Τοπικές Ειδήσεις

Κάτι παραπάνω από απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο!

Απογοήτευση και θυμό προκαλεί στην τοπική κοινωνία η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου, καθώς πέρα από πολιτικό -όπως εξελίσσεται- το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό.
Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι, ασθενείς αλλά και συνοδοί ασθενών εγκαίρως έστελναν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τα οποία ο καθένας βιώνει από το δικό του μετερίζι.
Υποστελεχωμένες κλινικές πρώτης γραμμής, κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών, ασθενείς που έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά υλικά συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν αρμόζει στην Ελλάδα του 2022.
Η στο… και πέντε κινητοποίηση πολιτικών παραγόντων είναι πιθανόν έπειτα από την υποβολή παραίτησης του διοικητή του κ. Γρηγόρη Ρουμάνη, ο οποίος επικαλείται ωστόσο προσωπικούς λόγους, ίσως και να κινητοποιήσουν την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας για να εξετάσουν την κατάσταση συνολικά στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου.
Παρότι θα περίμενε κανείς, μετά τον θόρυβο να έχουν ήδη κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας για να βρεθεί λύση, ακόμα το θέμα εξαντλείται σε επίπεδο… συσκέψεων, επαφών και καταγραφής των προβλημάτων.
Η «δημοκρατική» έχει στη διάθεσή της δεκάδες καταγγελίες πολιτών που είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους χρειάστηκε είτε να νοσηλευτούν είτε να δεχθούν ιατρικές υπηρεσίες και το κοινό στοιχείο που όλες εμπεριέχουν είναι η χαοτική κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι.
Πέρα από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που είναι αναγκασμένοι νυχθημερόν να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου κατάκοποι για να ανταποκριθούν στο έργο τους, το υποστελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Covid που εκ των έσω οργανώθηκε και σηκώνει το βάρος των απαιτήσεων της πανδημίας από όλα τα νησιά, σοβαρά πάσχουν κι άλλες κλινικές πρώτης γραμμής.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του διευθυντή της Μ.Ε.Θ. κ. Βασίλη Κινούς για την κατάσταση στη μονάδα του: «Έχουμε δυστυχώς συνηθίσει να συμβιβαζόμαστε στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας. Προσπαθούμε χρόνια τώρα να καλύψουμε τα τεράστια κενά με υπερεργασία, βάζοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική μας υγεία. Κάθε φορά όμως ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει πάτος σε αυτή την κατρακύλα. Κάθε φορά συμβαίνει και κάτι που ξεπερνά κάθε όριο ανεκτικότητας. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να μας ζητάνε να φέρουμε σεντόνια και πετσέτες από το σπίτι μας για να εφημερεύσουμε, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ζεστό νερό… Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε συνθήκες πολέμου… κρίμα», έγραψε χαρακτηριστικά.
Από τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι τον προγραμματισμό ραντεβού που σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά ακόμα και τους 10 (!) μήνες, ο Δωδεκανήσιος ασθενής υφίσταται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία διότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί και το υπάρχον, έχει κυριολεκτικά «λυγίσει» από το βάρος των υποχρεώσεων, κι όμως εξακολουθεί να παραμένει στις επάλξεις.
Απορίας άξιον είναι επίσης το γεγονός πως παρά τον τεράστιο θόρυβο που προκλήθηκε από την παραίτηση του διοικητή και είχε ως αποτέλεσμα να στρέψει το βλέμμα του Υπουργείου Υγείας προς το νοσηλευτικό ίδρυμα της Ρόδου, κανένας αρμόδιος παράγοντας δεν πήρε το πρώτο αεροπλάνο -ως όφειλε- για να φτάσει στο νησί, ώστε να δει από κοντά την κατάσταση.
Κοινός τόπος είναι πάντως ότι ποτέ στο παρελθόν τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό Ιδρυμα της Ρόδου δεν είχαν επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία του. Και μπορεί μέχρι σήμερα, οι εναπομείναντες γιατροί με την υπερπροσπάθειά τους να κάλυπταν τις ελλείψεις, όμως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν ότι το Νοσοκομείο Ρόδου εξυπηρετεί όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, οι υγειονομικές μονάδες των οποίων αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.
Ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που επισκέπτονται το Νοσοκομείο της Ρόδου σε τακτική βάση, κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες -αν όχι τη χειρότερη- περίοδο λειτουργίας του υποστηρίζοντας πως τα προβλήματα είναι πλέον εμφανή και με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς.
Οι καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν στη «δημοκρατική» στο τελευταίο διάστημα, είναι από αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι απευθύνονται στο Νοσοκομείο της Ρόδου και έρχονται αντιμέτωποι με χαοτικές καταστάσεις. Αυτό που επισημαίνουν είναι πως θα πρέπει αυτή τη φορά αντί να καταγράφονται μεμονωμένες παρεμβάσεις από πολιτικούς, να γίνει συντονισμός των τοπικών παραγόντων με τους βουλευτές ώστε ενιαία να ασκηθούν πιέσεις για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου