Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος : “Καλούμε το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο να εμπιστευθεί το Νότιο Αιγαίο”

“Αν είχαμε ακούσει τις σειρήνες που μας έλεγαν να κλείσουμε το Ναυπηγείο της Σύρου, θα είχαμε συμπράξει στην λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω” τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στην τελετή μεταβίβασης του Ναυπηγείου “Νεώριον”της Σύρου στην αμερικανικών συμφερόντων “ONEX Shipyards”

 

Πρόσκληση προς τους επενδυτές να εμπιστευθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τη χώρα, με την δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει κάθε υγιή, επενδυτική πρωτοβουλία που θα δώσει προοπτική στον τόπο, μετά από μια δεκαετία μεγάλης αγωνίας, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την ομιλία του στην τελετή μεταβίβασης του Ναυπηγείου “Νεώριο” της Σύρου “ONEX Shiyards”, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, την οικονομία του νησιού και της χώρας ολόκληρης.

Τα εγκαίνια, στα οποία παρέστη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt , τελέστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, με κάθε επισημότητα από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, εκπρόσωποι πολιτικών, παραγωγικών φορέων του τόπου, σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών δυνάμεων, στελέχη της “ONEX Syros Shipyards” και οι εργαζόμενοι του Νεωρίου.

 

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπομένων από την συμφωνία επενδύσεων, από την “ONEX Syros Shipyards”, του ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία, Πάνου Ξενοκώστα, υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργεί πλέον το Ναυπηγείο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας.

Της επίσημης τελετής για την ολοκλήρωση μεταβίβασης των Ναυπηγείων Νεώριον της Σύρου στην ΟΝΕΧ Shipyards, προηγήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt στο γραφείο του Περιφερειάρχη στην Σύρο κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν λεπτομερώς οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας με έμφαση στον τουρισμό, αφού τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήαου τα τελευταία κερδίζουν σταθερά μερίδιο αγοράς στο Αμερικανικό κοινό.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό, αποτελεί σταθερό στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στόχο στον οποίο στέκεται αρωγός και ο Αμερικανός Πρέσβης, όπως και ο ίδιος δήλωσε σχετικά στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνάντησης. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε :

“Η σημερινή επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, γίνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης στην ΟΝΕΧ Shipyards του Ναυπηγείου Νεώριον της Σύρου, μεταβίαβαση στην οποία ο ίδιος είχε έναν εξαιρετικά εποικοδομητικό ρόλο.

Η σημερινή, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Σύρο, την Περιφέρεια μας και την Ελλάδα. Είναι η μέρα που επισημοποιεί την επαναλειτουργία με νέο ιδιοκτήτη μιας ιδιαίτερα σημαντικής βιομηχανικής εγκατάστασης.

Η μέρα που στέλνουμε τη δική μας πρόσκληση στους επενδυτές, να εμπιστευθούν τα νησιά μας και την χώρα μας, πρόσκληση που συνοδεύεται και από την δέσμευση να στηρίξουμε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, που θα δώσει χαμόγελο σε ένα λαό που υπέφερε μια δεκαετία μεγάλης αγωνίας”.

Στην τελετή που έλαβε χώρα στους χώρους του Ναυπηγείου Νεώριον της Σύρου και κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε εκεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε :

“Αν είχαμε ακούσει τις σειρήνες που μας έλεγαν να κλείσουμε το Ναυπηγείο, θα είχαμε συμπράξει στην λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Πρωτιές παντού, για τα νησιά που δίνουν στην χώρα προοπτική, έσοδα και αισιοδοξία. Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία για έξοδο απο την κρίση. Αυτήν υπηρετούμε και σήμερα, στη Σύρο ζούμε την δικαίωση της απόφασής μας να αντισταθούμε στην “εύκολη λύση”.Το restart τουΝαυπηγείου Σύρου, μας πείθει ότι κάτι αλλάζει, επιτέλους”.

Σημειώνεται πως η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο της Σύρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσφάτως παρουσίασε η “ONEX Syros Shipyards” για το ναυπηγείο του Νεωρίου, το 2019 «τρέχει» με αύξηση εργασιών της τάξης του 45%, τα έσοδα θα κινηθούν στο επίπεδο των 25-30 εκατ. δολαρίων και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από την αρχή του εγχειρήματος μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 9 εκατ. δολάρια, όλες σε εξοπλισμό και βελτιώσεις υποδομών.

Περαιτέρω, στόχος για το 2020 είναι αφενός το ναυπηγείο του Νεωρίου να «πιάσει» τα 120-150 πλοία (σ.σ. ήδη ξεπερνά τα 110 σε ετήσια βάση), καθώς επίσης και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας μεγαλύτερης δεξαμενής, τύπου Aframax, με την οποία θα επιτευχθεί αύξηση του όγκου εργασιών κατά περίπου 80%.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αναβίωσή του το Νεώριο Σύρου έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα περίπου 700 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου