Ειδήσεις

Το ψηφιακό στοίχημα του ελληνικού τουρισμού-Στα «σπάργανα» οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ

Λιγότερο από 10% των τουριστικών επιχειρήσεων κάνουν πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Οι υπηρεσίες που αναζητούν περισσότερο οι χρήστες του ίντερνετ. Αλματώδης η ανάπτυξη των εταιρειών που έκαναν το βήμα προς την ψηφιακή εποχή.

Το ψηφιακό κενό του ελληνικού τουρισμού αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία που σηματοδοτεί η κάλυψή του αποτυπώνουν πρόσφατα στοιχεία της Google.
Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο κολοσσός του διαδικτύου, μόλις το 8% των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων διαθέτουν ιστοσελίδα με δυνατότητα απευθείας πωλήσεων. Οι ευκαιρίες που χάνονται, γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές αν σκεφτεί κανείς πως το 38% των πωλήσεων στην Ευρώπη γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου.

Κι ενώ οι online πωλήσεις αποτελούν ακόμα εξωτικό φρούτο για τη μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, οι αναζητήσεις με τη φράση «ταξίδι στην Ελλάδα» που έγιναν μέσω κινητών συσκευών (smartphones ή tablets) κατέγραψαν αύξηση 72% τη χρονιά που πέρασε.

Όσοι έκαναν το μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποχή, ακούνε για οικονομική κρίση αλλά δεν… καταλαβαίνουν. Και πώς να καταλάβουν, όταν καταγράφουν αλματώδη ανάπτυξη.

Από εταιρείες όπως η airtickets.gr που συγκαταλέγεται στην πεντάδα των ισχυρότερων διαδικτυακών «παικτών» έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι την e-travel.gr που μετράει ήδη ετήσιους τζίρους 380 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο, πολύ περισσότερο, ισχύει για μικρότερους αλλά δυναμικά ανερχόμενους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.

Όπως η εταιρεία online ενοικίασης σκαφών αναψυχής Incrediblue, η οποία είδε τον τζίρο της να εξαπλασιάζεται ενώ κατάφερε να αυξήσει τον στόλο της από 100 σε 300 σκάφη.

Στοιχεία της Google δείχνουν πως το 83% όσων ψάχνουν κατάλυμα και το 91% εκείνων που αναζητούν αεροπορικά εισιτήρια ξεκίνησαν το ψάξιμο από το Ίντερνετ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Ιντερνετ που ψάχνουν πληροφορίες σχετικές με ταξίδια και διακοπές αναζητούν κατάλυμα (48%), αεροπορικά εισιτήρια (20%) και έτοιμα πακέτα διακοπών (20%). Οι υπόλοιπες αναζητήσεις αφορούν ενοικιάσεις αυτοκινήτων (5%), ακτοπλοϊκά εισιτήρια (3%), δραστηριότητες (3%) και ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής (1%).

Ο στόχος για έναν τουρισμό δωδεκάμηνης διάρκειας αποτελεί διαχρονικά τον διακαή πόθο των ανθρώπων του τουρισμού. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών έρχεται στη χώρα μας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από στοιχεία της Google, ωστόσο, προκύπτει ότι οι αναζητήσεις για την Ελλάδα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια των άλλων μηνών. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η πελατεία που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας σε κάθε εποχή είναι σημαντικά πολυπληθέστερη από εκείνη που έρχεται τελικά. Στο χέρι των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να τους πείσουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στη χώρα μας.

Άγγλοι, Γερμανοί και Ιταλοί πάντως είναι αυτοί που περισσότερο απ’ όλους αναζητούν πληροφορίες για την Ελλάδα στο διαδίκτυο. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι χρήστες από τις ΗΠΑ και οι Γάλλοι, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί, οι Ελβετοί και οι Αυστριακοί.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου