Ειδήσεις

Το «Κτήνος» θα περάσει αύριο πολύ κοντά από τη γη

Πολύ κοντά από τη Γη αναμένεται να περάσει το “Κτήνος”, ένας τεράστιος αστεροειδής που ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το πρωί της Κυριακής, 8 Ιουνίου 2014. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν και ο αργός εντοπισμός του προκάλεσε σχετική αναστάτωση.

Στις 23 του περασμένου Απριλίου, το WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer), ένα διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA που χαρτογραφεί τον ουρανό, ανακάλυψε έναν αστεροειδή μαμούθ, που την ύπαρξή του, μέχρι τότε, αγνοούσαμε, να κινείται προς το μέρος της Γης, με αστρονομική ταχύτητα.

Ο γιγάντιος βράχος, που πήρε το όνομα 2014 HQ124 και το εντυπωσιακό παρατσούκλι “Κτήνος”, υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο από 350 μέχρι 900 μέτρα (συγκριτικά, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έχει μήκος, περίπου, 100), και κινείται με 14 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή 50400 χιλιόμετρα την ώρα!

Η πορεία του θα τον φέρει στη μικρότερη απόστασή του από τον πλανήτη μας, αύριο, Κυριακή, στις 9 το πρωί, ώρα Ελλάδας (05:56 GMT). Φυσικά, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τους κατοίκους της Γης, αφού το “Κτήνος” θα περάσει 1,15 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Ωστόσο, σε αστρονομικούς όρους, το παραπάνω νούμερο, που ισούται με 3 φορές την απόσταση της Γης από τη Σελήνη, θεωρείται μικρό. Άλλωστε, ο 2014 HQ124 έχει κατηγοριοποιηθεί ως “δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής”, λόγω και της τροχιάς του, που, σχεδόν, διασταυρώνεται με τη δική μας.

Μάλιστα, ανάμεσα στους ειδικούς, έχει υπάρξει μία σχετική αναστάτωση, επειδή ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής εντοπίστηκε, μόλις, ενάμιση μήνα πριν από τη “συνάντησή” του με τον πλανήτη μας. Μία υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις εκπλήξεις του διαστήματος που γυροφέρνουν τη Γη.

Και, παρόλο που το “Κτήνος” θα πει, απλά, ένα γεια στη μπλε κουκίδα που αποκαλούμε σπίτι, αρκεί να αναλογιστούμε ότι είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που έπεσε, πέρυσι, στη Σιβηρία και τραυμάτισε, περίπου, χίλιους ανθρώπους, για να αισθανθούμε ευάλωτοι.

Οι ειδικοί, πάντως, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Αν και ο 2014 HQ124 άργησε να φανερωθεί, πολλά προγράμματα ασχολούνται με τον όσο το δυνατόν πιο έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων, με το 90% των μεγαλύτερων από αυτά, να υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί.

Και, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι επιστήμονες επεξεργάζονται, ήδη, ιδέες που θα μπορούσαν να σώσουν την ανθρωπότητα, σε περίπτωση που εντοπίζονταν, ποτέ, ένας αστεροειδής φονιάς, που βρίσκεται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Γη.

Επομένως, μπορούμε να αισθανόμαστε, σχετικά, ασφαλείς, και να ετοιμαστούμε να χαιρετήσουμε το “Κτήνος”, καθώς θα μας προσπερνά, αύριο, πρωί – πρωί. Από μακριά και αγαπημένοι!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου