Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε στο κοινό ο φάκελος για την διεκδίκηση από τη Ρόδο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης

Με ικανοποιητική συμμετοχή του κόσμου, παρουσιάστηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Ρόδου για την διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, την Κυριακή 4 του μηνός, το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηϊωάννου.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις και προτάσεις για την προοπτική συνέχισης του προγράμματος και την αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων στη Ρόδο.
Όπως τόνισε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηϊωάννου,  πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια η δουλειά για τις δράσεις και εκδηλώσεις, που περιλαμβανόταν στον φάκελο της Ρόδου, που κατέθεσε για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
«Παρουσιάσαμε στους αιρετούς και στους συμπολίτες μας, τον φάκελο της υποψηφιότητας της Ρόδου για την ΠΠΕ. Θυμίζω ότι δεν επιτρεπόταν εκ της διαδικασίας να παρουσιαστεί ο φάκελος κατά την περίοδο που ‘έτρεχε’ αυτή η διαδικασία. Η δυνατότητα και η εντολή μάς δόθηκε στις 10 Νοεμβρίου και έκτοτε υπάρχει αναρτημένος στην ιστοστελίδα που δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα (www.rhodes2021.eu) για όποιον θέλει να την διαβάσει. Στην εκδήλωση παρουσιάσαμε τον φάκελο, τα στοιχεία, τα σημεία και όλη την δουλειά που έγινε με συγκεκριμένα βήματα καθώς επίσης εξηγήσαμε και την διαδικασία των κριτηρίων συμμετοχής, την μεθοδολογία που εμείς ακολουθήσαμε, το πώς πορευτήκαμε στην προκριματική αλλά και στην τελική φάση αυτής της διαδικασίας. Και βέβαια, καταλήξαμε στο αποτέλεσμα -το οποίο δεν ήταν θετικό για την Ρόδο. Εδώ θέλω να πω ότι η Επιτροπή είχε τρία διαφορετικά πολιτιστικά μοντέλα. Και διάλεξε το μοντέλο της Ελευσίνας που μιλούσε για μια προσπάθεια της πόλης να αποβιομηχανοποιηθεί μέσω της αλλαγής της χρήσης κάποιων χώρων, να περάσει στον Πολιτισμό. Με απλά λόγια, το μοντέλο ‘Μπιλμπάο’ το οποίο ήταν μια βιομηχανική πόλη της Ισπανίας η οποία αποφάσισε να φτιάξει το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ και στη συνέχεια να τροποποιήσει τον παραλιακό της χώρο. Αυτό το μοντέλο διάλεξε η Επιτροπή Αξιολόγησης. Το μοντέλο της Καλαμάτας, συνδύαζε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα από μια διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης, και η Ρόδος, που είχε το δικό της μοντέλο, βασισμένο στη νησιωτικότητα. Θα ήταν η 1η φορά που η Ε.Ε. θα επέλεγε μια νησιωτική περιοχή για να υλοποιήσει τον θεσμό και η ποιοτική διαφορά μας ήταν ότι η Ρόδος εξασφάλιζε υψηλά στάνταρτς σε αυτή την διαδικασία» εξήγησε ο αντ/ρχος.
Η Κεντρική Ιδέα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αντιδήμαρχος είπε ότι η κεντρική ιδέα της πρότασης της Ρόδου ήταν αυτή η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση που προηγήθηκε με τους πολίτες της Ρόδου και της Δωδεκανήσου: «Αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή μας, το νησί μας, που βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης, μεταξύ τριών ηπείρων, το οποίο διαπραγματεύεται και έχει αναδείξει τις μεγάλες ιδέες και ζητήματα τα οποία ουσιαστικά απασχολούν τώρα την Ε.Ε. (προσφυγικό, μεταναστευτικό, ετερότητα, διαφορετικότητα, μισαλλοδοξία κ.λπ.) Η πρότασή μας κινήθηκε πάνω σε 4 άξονες: νησιωτικότητα, ανατολή – δύση, πολίτης της Ευρώπης, καταλήγοντας στον άξονα δημιουργικοί χώροι – δημιουργικοί άνθρωποι. Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας ομάδας. Η ομάδα, ουσιαστικά το κεφαλαιοποίησε. Ήταν το αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε με την κοινωνία. Όλα αυτά είχαν να κάνουν και με την ποιότητα αλλά και με την ταυτότητα των Ροδίων και των Δωδεκανησίων που μέσα από την θάλασσα μετέδωσαν τον Πολιτισμό τους», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντήσεις στους επικριτές του
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει γι ακόμη μια φορά την θέση του, ο κ. Χατζηϊωάννου, είπε ότι εξ αρχής υπήρξε μια ‘πολύ προσεκτική διαχείριση της υπόθεσης’ καθώς η διεκδίκηση αφορούσε το μέλλον και όχι το παρελθόν. Η προσέγγιση ήταν προσεκτική, δεν έγινε πολύς θόρυβος καθώς αυτό όριζε η διαδικασία, δίδοντας και τις απαραίτητες απαντήσεις στους επικριτές του: «Κάποιοι αιρετοί, πραγματικά με εκπλήσσουν. Όταν συμμετέχεις στα δημόσια πράγματα και δεν έχεις καταλάβει μέσα από δέκα παρουσιάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τι ουσιαστικά αφορά αυτή η διαδικασία, τότε πώς παίρνεις αποφάσεις γι αυτό τον τόπο; Είναι ένα ερώτημα…. Νομίζω ότι είναι προφανές πως μας έχει στενοχωρήσει όλους η εξέλιξη. Όμως, στην ζωή υπάρχει και η νίκη και η ήττα…. » τόνισε, προσθέτοντας πως τώρα ο στόχος είναι πώς θα μπορέσει η Ρόδος να αξιοποιήσει όλη αυτή την δουλειά που έγινε για το μέλλον.
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή του κόσμου στην παρουσίαση του φακέλου χαρακτηρίζοντας την διαδικασία ως ‘πρωτόγνωρη’ ενώ τα ερωτήματα είχαν να κάνουν με την ‘συνέχεια’ της προσπάθειας, καθώς πρέπει να αξιοποιηθεί η δουλειά που έγινε. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, να διαβάσουν διαδικτυακά την πρόταση.
Θα καταθέσει η Ρόδος ένσταση;
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σχετικά με την τοποθέτηση που έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, να καταθέσει η Ρόδος ‘ένσταση’ για το αποτέλεσμα δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να διαβάσουμε και το σκεπτικό και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την επιλογή της Επιτροπής. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Για εμάς ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση, να υλοποιήσει δηλαδή το πρότζεκτ μια νησιωτική περιοχή. Κατά την προσωπική μου άποψη,  πρέπει να μείνουμε εδώ. Να δούμε πώς θα εξελίξουμε κάποια στοιχεία του προγράμματός μας και να αποφύγουμε την όποια ένσταση. Άλλωστε, τώρα πια μας ενδιαφέρει η συνέχεια και αυτήν θέλουμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν θέλουμε τον τίτλο για τον τίτλο. Η Ρόδος έχει πολλούς τίτλους. Θέλαμε τον τίτλο για να αξιοποιηθεί ως εργαλείο και να αλλάξουν κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι ευχάριστα για τον τόπο μας. Είναι μια αλήθεια…. Η Ρόδος είναι πλέον γερασμένη, πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, με την καθαριότητα, με το κυκλοφοριακό, με τις συγκοινωνίες της πόλης, τις υποδομές κ.λπ. Το εργαλείο αναζητούσαμε και όχι τον τίτλο…. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ‘Αναγέννησης’ ή Restart. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που λέω, αλλά νομίζω ότι έχουμε κερδίσει….» δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου