Ειδήσεις

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας

Για την εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» κατηγορεί η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου το υπουργείο Παιδείας, μετά και την κατάργηση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.
Σχετικά εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία με ακαδημαϊκούς όρους θα αποτελέσει την αυτονόητη κινητήρια συνιστώσα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγείρει και πάλι ουσιαστικό ζήτημα, αναφορικά με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας των δυο μέτρων και σταθμών απέναντι στα Πανεπιστήμια.
1. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήδη από το 2007, άρχισε να διεκδικεί την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ώστε αυτή να αποτελέσει θεσμική στέγη τριών ήδη λειτουργούντων Τμημάτων Μηχανικών: του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά και παράγουν αποφοίτους πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ενώ διαθέτουν υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και προϋπολογισμό λειτουργίας. Η Πολυτεχνική Σχολή (School of Engineering) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρά την απόφαση του ΣΑΠΕ τον Ιούνιο του 2009 για την ίδρυσή της όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα Τμήματα Μηχανικών των προηγμένων Πανεπιστημίων (Dept. of Engineering), ακυρώθηκε χωρίς καμία ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική, αναπτυξιακή ή άλλη αιτιολόγηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» και παρά το γεγονός ότι η αυτονόητη, θεσμικής φύσεως, απόφαση ίδρυσής της δεν θα επέφερε κανένα ουσιαστικό κόστος, αφού αφορούσε την ένταξη, σε Σχολή, τριών Τμημάτων επί μακρόν λειτουργούντων!
2. Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε και το ιδρυμένο με ΦΕΚ, από το 2008, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παρόμοιο Τμήμα ιδρύθηκε το 2008 και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς): αναίτια καταργήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», ενώ διέθετε υποδομές, προσωπικό και δέσμευση προϋπολογισμού.
3. Οι πρόσφατες εξωτερικές αξιολογήσεις, στο πλαίσιο όσων όριζε η Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ανέδειξαν, τόσο την υψηλή ποιότητα και το εξαιρετικό ακαδημαϊκό έργο των τριών Τμημάτων
Μηχανικών, όσο και την ανάγκη ενίσχυσης των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σημειώνεται ιδιαίτερα, στο πλαίσιο των εκθέσεων εξωτερικής αξιολόγησης, η υψηλότατη απασχολησιμότητα των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. Με βάση τα παραπάνω, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν έκφραση πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών, η οποία, όπως σημειώνεται και σε αναλύσεις έμπειρων δημοσιογράφων του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ (Μάρνυ Παπαματθαίου, Βήμα της Κυριακής στις 3.8.2014: «Πως φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=620464) και Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή στις 29.7.2014: «Αντιδράσεις για τη νέα Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα»http://www.kathimerini.gr/777995/article/epikairothta/politikh/antidraseis-gia-th-nea-arxitektonikh-sta-iwannina) ασκείται, κατά καιρούς συστηματικά, από το υπουργείο Παιδείας.
5. Για όλα τα παραπάνω και θέτοντας ως πρόταγμα την ακαδημαϊκή προστασία των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μη λήψη αυτονόητων θεσμικών αποφάσεων εκ μέρους της πολιτείας, χωρίς να προκύπτει κόστος από αυτές, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αναγκαστεί από τον προηγούμενο χρόνο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας και την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και την επανίδρυση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λειτουργία τους, ενώ δεν απαιτείται πρόσθετος προϋπολογισμός ή νέες υποδομές.
Ας αναλογιστεί η πολιτεία εάν η αδικία απέναντι σε ένα ακαδημαϊκά μαχόμενο, υπερήφανο, πολυνησιωτικό, περιφερειακό Πανεπιστήμιο, με εξαιρετικές και πολύ συχνά κορυφαίες ακαδημαϊκές επιδόσεις, μπορεί να συνεχιστεί και ας αναλάβει έκαστος τις πολιτικές και θεσμικές ευθύνες που του αναλογούν.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συνέπεια στην αποστολή τους και ως εκφραστής του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με λογισμό και με όνειρο, για την αναπτυξιακή προοπτική του ιδρύματος και θα διεκδικούν με όλα τα νόμιμα μέσα το δικαίωμα στην ακαδημαϊκά ορθολογική, εξωστρεφή και διεθνοποιημένη ανάπτυξή του, για τη διασφάλιση των όρων λειτουργίας ενός ανοιχτού περιβάλλοντος υψηλής ποιότητας σπουδών και έρευνας, για την παιδεία και τη γνώση, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Μυτιλήνη, 6.8.2014
Καθηγητής
Πάρις Τσάρτας
Πρύτανης
Πανεπιστημίου Αιγαίου

Καθηγητής
Στέφανος Γκρίτζαλης
Εκλεγείς Πρύτανης
Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΓΑΚΗ
Ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γάκης προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
«Εδώ και χρόνια, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι και πολιτικοί αναζητούν τις αιτίες της μετανάστευσης των νέων μας και ιδιαίτερα των πτυχιούχων μας.
Τη λύση βρήκε ο κ. Λοβέρδος, ο νεόκοπος υπουργός Παιδείας. Για όλα φταίει η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων. Φταίει οτι τα παιδιά μας διδάσκονταν στην ελληνική γλώσσα. Αποφάσισε λοιπόν να ιδρύσει ξενόγλωσσα …. προπτυχιακά τμήματα(!) για τη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων. Έτσι λέει θα εισρεύσουν στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο σπουδαστές…. από όλο τον πλανήτη!
Κύριοι της συγκυβέρνησης πάρτε μέτρα να διασώσουμε τη λειτουργία του πανεπιστημίου Αιγαίου και αφήστε το παπατζιλίκι…. και τους πανηγυρισμούς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου