Την μεγάλη «απειλή» από την συστηματική εισροή λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής στο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης μας (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και με διευθύνσεις από άλλες περιφέρειες αλλά και από άλλα μεσογειακά κράτη με αντικείμενο το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την εμφάνιση των λαγοκέφαλων. Προετοιμάζουμε από κοινού τις προτάσεις που θα καταθέσουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, διότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αλιεύματα» όπως είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με τους αλιείς και με το πανεπιστήμιο της Κύπρου που έχει ασχοληθεί ειδικά με το θέμα, με στόχο την εξεύρεση λύσεων. «Υπάρχουν σκέψεις όπως η επικήρυξη του είδους. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης για να έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε.
Να σημειωθεί πως οι ειδικοί καθώς και το ΕΛΚΕΘΕ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο από την μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου στα νερά μας, λόγω έλλειψης θηρευτών του στη Μεσόγειο.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται διαρκώς όσο δεν δίνεται λύση. Το είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο αν και το συγκεκριμένο είδος δεν είναι βρώσιμο.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας. Ο λαγοκέφαλος που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη. Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.
Η Έκθεση Κρεμαστής
Μιλώντας για την Έκθεση Κρεμαστής, ο κ. Ζαννετίδης είπε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετέχει με 18 περίπτερα στα οποία θα βρίσκονται ισάριθμοι παραγωγοί:
«Στην Έκθεση Κρεμαστής τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετέχει με 18 περίπτερα στα οποία θα φιλοξενηθούν ισάριθμοι παραγωγοί με τα προϊόντα τους όπως τυριά, ελαιόλαδο, προϊόντα μέλισσας κ.λπ. τα οποία παράγονται τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Ευελπιστούμε να έχουμε μια πολύ καλή συμμετοχή και φέτος» ανέφερε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ