Ειδήσεις

Είναι οριστικό: Θα επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία!

Οριστική είναι η απόφαση για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης την επόμενη σεζόν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων της Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος στη συνάντηση των μελών του συλλόγου το βράδυ της περασμένης Τρίτης, κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στο Υπουργείο στην Αθήνα, ενημερώθηκε επίσημα για την αμετάκλητη πλέον επιβολή του συγκεκριμένου φόρου από το 2018.
«Είχα συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου πληροφορήθηκα ότι η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης είναι οριστική. Μέχρι το τέλος του μήνα θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος από τα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών για το πώς θα γίνεται η διαδικασία πληρωμής του φόρου. Θα πρέπει λοιπόν να θεωρούμε δεδομένη την επιβολή του φόρου, αν και κάποιοι τουρ οπερέιτορς τον έχουν ήδη υπολογίσει. Τον έχουν συμπεριλάβει στα συμβόλαια με την επισήμανση να εισπράττεται με την άφιξη στο ξενοδοχείο. Το πώς θα αποδίδεται θα περιμένουμε να το μάθουμε από τη διευκρινιστική εγκύκλιο», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Πάντως κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον περασμένο Ιούνιο, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τέλος διανυκτέρευσης, λέγοντας ότι εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επανεξεταστεί το ζήτημα.
«Υπάρχουν δεσμεύσεις του παρελθόντος, όπως γνωρίζετε. Εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν, θα επανεξετάσουμε εάν εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι έκλεισε η αξιολόγηση και πετύχαμε όλα όσα ζητήσαμε και ότι ξεκινάει πλέον ο δρόμος προς την ανάπτυξη με πρωταγωνιστή τον τουρισμό, θέλω να πιστεύω ότι αν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», είχε αναφέρει η κ. Κουνουρά.
Σε αναζήτηση 150.000 τουριστών…
Και ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη η φετινή σεζόν, η επόμενη προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Στο ξενοδοχειακό δυναμικό του νησιού εντάσσονται 5000 νέες κλίνες, γεγονός που συνεπάγεται ανάγκη 150.000 τουριστικών αφίξεων. «Εκτιμώ ότι και ο Αύγουστος θα κλείσει με μία μικρή αύξηση. Μέχρι και τις 31 Ιουλίου η κίνηση έδειχνε αύξηση γύρω στο 4% κάπου εκεί θα κινηθεί και ο Αύγουστος. Απ’ ό,τι φαίνεται επαληθεύονται και τα slots που μέχρι το τέλος της σεζόν παρουσίαζαν αύξηση κατά 4,5%. Η σεζόν θα κλείσει με αύξηση περίπου στο 5% έως 6%. Δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχω συγκεντρώσει και τους υπολογισμούς που έχω κάνει, η Ρόδος χρειάζεται την επόμενη χρονιά 150.000 επιπλέον αφίξεις, δεδομένου ότι θα ενταχθούν στο δυναμικό της 500 νέες κλίνες. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα χρειαστούμε αύξηση αφίξεων 6%-7% την επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής ανά αγορά και ανά τουρ οπερέιτορ, συγκεντρώνονται 100.000 επιπλέον αεροπορικές θέσεις και δεν βλέπω να υπάρχει κινητικότητα ώστε να αυξηθεί αυτό το νούμερο», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.

Οι τάσεις των αγορών
Όπως όλα δείχνουν, η ρωσική αγορά θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά το 2018, καθώς θα έχουν πλέον ανοίξει οι προορισμοί της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η γερμανική και αγγλική αγορά θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο, ενώ ανοδικά θα κινηθεί και η αγορά της Πολωνίας. «Η ρωσική αγορά, εμφάνιζε μείωση 16% μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 20% έως το τέλος της σεζόν. Παράλληλα, οι πιο αισιόδοξοι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ προβλέπουν να έχουν του χρόνου το ίδιο πρόγραμμα για τη Ρόδο. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να έχουν μειωμένες αεροπορικές θέσεις, αφού άνοιξαν η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία που προσφέρουν φτηνά πακέτα. Επομένως του χρόνου θα έχουμε αντιπάλους τους γείτονες. Η αγγλική αγορά, παρουσιάζει καλές τάσεις. Οι έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι το brexit δε θα επηρεάσει τις αφίξεις αλλά πιθανότατα θα μικρύνει η διάρκεια διαμονής των τουριστών. Ακόμη και αν έχουμε 300.000 αφίξεις από την Αγγλία, θα έχουμε μείωση διανυκτερεύσεων. Όλες οι έρευνες των τουριστικών οργανισμών έδειξαν αυτά τα αποτελέσματα. Από τώρα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.
Οι Γερμανοί, θα έχουν μικρή αύξηση, ενώ οι Σκανδιναβοί θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος. Η Ρωσία εκτιμώ ότι θα έχει μείωση 15.000 θέσεων, λόγω του ανοίγματος των ανταγωνιστικών μας αγορών. Οι Πολωνοί προγραμματίζουν αύξηση 10%.
Αν κάνουμε τη σούμα, συγκεντρώνουμε 100.000 αεροπορικές θέσεις για το 2018, ενώ το νησί χρειάζεται 150.000, λόγω των νέων κλινών. Όλα αυτά δεν τα αναφέρουμε για να απογοητευόμαστε, απλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επόμενη σεζόν θα είναι από άποψη αφίξεων και πληρότητας ίδια με την φετινή», είπε ο κ. Ματσίγκος, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι οι πελάτες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και δύσκολοι, λόγω του trip advisor… Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αυτό που χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν είναι οι δύσκολοι και απαιτητικοί πελάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Σε αυτό έχει συμβάλει αποφασιστικά το trip advisor το οποίο εκμεταλλεύονται κάποιοι πελάτες, ενώ εμείς προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε ως εργαλείο. Άλλαξαν όμως οι συνθήκες, η νοοτροπία και οι συνήθειες των πελατών. Η μεταφορά των μηνυμάτων γίνεται τόσο ραγδαία, που δεν μπορείς να πεις ότι αγνοείς το trip advisor».

Σε καλό δρόμο η έρευνα
Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η έρευνα ποιότητας του προορισμού της Ρόδου που διεξάγει ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (www.act.edu). Ήδη συγκεντρώθηκαν 1200 ερωτηματολόγια, ενώ στόχος είναι να ξεπεραστούν τα 2000, καθώς θα υπάρξει ανάλυση σε βάθος όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών του νησιού, των αναγκών τους, των εντυπώσεών τους, αλλά και της δυσαρέσκειας που μπορεί να εκφράζουν για συγκεκριμένα ζητήματα. Θα υπάρχει δε συσχέτιση των ποιοτικών μεταβλητών, όπως η εθνικότητα με το επίπεδο ικανοποίησης από τον προορισμό, κλπ.
Τα πρώτα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν σε πανηγυρική συγκέντρωση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου στα τέλη Οκτωβρίου, παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων. Τα ίδια αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν και στην τουριστική έκθεση Philoxenia που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου το βράδυ της Τρίτης, συμμετείχαν οι κ.κ. Αναστασίου, Χουρβουλιάδης και Κωνσταντινίδης από το ACT, οι οποίοι δήλωσαν ότι η έρευνα προχωρά άκρως ικανοποιητικά και ότι θα υπάρξει λεπτομερής ανάλυση όλων των στοιχείων που θα καταγραφούν. Με αυτήν την ενέργεια θα είναι εύκολο να προγραμματιστούν αντικειμενικές βελτιώσεις έπειτα από τις έγκυρες υποδείξεις των συμμετεχόντων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, βασικός σκοπός της έρευνας είναι η προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών του νησιού μας. Τα ερωτηματολόγια έχουν μεταφραστεί σε 4 γλώσσες και συγκεντρώνονται με την βοήθεια των τοπικών τουριστικών γραφείων καθώς και των Tour Operator που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Η διανομή γίνεται στα λεωφορεία κατά την αναχώρηση των τουριστών για το αεροδρόμιο καθώς και στα ξενοδοχεία εντός των οποίων εργάζονται τα μέλη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την πλήρη επεξεργασία των ερωτηματολόγιων από το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, θα γίνει μία εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων (πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου