φά­σε­ων Αθή­νας-Βρυ­ξελ­λών» δή­λω­σε χθες σε συ­ντά­κτη της «δη­μο­κρα­τι­κής» ο κ. Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας και τα εξής:

«Η ελ­πί­δα για απο­κα­τά­στα­ση μέσω των Ανώ­τα­των Ευ­ρω­παϊ­κών Δι­κα­στη­ρί­ων είναι μά­ταιη. Το μεν Δι­κα­στή­ριο Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης (Δ.Ε.Ε.) με μία πολύ αυ­στη­ρή δια­δι­κα­σία πρέ­πει να βρει το σθέ­νος να ακυ­ρώ­σει πράξη-βού­λη­ση της ίδιας της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής (μέλος της Τρόι­κας), που είναι συμ­βαλ­λό­με­νο μέρος του Μνη­μο­νί­ου 3, που επι­διώ­κει την κα­τάρ­γη­ση του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή Φ.Π.Α. στα νησιά μας, το δε Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο Δι­καιω­μά­των του Αν­θρώ­που, είναι πα­ντε­λώς αναρ­μό­διο, καθώς δεν άπτο­νται της κρί­σης του φο­ρο­λο­γι­κές δη­μο­σιο­νο­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα κρα­τι­κές δια­φο­ρές.

Ει­δι­κό­τε­ρα, το Δ.Ε.Ε. κατά την αρ­μο­διό­τη­τά του:

1.κρί­νει τη νο­μι­μό­τη­τα πρά­ξε­ων των ευ­ρω­παϊ­κών ορ­γά­νων (του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης) μετά από προ­σφυ­γή κρά­τους-μέ­λους ή άλλου ορ­γά­νου της Ε.Ε.

2.κρί­νει τη συμ­μόρ­φω­ση κρά­τους-μέ­λους με το Ευ­ρω­παϊ­κό Δί­καιο μετά από προ­σφυ­γή της Επι­τρο­πής ή άλλου κρά­τους-μέ­λους.

3.ερ­μη­νεύ­ει κα­νό­νες του Ευ­ρω­παϊ­κού Δι­καί­ου μετά από προ­δι­κα­στι­κό ερώ­τη­μα εθνι­κού δι­κα­στη­ρί­ου.

4.εκ­δι­κά­ζει αναι­ρέ­σεις κατά απο­φά­σε­ων του Πρω­το­δι­κεί­ου των Ευ­ρω­παϊ­κών Κοι­νο­τή­των.

Από τα πα­ρα­πά­νω κα­θί­στα­ται σαφές, πως μόνο με μορφή προ­δι­κα­στι­κού ερω­τή­μα­τος θα μπο­ρού­σε να τεθεί το σπου­δαίο αυτό ζή­τη­μα π.χ. από το Ανώ­τα­το Ακυ­ρω­τι­κό Διοι­κη­τι­κό Δι­κα­στή­ριο της χώρας, δη­λα­δή το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας».

Σε ό,τι αφορά στην πο­ρεία που θα έχει μια προ­σφυ­γή ενώ­πιον του ΣτΕ ο κ. Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου εξέ­θε­σε τις ακό­λου­θες επι­φυ­λά­ξεις του:

«Το ΣτΕ,  έχει με βάση την πρό­σφα­τη από­φα­ση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. (4504-4505/2014 Ολο­μέ­λεια ΣτΕ) κρί­νει, αδι­καιο­λό­γη­τα κατά την άποψή μου, πως η πα­ρα­με­θό­ρια νη­σιω­τι­κό­τη­τα και ως συ­νταγ­μα­τι­κά κα­το­χυ­ρω­μέ­νο δι­καί­ω­μα και ως ευ­ρω­παϊ­κό κε­κτη­μέ­νο, δεν απο­τε­λεί τεκ­μή­ριο και ακλό­νη­το επι­χεί­ρη­μα για ιδιαί­τε­ρη φο­ρο­λο­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση, καθώς μπο­ρούν να λη­φθούν άλλα -γε­νι­κώς και αό­ρι­στα- προ­λη­πτι­κά μέτρα, που δεν θα αντι­τί­θε­νται στην ορι­ζό­ντια φο­ρο­λο­γι­κή ισό­τη­τα για όλους τους Έλ­λη­νες, ανε­ξαρ­τή­τως στο αν κα­τοι­κούν όλο το χρόνο, σε μία ακρι­τι­κή πε­ριο­χή και κα­τα­φέρ­νουν να ζουν και να προ­ο­δεύ­ουν παρά τις πά­γιες δυ­σκο­λί­ες στις με­τα­φο­ρές, υπο­δο­μές, πε­ρί­θαλ­ψη. Απορ­ρί­πτο­ντας έτσι με τις ευ­λο­γί­ες της νο­μο­θε­σί­ας της Ε.Ε., την  ορ­θό­τε­ρη με αντι­κει­με­νι­κά κρι­τή­ρια φο­ρο­λο­γι­κή ανα­λο­γι­κή ισό­τη­τα .

Τέλος, με την 668/2012 από­φα­ση της Ολο­μέ­λειας του ΣτΕ που δι­καιο­λό­γη­σε και Συ­νταγ­μα­τι­κά και με βάση τις Ευ­ρω­παϊ­κές Συν­θή­κες, στο πλαί­σιο της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης τα δυ­σβά­στα­χτα γε­νι­κού χα­ρα­κτή­ρα δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα υπέρ του δη­μο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος, θεωρώ, πως δεν θα αντι­δρά­σει δια­φο­ρε­τι­κά στο ζή­τη­μα του Φ.Π.Α. των νη­σιών μας. Συ­νε­πώς η πο­λι­τι­κή δυ­να­μι­κή λύση, όπως πάει να συμ­βεί εξ άλλου και με την ελά­φρυν­ση από ΦΠΑ των ιδιω­τι­κών σχο­λεί­ων, απο­τε­λεί μο­νό­δρο­μο».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.