Συνεντεύξεις

N. Διακογεωργίου: «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο της χειρότερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών»

Τα εμβόλια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών λοιμωδών νόσων, δηλώνει σήμερα στην «δ» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Διακογεργίου αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, αναφέρεται στον δικό του κλάδο επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης της στοματικής υγείας για τον καθένα.
• Κύριε Διακογεωργίου, κοντεύουμε να κλείσουμε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού και διαπιστώνουμε ότι διανύουμε το τρίτο κύμα. Θα ήθελα κατ’ αρχήν το σχόλιό σας.
Πράγματι πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε με αγωνία τη διάδοση του νέου κορωνοϊού και τα τεκταινόμενα στη μακρινή Κίνα. Ο νέος ιός δεν άργησε να κτυπήσει την πόρτα μας και οι Έλληνες μάθαμε τι σημαίνει πανδημία. Το συντεταγμένο κράτος με την καθοδήγηση των ειδικών προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώναμε. Το αποτέλεσμα μάλλον ήταν θετικό διότι αν μη τι άλλο δεν ζήσαμε τις καταστάσεις της γείτονος Ιταλίας ή της Γαλλίας, της Ισπανίας και των άλλων μεγάλων κρατών της Ευρώπης. Παρά ταύτα, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν λίγα ούτε μικρά. Η οικονομία και η επαγγελματική μας δραστηριότητα συμπιέστηκαν ασφυκτικά, η κοινωνική μας δραστηριότητα άλλαξε και δυστυχώς θρηνήσαμε την απώλεια προσφιλών μας ανθρώπων.
Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα με τα επαναλαμβανόμενα Lockdown, την τηλε-εργασία, την τηλε-εκπαίδευση και με τον ιό να παραμένει ανάμεσά μας, να καταγράφει συνεχώς νέες εξάρσεις, να εμφανίζει μεταλλάξεις πιο επιθετικές και οι θάνατοι να μην έχουν σταματημό.
Όλοι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο εμβόλιο και το βλέπουμε ως το διαβατήριο για να επανέλθουμε στη γνώριμη κανονικότητά μας αλλά και ως το μοχλό εκκίνησης της οικονομίας μας.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, οι εμβολιασμοί παρά τις καθυστερήσεις είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες και υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Πόσο θα μας βοηθήσει τελικά, το εμβόλιο;
Οι εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και σίγουρα στον τομέα της υγείας ο εμβολιασμός αποτελεί παρέμβαση με πολλά οφέλη από κοινωνικής και οικονομικής άποψης.
Τα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, ώστε να παράγει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων. Επί του προκειμένου ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS CoV-19 είναι σημαντικός διότι επιτρέπει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να γνωρίσει τον ιό πριν πραγματικά μολυνθεί, ώστε να μάθει πως να τον καταπολεμήσει αν χρειαστεί. Το σημαντικό είναι πως, ακόμα και αν η προστασία από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνιμη, οι μεταγενέστερες λοιμώξεις θα είναι λιγότερο σοβαρές, τα συμπτώματα θα είναι ήπια και ίσως να μη χρειαστεί καν νοσηλεία. Ετσι θα έχουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων από την λοίμωξη. Θέλω όμως να τονίσω το εξής: τα εμβόλια μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν πλήρως την διασπορά των νόσων. Είναι ελάχιστοι οι ιοί που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Δεν έχουν εξαλειφθεί όλοι οι ιοί για τους οποίους υπάρχουν ήδη εμβόλια, όπως αυτοί της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας. Φυσικά τα εμβόλια έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ιογενών λοιμώξεων ώστε να μην έχουμε επιδημίες ή πανδημίες. Επομένως, είναι βέβαιον ότι θα εξακολουθούμε να ζούμε με αυτό τον ιό για μεγάλο διάστημα, όπως συνέβη και με τη γρίπη. Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι το καθαριστικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας και την μετατροπή της σε ενδημία, δηλαδή θα μεταδίδεται μόνο τοπικά και περιορισμένα.
Συμπερασματικά τα εμβόλια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών λοιμωδών νόσων. Είθε να εμβιολιασθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπατριωτών μας και να μη υπερισχύουν αντίθετες σκέψεις.
• Μιλήστε μας για τον δικό σας κλάδο. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εν μέσω της πανδημίας; Πώς λειτουργούν τα οδοντιατρεία;
Βρισκόμαστε στο επίκεντρο της χειρότερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών. Οι Οδοντίατροι, περισσότερο από όλους, είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία. Ωστόσο, όπως όλες οι δομές υγείας, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που εκπορεύονται από το λειτούργημά μας και την επιστήμη μας.
Τα οδοντιατρεία μας συνεχίζουν να παρέχουν οδοντιατρική περίθαλψη τηρώντας με αυστηρότητα όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης και αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, αλλά και τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων.
Ειδικά αυτές τις μέρες του lockdown παραμένουμε κοντά στους ασθενείς μας και παρέχουμε τις απαραίτητες οδοντιατρικές υπηρεσίες, με αυστηρή διαχείριση της προσέλευσης των ασθενών και πιστή τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών απολύμανσης και αποστείρωσης των χώρων των ιατρείων. Με αυτό τον τρόπο, ο όγκος των οδοντιατρικών ασθενών μένει μακριά από τις δημόσιες υγειονομικές δομές και τα Νοσοκομεία, που τόσο ασφυκτιούν την περίοδο της πανδημίας.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι τα οδοντιατρεία μας είναι ασφαλή και όπως δηλώνουν οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν ενοχοποιηθεί στην διάδοση της πανδημίας. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Οφείλεται στην υπευθυνότητα των Ελλήνων οδοντιάτρων, στην επιστημονική τους επάρκεια και στα υψηλά στάνταρ της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτουν.
Ωστόσο, είναι απολύτως επιβεβλημένο να δοθούν ορισμένες οδηγίες για την πρόληψη εμφάνισης ή επιδείνωσης των οδοντιατρικών προβλημάτων στο γενικό πληθυσμό, όχι από τον COVID-19, αλλά από τις αλλαγές στην καθημερινότητα που έχουν εκ των πραγμάτων επιβληθεί, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της επιδημίας.
Το γεγονός αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων, αυξάνοντας το άγχος και το φόβο και προκαλώντας αισθήματα ματαίωσης, μοναξιάς και αβεβαιότητας.
Η διατήρηση της στοματικής υγείας είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε αργότερα μεγάλη αύξηση εμφάνισης της τερηδόνας και των νόσων των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα), που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ολοκληρώνοντας την απάντησή μου, πρέπει να σας τονίσω και μια “πικρή” διαπίστωση. Οι οδοντίατροι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα της πανδημίας. Η δυσκολία προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας, οι ανατιμήσεις τους, ο περιορισμός του κύκλου εργασιών τους, η απουσία μέτρων στήριξης του κλάδου, ήταν σημαντικά ζητήματα που τα αντιμετώπισαν μόνοι τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η περιφέρεια προσέφεραν στα οδοντιατρεία ούτε μια “χαρτοπετσέτα”. Τις ανατιμήσεις των υλικών τις κάλυψαν μόνοι τους, διατήρησαν σταθερές τις αμοιβές τους ανά οδοντιατρική θεραπεία, σεβόμενοι τους ασθενείς τους.
• Έχουν εμβολιαστεί οι συνάδελφοί σας; Πώς σας αντιμετωπίζουν οι ασθενείς;
Ο εμβολιασμός των συναδέλφων ξεκίνησε κατά προτεραιότητα μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, μετά τον εμβολιασμό των νοσοκομειακών. Πιστεύω ότι το 60-65% των συναδέλφων του Νομού έχει εμβολιαστεί και ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Υπάρχουν όμως και λίγοι που διατηρούν επιφυλάξεις και αρνούνται να εμβολιαστούν. Όμως οφείλουμε να πούμε ότι τα εμβόλια έχουν περάσει από όλα τα στάδια δοκιμών που απαιτούνται πριν λάβουν την άδεια κυκλοφορίας. Για πρώτη φορά είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό εθελοντών που συμμετείχαν στις δοκιμές. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δοκιμές έδειξαν πως δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη και σοβαρή παρενέργεια από τα εμβόλια.
Από τους ασθενείς μας εισπράττουμε εμπιστοσύνη, σεβασμό και αγάπη. Έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας μια ισχυρή σχέση που αποτελεί την βάση της αγαστής συνεργασίας μας. Χαίρονται όταν μαθαίνουν ότι εμβολιαστήκαμε. Νιώθουν πιο σίγουροι. Περιμένουμε και εμείς οι γιατροί τον εμβολιασμό των ασθενών μας, ώστε να αισθανόμαστε κοντά τους ήρεμοι και σίγουροι.
Τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κ.λπ. πρέπει να συνεχίζουμε να τα εφαρμόζουμε -ακόμη και όταν μειωθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι κι έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού;
Όπως δηλώνουν οι πιο ειδικοί επιστήμονες, τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν τη διασπορά της λοίμωξης αλλά μάλλον δεν την εξαλείφουν πλήρως. Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν και να διαδώσουν εν αγνοία τους τον ιό, διότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Άρα κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.
Κατά συνέπεια ο εμβολιασμός μόνος του δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τα περιοριστικά μέτρα, να τηρούμε τις αποστάσεις και να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας. Έτσι θα νικήσουμε πιο γρήγορα τον κορωνοιό και θα ξαναφανεί το φωτεινό μας χαμόγελο έξω από τις μάσκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου