ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκαταρκτική έρευνα για κακουργηματική απάτη με εικονικούς δανεισμούς 35 υπαλλήλων!

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΙΚΑ Ρόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρί­σκε­ται έρευνα της Εισαγ­γε­λίας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου μετά την υποβολή μηνύ­σεως από τον ΕΦΚΑ για την δια­πί­στωση τυχόν τελέ­σεως του αδι­κή­μα­τος της κακουρ­γη­μα­τι­κής απάτης με εικο­νι­κούς δανει­σμούς 35 υπαλ­λή­λων με ελεγ­χό­μενο λογιστή – φορο­τε­χνικό της Ρόδου.

Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη εκδώσει απο­φά­σεις ακύ­ρω­σης της ασφά­λι­σης για τους 35 εικο­νικά ασφα­λι­σμέ­νους και έχει ενη­με­ρώ­σει σχετικά την Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση Αιγαίου, τον ΟΑΕΔ Ρόδου και Αρχαγ­γέ­λου καθώς και τον ΕΟΠΥΥ Ρόδου, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν σε ενέρ­γειες αρμό­διό­τη­τάς τους.

4 εκ των 35 έχουν υπο­βά­λει ένσ­σταση.

Από την έρευνα δια­πι­στώ­θηκε ότι δύο από τους εικο­νικά ασφα­λι­σμέ­νους ήταν αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι – ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες, με δήλωση έναρξης στη Δ.Ο.Υ.

Ο πρώτος δια­τη­ρούσε ένα παρα­δο­σιακό καφε­νείο και ο ΕΦΚΑ δια­τεί­νε­ται ότι δήλωσε ψευδώς ότι απα­σχο­λού­νταν ως υπάλ­λη­λος γρα­φείου και ως δικαιο­λο­γη­τικά φέρεται να κατέ­θεσε λογι­στής, καθώς και αναγ­γε­λία πρό­σλη­ψής του στον ΟΑΕΔ, που είχε κατα­τε­θεί εκπρό­θε­σμα (χει­ρό­γραφα και όχι ηλε­κτρο­νικά μέσω του συστή­μα­τος ΕΡΓΑΝΗ, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος), η οποία ήταν κατα­φα­νώς εικο­νική και ανα­κρι­βής.

Με αυτόν τον τρόπο κατά­φερε να εκδοθεί από τον τ. ΟΑΕΕ απόφαση εξαί­ρε­σής του από την ασφά­λιση του φορέα.

Αλλος δια­τη­ρούσε καθα­ρι­στή­ριο και αιτή­θηκε στον τ. ΟΑΕΕ την εξαί­ρεσή του, επι­κα­λού­με­νος την εικο­νική ασφά­λισή του στο τ. ΙΚΑ από τον λογιστή.

Με αυτόν τον τρόπο κατόρ­θωνε να απο­φεύ­γει να κατα­βάλ­λει τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές που υπο­χρε­ού­νταν, βάσει του νόμου, στον τ. ΟΑΕΕ.

Από την έρευνα του ΕΦΚΑ φέρεται να προ­έ­κυψε ότι ο λογι­στής προ­έ­βαινε σε εικο­νι­κές αναγ­γε­λίες πρό­σλη­ψης (είτε χει­ρό­γρα­φες στο υπο­κα­τά­στημα του ΟΑΕΔ Ρόδου και Αρχαγ­γέ­λου, είτε ηλε­κτρο­νικά μέσω του συστή­μα­τος ΈΡΓΑΝΗ) για άτομα που δεν απα­σχο­λούσε. Ακο­λού­θως προ­χω­ρούσε στην κατά­θεση Ανα­λυ­τι­κών Περιο­δι­κών Δηλώ­σεων(ΑΠΔ) στο ΙΚΑ (κυρίως μέσω δια­δι­κτύου), στις οποίες δήλωνε τα εικο­νικά ημε­ρο­μί­σθια αυτών των ατόμων και τέλος εξέδιδε ψευδείς βεβαιώ­σεις περί απα­σχό­λη­σης σε αυτά τα πρόσωπα οι οποίες χρη­σι­μο­ποιού­νταν σε διά­φο­ρες υπη­ρε­σίες και Φορείς (ΟΑΕΔ, τ. ΟΑΕΕ, IKA κ.ά.), με σκοπό αυτά τα άτομα να τύχουν επι­δο­μά­των και ευρ­γε­τη­μά­των (όπως εξαι­ρέ­σεων από την ασφά­λιση, επι­δό­ματα ασθέ­νειας, επι­δό­ματα ανερ­γίας, οικο­γε­νειακά επι­δό­ματα, κ.ά.).

Σημειώ­νε­ται ότι οι ελεγ­κτές του ΕΦΚΑ προ­κει­μέ­νου να παρα­λη­φθούν μηχα­νο­γρα­φικά οι ΑΠΔ, διε­νήρ­γη­σαν επι­τό­πιο ελεγχο στις εγκα­τα­στά­σεις του ελεγ­χό­με­νου όπου και δια­πι­στώ­θηκε ότι, στο εν λόγω ακίνητο στε­γά­ζε­ται και λει­τουρ­γεί δομή παροχής ψυχικής βοή­θειας από το έτος 2011.

Ο λογι­στής εξε­τα­ζό­με­νος αρνή­θηκε παντε­λώς τις ενα­ντίον του κατη­γο­ρίες υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι βρίθουν αντι­φά­σεων, αορι­στιών και ανα­κρι­βειών.

Επι­ση­μαί­νει ότι δεν στοι­χειο­θε­τεί­ται αντι­κει­με­νικά και υπο­κει­με­νικά το αδίκημα – κακούρ­γημα της απάτης διότι, δεν συντρέ­χει το στοι­χείο της υλικής αντι­στοι­χίας – υλικής ταυ­τό­τη­τας μεταξύ του δήθεν σκο­πού­με­νου περιου­σια­κού οφέλους (ιδιο­ποί­ηση των δήθεν οφει­λό­με­νων εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών) και της απο­τι­μώ­με­νης οικο­νο­μι­κής ζημίας που φέρεται ότι επήλθε στην περιου­σία του ΕΦΚΑ.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Στέλιος Κιουρ­τζής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.