Ειδήσεις

Προθεσμία εννέα ημερών για πληρωμή οφειλών, υπερταμείο, νέο εφαρμοστικό

Σε εννέα μόνο ημέρες από σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου τελειώνει το περιθώριο που είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Και καθώς ακόμη και σήμερα βρίσκονται στο “κόκκινο” τα 12 εξ αυτών, ενώ ακόμη ένα είναι… στο “πορτοκαλί”, δηλαδή στον δρόμο της υλοποίησης (σ.σ. το συμβούλιο του υπερταμείου που επιχειρείται να κλειδώσει τη δομή του από τον Αύγουστο χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα), οι τόνοι εκτός Ελλάδος… ανεβαίνουν. Και τούτο τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει το “πακέτο” της ΔΕΘ….

Ο λόγος για προαπαιτούμενα που στην συντριπτική τους πλειονότητα θέλουν νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή νέο μίνι “εφαρμοστικό” ή μία ξαφνική…. καταιγίδα τροπολογιών.

“Πολιτικές ευαισθησίες”
Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, φοβούνται κυρίως τις πολιτικές “ευαισθησίες” που μπορεί να εκφραστούν, ειδικά στα θέματα που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και με την αγορά ενέργειας. Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του δεσμεύεται ότι η εκταμίευση της υποδόσης βρίσκεται “εντός του προγραμματισμένου πλαισίου” ενώ προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο το πολύ για ολιγοήμερη καθυστέρηση.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει “εντολή” του Eurogroup της Παρασκευής προς τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για κάθοδο στην Αθήνα αμέσως μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, μεταξύ 12-16 Σεπτεμβρίου με στόχο την αποτίμηση της προόδου. Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει η συγγραφή του compliance report της Επιτροπής προς το EWG της 29ης Σεπτεμβρίου(ή σε ένα σενάριο προς το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου) για την εκταμίευση της δόσης …

Πρόκριμα θεωρείται ότι θα είναι τα δύο “ραπόρτα” που θα παρουσιαστούν αυτή την Παρασκευή στην υπουργική σύνοδο της Μπρατισλάβα με ελληνική εκπροσώπηση από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και το ένα αφορά στα προαπαιτούμενα, ενώ το δεύτερο αφορά στα “φέσια” του κράτους προς ιδιώτες: θα πρέπει να αποπληρωθούν επίσης “επαρκώς”, (κατά 80% το 1,8 δις ευρώ της δόσης του Ιουνίου που αφορούσε σε οφειλές του κράτους προς ιδιώτες) για να δικαιούται να λάβει η κυβέρνηση το 1,7 (επί συνόλου 2,8 δις ευρώ) της νέας υποδόσης….

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν ζητήσει οι 15 παρεμβάσεις του Σεπτεμβρίου να γίνουν νωρίτερα, τον Ιούλιο- Αύγουστο για να διευκολυνθεί η πολύ πιο δύσκολη 2η αξιολόγηση. Μάλιστα ο πρόεδρος του ESM ανέφερε προ ημερών ότι θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση επίσης νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο, με κυβερνητικές πηγές να προαναγγέλλουν πλέον την πρόθεσή τους να καταθέσουν το Μεσοπρόθεσμο με τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020 τον Οκτώβριο χωρίς αλλαγή στόχου αλλά με “αστερίσκο” που να υποδηλώνει την πολιτική βούληση για προσαρμογές… μετά.

SOS για ιδιωτικοποιήσεις
Η μεγάλη “ανησυχία” για το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ των δανειστών, συνδέεται με και τον μεγάλο “όγκο” των εκκρεμοτήτων: συνιστούν τα 10 από τα 15 προαπαιτούμενα. Η λίστα περιλαμβάνει:

– Επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.
– Ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
– Μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
– Εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.
– Μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
– Επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου
– Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

– Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ- Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
– Έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή (σ.σ. έχει ολοκληρωθεί).

– Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου (σ.σ. επιχειρείται να κλείσει).

Τα υπόλοιπα μέτωπα συνδέονται με το ασφαλιστικό, τις τράπεζες (αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ, ένα μέτρο που έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο), αλλά και τις δύο παρεμβάσεις για την ενίσχυση της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος για τρία πεδία που προς το παρόν δεν φέρεται να “σηκώνουν” τους τόνους οι θεσμοί. Και τούτο αποτιμώντας “πρόοδο” στο νομοθετικό πεδίο τους προηγούμενους μήνες (σ.σ. με την φορο-εισφοροκαταιγίδα του Ιουνίου) και περιμένοντας – ειδικά για τα έσοδα – τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που δείξουν τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου