Ειδήσεις

«Πόλεμος» στον Περσικό λόγω ISIS: Οι υπόγειες διαδρομές Κατάρ-Τουρκίας και ο ρόλος Ιράν-Ρωσίας

Με αβεβαιότητα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης την πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αραβικές χώρες και Κατάρ.

Με αβεβαιότητα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης την πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αραβικές χώρες και Κατάρ.

Ο βαθμός εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το Κατάρ, οι σχέσεις του με την Τουρκία, ο ρόλος του Ιραν αλλά και η στάση των ΗΠΑ, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της κρίσης.

Ο Τραμπ πίσω από τον αποκλεισμό;

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού με την απόφασή χωρών της περιοχής να απομονώσουν το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσα ότι η χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας πρέπει να σταματήσει. Οι ηγέτες έδειξαν με το δάκτυλο το Κατάρ- Και κοιτάξτε!» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα tweet.

During my recent trip to the Middle East I stated that there can no longer be funding of Radical Ideology. Leaders pointed to Qatar – look!

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον καταριανό ομόλογό του μετά από την απόφαση ισχυρών αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με Κατάρ, σύμμαχό τους στον Κόλπο, όπως είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την “αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια”, επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων παρά τον χαιρετισμό του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, της απόφασης των αραβικών χωρών να δικόψουν σχέσεις με το Κατάρ.

Κατάρ και Τουρκία

Η Τουρκία παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις στην αραβική χώρα, όπως μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ντόχα και Αγκυρα έχουν διαγράψει κοινή γραμμή πλεύσης σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ ήταν οι κύριοι τροφοδότες των ένοπλων ισλαμιστών που επιχειρούσαν στη Συρία.

Οι Τούρκοι έχουν υπογράψει με το Κατάρ αμυντικές συμφωνίες ύψους 2 δισ δολ. με το Κατάρ, ενώ οι καταριανές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν το 1,2 δισ. δολάρια ενώ τουρκικές κατασκευαστικές έχουν αναλάβει στο Κατάρ έργα ύψους 13,7 δισ. δολαρίων, ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση του Κατάρ επιδιώκει να διαδραματίσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Εμίρη του Κουβέιτ και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, τους οποίους προσπάθησε να πείσει να επικρατήσει ηρεμία.

Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, ενώ «αδελφικές» είναι οι οικογένειες της οικογένειας Ερντογάν με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Κατάρ, Ιράν και τρομοκρατία

Τον ρόλο του Κατάρ στη διεθνή τρομοκρατία και τις επιπτώσεις του αποκλεισμού από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες ανέλυσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και πώς αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Συρίγου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Οι έλληνες «όμηροι» της διπλωματικής κρίσης

Ψύχραιμοι παραμένουν οι Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο Κατάρ, παρά τη μεγάλη διπλωματική κρίση των τελευταίων ωρών.

Ο αεροπορικός και διπλωματικός αποκλεισμός προβληματίζει τους Ελληνες κατοίκους του Κατάρ, όμως η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται στον κλάδο των κατασκευών, όπου εργάζεται και η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Τρόποι εναλλακτικής εισαγωγής οικοδομικών υλικών αναζητούνται από ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αραβική χώρα.

Το «χρυσάφι» του Κατάρ

Η ένταση με το Κατάρ προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια αγορά. Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό 7 εβδομάδων, τη στιγμή που το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλό 6 εβδομάδων, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Το Κατάρ ελέγχει το 31,8% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικών αερίου, με τον αποκλεισμό να αναμένεται να πλήξει τις εταιρείες μεταφοράς του.

Το Κατάρ, στηριζόμενο στις εξαγωγές πετρελαίου, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με μετοχές στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Barclays.

Το Κατάρ, είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της FolksWagen, διαθέτει μερίδιο στα Harod’s, αλλά και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, όπως η British Airways και το Heathrow, αλλά και το αεροδρόμιο της Αγ. Πετρούπολης.

Στο πορτφόλιό του Κατάρ, βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα Paris St. Germain, ο ιταλικός οίκος μόδας Valentino, αλλά και η ολλανδική Shell.

Στις ΗΠΑ, το Κατάρ διαθέτει μερίδιο στο Empire State Building αλλά και στην εταιρεία Miramax.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Νικόλας Βαφειάδης, πραγματική δύναμη του Κατάρ, είναι οι τοποθετήσεις σε ξένα νομίσματα και ομόλογα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Παγκόσμιες αντιδράσεις

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ, μετέβη χθες στη Σαουδική Αραβία για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ντόχα και στο Ριάντ.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Δευτέρα, ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε εκείνον του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επιδεινώσει την ένταση, σύμφωνα με τα μμε του Κουβέιτ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον εμίρη του Κατάρ ότι θεωρεί σημαντικό να διατηρηθεί «η ενότητα και η σταθερότητα» στον Κόλπο και ότι υποστηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες για την άμβλυνση της έντασης» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κατάρ και τις γειτονικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή διακινδυνεύοντας μια κούρσα εξοπλισμών μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χωρών της περιοχής με το Κατάρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι πως η στάση της Ρωσίας παραμένει ότι οι καταστάσεις κρίσεων πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και διπλωματία μέσα, μέσω «διαλόγου», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και του εμιράτου Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Kostas Tsakalidis    07.06.2017 11:29

    FolksWagen.. Το Folk rock συγκρότημα μάλλον? Και έχουν μεγάλη αξία?

Σχολιασμός άρθρου