Ειδήσεις

Η ενεργειακή κρίση απειλεί να “κλείσει τα φώτα” των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

“Τρίβουν τα μάτια τους” οι ξενοδόχοι στην Ευρώπη με τους εξοφρενικούς λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν φέτος και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις απειλούν τη βιωσιμότητα τους.

Μέχρι και δέκα φορές υψηλότερες από ότι πριν από ένα χρόνο είναι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να δυσκολεύονται να μετακυλήσουν στους πελάτες τους το πρόσθετο κόστος για θέρμανση και φώτα, δεδομένου ότι έχουν ήδη ανεβάσει τις τιμές των δωματίων τους.

Μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο κρατήσεων απολαμβάνουν εδώ και μήνες τα ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει απεγνωσμένα μετά από δυόμισι χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Το ρεπορτάζ του τουριστικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Skift που αφορά στις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω της εξωφρενικής αύξησης του κόστους της ενέργειας, είναι αποκαλυπτικό, αφού δείχνει τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος και οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους πιέζει τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται σε μια οικογενειακή επιχείρηση στην Σκωτία, που διαχειρίζεται δύο μπουτίκ ξενοδοχεία στην ενδοχώρα, είδε το λογαριασμό της ενέργειας να εκτοξεύεται από 600.000 δολάρια πέρυσι, σε περίπου 1,6 εκατ. δολάρια φέτος. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, το σύνολο των ξενοδόχων είδαν με έκπληξη τους λογαριασμούς τους να απογειώνονται.

Η Ρωσία που έχει περικόψει την παροχή φυσικού αερίου, από την οποία τροφοδοτούνται πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκάλεσε την άνοδο των τιμών της ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι έλληνες ξενοδόχοι «τρίβουν τα μάτια τους» βλέποντας τους λογαριασμούς ρεύματος
Τα ελληνικά ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή παραμένουν γεμάτα από ξένους τουρίστες, όμως οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται σοβαρά για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με ξενοδόχους τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, οι οποίοι δήλωσαν ότι ποτέ δεν πίστευαν ότι θα αντικρίσουν τέτοιους λογαριασμούς ρεύματος. Χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχείου στην Κρήτη, με μέσο λογαριασμό της τάξεως των 100.000 ευρώ στην υψηλή περίοδο, που φέτος εκτοξεύτηκε σε 350.000 ευρώ.

Η περίπτωση της Ισπανίας
Στην Ισπανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Skift, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια, τα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις να διατηρούν τους θερμοστάτες τους σε συγκεκριμένα ελάχιστα επίπεδα. Από τον περασμένο μήνα και μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να ψύχουν τα δωμάτια τους κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου ή να θερμαίνουν τα δωμάτια το χειμώνα πάνω από τους19 βαθμούς Κελσίου. Ομάδες ελεγκτών θα κάνουν επιθεωρήσεις στις διάφορες επιχειρήσεις για να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η κίνηση αυτή της Ισπανίας είναι αξιοσημείωτη επειδή η χώρα δεν εξαρτάται τόσο, όσο πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη από γεννήτριες που λειτουργούν με φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας.

Εκπρόσωπος της ισπανικής ομοσπονδίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων CEHAT σε δηλώσεις του τόνισε ότι, «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ισπανία στους συναδέλφους μας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπως έδειξαν αλληλεγγύη μαζί μας την εποχή της πανδημίας».

Σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι διαπραγματεύτηκαν μακροπρόθεσμα ενεργειακά συμβόλαια με χαμηλότερα επιτόκια προτού εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας, δίνοντάς τους κάποιο βραχυπρόθεσμο μαξιλάρι.

Όπως αναφέρει το Skift, στη Γερμανία, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί και για έναν άλλο λόγο εκτός από τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας. Οι ξηρασίες στέγνωσαν τα ποτάμια νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαταράσσοντας τις παραδόσεις καυσίμων σε εργοστάσια με καύση άνθρακα — που αποτελούν εναλλακτικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη χώρα λειτουργούν όμως αρκετές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 30 εταιρείες που πωλούσαν ενέργεια έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με το Reuters.

Σε δηλώσεις του στο Skift, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων και γενικός διευθυντής του Grand Hyatt της Αθήνας κ. Παναγιώτης Αμυράντης δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά υψίστης σημασίας για τους ξενοδόχους να παρακολουθούν τις τιμές με μεγάλη προσοχή. «Τα επιπλέον έσοδα θα βοηθήσουν να γίνει πιο υποφερτό το αυξανόμενο κόστος».

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Στη Σκανδιναβία και τη Βαλτική, η αλυσίδα Nordic Choice Hotels προσέθεσε πρόσφατα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ηλιακά συστήματα στον τελευταίο όροφο και συστήματα διαχείρισης ζήτησης που βασίζονται σε λογισμικό, σε πολλά από τα ακίνητά της. «Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Comfort Hotel Solna, που άνοιξε πριν ένα χρόνο, και στεγάζει επίσης τα κεντρικά μας γραφεία στη Σουηδία», δήλωσε στο Skift ο Fredric Landell, επικεφαλής του έργου των Nordic Choice Hotels. «Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο μηδενικής ενέργειας στην περιοχή της Σκανδιναβίας και στην πραγματικότητα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Η πρόσοψη και η οροφή καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες και οι ανελκυστήρες φορτίζονται όταν κατεβαίνουν και επαναχρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια για να ανέβουν ξανά». H μείωση του κόστους επιτυγχάνεται με τη χρήση τεχνολογίας, η οποία μειώνει τη χρήση ενέργειας όταν ο πελάτης δεν βρίσκεται στο δωμάτιο του, κλπ.

Πηγή News247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου