Η επιστολή

Παρόλη τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως απόρροια της πανδημίας, καταβάλλεται καθημερινά τους τελευταίους μήνες τεράστια προσπάθεια από όλους τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα να αναδείξουν σε όλους τους επισκέπτες την καλή εικόνα του τόπου μας, του πολιτισμού και της πραγματικά φιλόξενης στάσης μας.

 

Ωστόσο, κρίνεται σημαντικό να γίνει επισήμανση ενός λανθασμένου και ανεπαρκούς κριτηρίου που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τη μείωση ενοικίων. Το εν προκειμένω ελαφρυντικό μέτρο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποτελούσε προνόμιο αποκλειστικά των επιχειρήσεων με ΚΑΔ «Τουριστικά είδη λαϊκής τέχνης». Αυτό το οποίο δυστυχώς παραβλέφθηκε, είναι το γεγονός πως υπάρχει πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων με διαφορετικούς από τον προαναφερθέντα ΚΑΔ, οι οποίες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και είναι αποκλειστικά τουριστικές. Ως εκ τούτου, περίπου το 40% των επιχειρήσεων αυτών δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ενός τόσο καίριου για την βιωσιμότητά τους μέτρο.

 

Διαπιστώνοντας συνολική μείωση του εισερχόμενου τουρισμού αλλά και του τζίρου από 70% έως 90%, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού πιθανότατα να καταλήξουν σε τέλμα του επόμενους «δύσκολους» μήνες, καθότι το ενοίκιο αποτελεί με τα υφιστάμενα δεδομένα ένα δυσβάσταχτο έξοδο για κάθε επιχείρηση.

 

Πρόταση του συλλόγου αποτελεί η συμπερίληψη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές στο μέτρο για μείωση ενοικίου της τάξης του 40%, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωγραφική τους θέση αλλά και το γεγονός πως παρέμειναν κλειστές έως το τέλος του μήνα Ιουνίου (συνεπακόλουθη μείωση τζίρου).

 

Τέλος, υπενθυμίζεται για ακόμη μια φορά πως το νησί της Ρόδου με περισσότερους από 120,000 κατοίκους, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να απασχολείται στον τουρισμό, έχει πληγεί σημαντικά, μάλιστα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, με επιχειρήσεις να υπολειτουργούν, άλλες να παραμένουν κλειστές και πολίτες να καταλήγουν σε μακροχρόνια ανεργία. Επομένως, αναμένουμε επίδειξη ενσυναίσθησης και μέριμνας, με την παροχή επιπλέον μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Χαρτερός Παύλος

Η Γραμματέας

Παπαβασιλείου Καθολική

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ