Τοπικές Ειδήσεις

Ο κ. Σ. Διακοσταματίου θα ηγηθεί της νέας παράταξης στις δημοτικές εκλογές

Περιορισμένη η συμμετοχή στις διαδικασίες

Ο Σάββας Διακοσταματίου αναδείχθηκε επικεφαλής της νέας δημοτικής κίνησης, από τις διεργασίες των παρατάξεων των κ.κ. Φώτη Χατζηδιάκου και Στάθη Κουσουρνά που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Olympic Palace Resort.
Από τους 570 εκλέκτορες-μέλη των δύο παρατάξεων «Αλλάζουμε τη Ρόδο» και «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» προσήλθαν 245 για να ψηφίσουν, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο για την αποδοχή του εγχειρήματος, αλλά και του ίδιου του αποτελέσματος, αφού περισσότεροι από τους μισούς γύρισαν την πλάτη στις διαδικασίες που άνοιξαν σε άκαιρο χρόνο, την ώρα που σε όλη την υπόλοιπη χώρα το κίνημα και τα όργανά του ασχολούνται με το μεγάλο στοίχημα των εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής:
-Ψήφισαν 245 μέλη και των δύο παρατάξεων.
-Από την 1η κάλπη ο κ. Σάββας Διακοσταματίου έλαβε 83 ψήφους και ο κ. Μανώλης Σαββής 44.
-Από τη δεύτερη κάλπη ο κ. Σ. Διακοσταματίου πήρε 62 ψήφους και ο κ. Μ. Σαββής 51.
Τελικά αποτελέσματα: Σάββας Διακοσταματίου 145 ψήφους και Μανώλης Σαββής 95. Ακυρα / Λευκά 5.
Η σπουδή των επικεφαλής των δύο παρατάξεων να ανοίξουν άρον άρον τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ ούτε κεντρικά, ούτε τοπικά με την αιτιολογία ότι πρόκειται για διαδικασία που δεν αφορά στο κόμμα παρά μόνο στις δημοτικές παρατάξεις, ζητώντας όμως τελικά κατόπιν εορτής την κομματική «νομιμοποίηση», έχει προκαλέσει δυσφορία στα αρμόδια κομματικά όργανα.
Οι διαδικασίες της νέας δημοτικής κίνησης για την ανάδειξη επικεφαλής δεν έχουν καμία σύνδεση ούτε αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, πλην του γεγονότος ότι κάποια μέλη του κόμματος συμμετείχαν ως μέλη των παρατάξεων στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής. Με την παράταξη Κουσουρνά όμως να είναι αδρανοποιημένη για πολλά χρόνια και την παράταξη Χατζηδιάκου να φυλλοροεί με τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών αρχικά και στη συνέχεια με τις μετεγγραφές στην παράταξη Καμπουράκη, ήδη η τύχη του εγχειρήματος μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσχώρηση χθες στην παράταξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και των δημοτικών συμβούλων κ. Μιχάλη Καφετζή και κ. Νίκου Γιαννά που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου και μάλιστα μετείχαν στις διαδικασίες της Κυριακής, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην παράταξη «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» που ως φαίνεται μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της, ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις της και να βρει βηματισμό.
Η απώλεια δυνάμεων της παράταξης Χατζηδιάκου είναι πέρα από εμφανής με αποτέλεσμα ακόμα και τα εναπομείναντα μέλη να αναπτύσσουν προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι και κατά πόσο θα καταφέρει να παραμείνει συμπαγής, με δεδομένο πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται και νέες μετεγγραφές προς την παράταξη Καμπουράκη.


Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η παράταξη Χατζηδιάκου, είναι η εκπεφρασμένη πρόθεση μελών της να στηρίξουν το εγχείρημα του μέλους της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βάιου Καλοπήτα, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έπειτα από συνάντηση που προηγήθηκε στην Αθήνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο. «Συμφωνήσαμε με τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο να δραστηριοποιηθώ αποκλειστικά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δωδεκάνησο και για το λόγο αυτό δήλωσα στην αρμόδια επιτροπή των ψηφοδελτίων τη βούλησή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφιος στο εθνικό ψηφοδέλτιο στο νομό Δωδεκανήσου», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων το μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις εθνικές εκλογές.
Ως φαίνεται, η απόφαση του κ. Βάιου Καλοπήτα είναι ειλημμένη και όλα δείχνουν πως κινείται για να διεκδικήσει τον Δήμο Ρόδου με τη σύμφωνη γνώμη και της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει τις διαδικασίες των δύο παρατάξεων για την νέα δημοτική κίνηση η οποία δεν έτυχε ευρείας ανταπόκρισης ούτε από τα ίδια τα μέλη τους. Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίον άνοιξαν οι διαδικασίες στη Ρόδο από τις δύο παρατάξεις, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ούτε καμία συνεννόηση ότι στη Ρόδο, κάποια μέλη του αποφάσισαν να ανοίξουν το κεφάλαιο των υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς αυτό να έχει συμβεί πουθενά αλλού στη χώρα, γι΄αυτό και οι εκ των υστέρων αντιδράσεις που καταγράφονται δεν μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στον χρόνο που θα ανοίξει η επιλογή των προσώπων για τις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Οι ηχηρές απουσίες κορυφαίων στελεχών προβληματίζουν τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές του εγχειρήματος που γνωρίζουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι απόφαση των πολλών και όχι πρωτοβουλία των λίγων.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως ενώ είχε παραγγελθεί δημοσκόπηση από τους διεκδικητές της ηγεσίας της νέας δημοτικής κίνησης τα αποτελέσματά της δεν δημοσιοποιήθηκαν, όπως είχε διαρρεύσει ότι θα γίνει, επειδή όπως προκύπτει από τις πληροφορίες ήταν εξαιρετικά χαμηλά και για τους δύο έναντι του σημερινού δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Σε δηλώσεις που έγιναν μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Κορωναίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές που για μας ήταν γιορτή της Δημοκρατίας εν μέσω όχι ιδανικών συνθηκών για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία που ξεκίνησε προ εξαμήνου για την ανάδειξη του επικεφαλής της ενιαίας παράταξής μας, η οποία από αύριο (Δευτέρα) ξεκινάει δουλειά για τον στόχο που είναι να διεκδικήσει το Δήμο Ρόδου στις εκλογές του Οκτωβρίου. Όλοι είστε κοινωνοί της πρωτόγνωρης δημοκρατικής διαδικασίας στην οποία, συμμετείχαν 245 αυτοδιοικητικοί συνάδελφοι, τους οποίους και ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Μας άνοιξαν την πόρτα τους και μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι θα βρεθούμε ξανά σύντομα. Διότι, το ταξίδι προς την κοινωνία ξεκίνησε. Συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και των εκλογών, ο κ. Διακοσταματίου θα είναι από εδώ και στο εξής, ο μπροστάρης της προσπάθειας», είπε ο κ. Κορωναίος.
Ο κ. Μανώλης Σαββής, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών δήλωσε:
«Σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών. Εύχομαι από αύριο, να δημιουργηθεί μια διαδικασία που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο. Εύχομαι αυτό να το συνεκτιμήσουμε, να μεγαλώσει και στο τέλος να καταλήξει σε μια νέα δημοτική αρχή. Να συγχαρώ τον συνάδελφο μου Σάββα και να του ευχηθώ καλή και δημιουργική δουλειά».
«Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Διακοσταματίου: «Νίκησαν τα μέλη που ήρθαν και ψήφισαν. Δεν νίκησα εγώ ή ο Μανώλης. Εσείς νικήσατε και προχωρούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν κέρδισε ούτε και έχασε κανείς σήμερα. Κάναμε κάτι πρωτοποριακό για τη Ρόδο μας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Στάθη Κουσουρνά και τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και να του δώσουμε ένα χειροκρότημα. Εκείνος πρότεινε τη διαδικασία που είχαμε σήμερα. Αυτό που κάναμε είναι επαναστατικό για το νησί μας. Σε μερικά χρόνια από τώρα αυτό που κάναμε εμείς θα είναι δεδομένο. Το νησί είναι μεγάλο και δεν μπορεί κανείς από μόνος του να παλέψει για τον Δήμο αν δεν έχει μαζί του, τους δημότες. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Μαζί με τον Μανώλη Σαββή και τον Βαγγέλη Μανδρακό που στηρίζει και ηγείται της προσπάθειας σχηματισμού ψηφοδελτίου, προχωρούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου που συνεχάρη την συντονιστική επιτροπή που από αύριο, όπως είπε, ξεκινάει δουλειά. «Πάμε ενωμένοι για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. «Όταν είμαστε όλοι μαζί θα είμαστε νικητές και όχι νικημένοι», είπε.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Βαγγέλης Μανδρακός αφού συνεχάρη τον κ. Διακοσταματίου και τον κ. Μανώλη Σαββή ανέφερε: «Αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο και χαράζει νέα πορεία για τα αυτοδιοικητικά μας πράγματα. Να ευχαριστήσω όσους μετείχαν στη διαδικασία. Σήμερα ήταν μια βροχερή ημέρα και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα κάναμε κάτι πρωτοποριακό για την Ρόδο μας. Δεν έχασε κανένας σήμερα. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί ένα δυναμισμό και μια πορεία που θα είναι νικηφόρα. Δεν μπορεί κανένας να παλέψει από μόνος του αν δεν έχει δίπλα του την κοινωνία και τους πολίτες. Είμαστε όλοι μαζί και θα προσπαθούμε για κάτι καλύτερο σε αυτό τον τόπο. Πιστεύω πως η ροδίτικη κοινωνία θα το εκτιμήσει όπως πρέπει. Πάμε για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές του Οκτώβρη του 2023» -και ευχήθηκε στον κ. Χατζηδιάκο καλή πορεία στην προσπάθεια για τις βουλευτικές εκλογές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου