Ειδήσεις

ΔΕΠΑ: Επέκταση στα νησιά με συμπιεσμένο αέριο

«Άνοιγμα» στα νησιά και σε περιοχές που δεν συνδέονται με το δίκτυο σχεδιάζει η ΔΕΠΑ. Η αγορά προετοιμάζεται για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με την κατάργηση του μονοπωλίου λιανικής πώλησης αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Σε στρατηγικές κινήσεις για την αξιοποίηση του νέου περιβάλλοντος που θα δημιουργηθεί στην αγορά λιανικής φυσικού αερίου, με το άνοιγμα της και την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων, προχωρούν μεγάλοι και μικροί παίκτες της αγοράς.

Καταρχήν η ΔΕΠΑ δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να επεκταθεί στην τροφοδοσία περιοχών που δεν έχουν σύνδεση με δίκτυα (νησιωτικές και ηπειρωτικές) με συμπιεσμένο (CNG) ή υγροποιημένο αέριο (LNG). Επίσης, δύο τουλάχιστον μικρές εταιρείες που διαθέτουν άδειες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζουν την επέκτασή τους και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο όλος σχεδιασμός γίνεται με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχέδιου που θα αφαιρεί από τις τρεις ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία το αποκλειστικό δικαίωμα λιανικής πώλησης, με τη διαχείριση του δικτύου να αποτελεί πλήρως διαχωρισμένη (ενδεχομένως και νομικά) δραστηριότητα από αυτή της προμήθειας.

Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το unbundling στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου (δίκτυα χαμηλής πίεσης στις πόλεις) δεν είναι ακόμη γνωστό, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια.

Ωστόσο από την πλευρά της η ΔΕΠΑ προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της, αποφάσισε να ενεργοποιήσει σχεδιασμούς που επεξεργάζεται εδώ και χρόνια, για τη δημιουργία απομονωμένων δικτύων που θα τροφοδοτούνται πρωτίστως με συμπιεσμένο αέριο.

Σε δεύτερη φάση και εφόσον ο ΔΕΣΦΑ συμπληρώσει τις δικές του υποδομές θα επεκταθεί και στο υγροποιημένο αέριο.

Για την επέκταση στις νέες δραστηριότητες, η ΔΕΠΑ κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας να τροποποιήσει την άδεια προμήθειας που έχει, ώστε να καλύπτει τις νέες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της επιχείρησης, η προτεραιότητα θα δοθεί στο συμπιεσμένο αέριο, καθώς η εταιρεία διαθέτει ήδη τρεις σταθμούς σε λειτουργία (Ανθούσα, Λιόσια, Πυλαία Θεσσαλονίκης) μέσω των οποίων τροφοδοτούνται οχήματα αστικών συγκοινωνιών, ιδιωτικής χρήσης και δήμων (απορριμματοφόρα).

Οι σταθμοί αυτοί θα μπορούν να τροφοδοτούν τις δεξαμενές που μεταφέρουν ειδικά φορτηγά οχήματα, τα οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτούν τα αποκεντρωμένα δίκτυα πόλεων.

Όπως σημειώνει η ΔΕΠΑ στην αίτησή της οι καταναλωτές θα είναι ηλεκτροπαραγωγοί (σε μη διασυνδεδεμένα νησιά), βιομηχανίες, μεγάλοι εμπορικοί (π.χ. ξενοδοχεία), και μεγάλοι αστικοί (νοσοκομεία, στάδια, σχολεία κα).

Επιπλέον, οι πελάτες μπορεί να βρίσκονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μικρής ακτίνας, όπου είναι δυνατόν να διασυνδεθούν με μικρής έκτασης αυτόνομο δίκτυο διανομής. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δυνητικοί καταναλωτές σε περιοχές εκτός Συστημάτων Μεταφοράς μπορούν να είναι στην Πελοπόννησο, Ήπειρο, Κρήτη καθώς και σε περιοχές όπου δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής.

Η ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά αυτή, ουσιαστικά να ανοίξει την αγορά, καθιστώντας ευχερέστερη την πρόσβαση των καταναλωτών στην προμήθεια φυσικού αερίου, τονίζεται αρμοδίως, καθώς η υπάρχει πλέον ώριμη τεχνολογία, ενώ παρόμοια συστήματα είναι διαδεδομένα σε πολλές χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο υγροποιημένο αέριο η ΔΕΠΑ σημειώνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απαραίτητη υποδομή. Ωστόσο εκτιμά ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμη, στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου