Συνεντεύξεις

Μαρία Αγγέλου: «Τα μηνύματα για την επόμενη σεζόν είναι πολύ θετικά!»

Σε μίνι απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν που έριξε αυλαία –παρά την παρουσία ακόμη, αρκετών χιλιάδων ξένων τουριστών στο νησί της Ρόδου μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου- για την Μεσαιωνική Πόλη, προβαίνει σήμερα σε συνέντευξη στην «δημοκρατική» η κα Μαρία Αγγέλου. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, η σεζόν ‘ξεπέρασε τη φαντασία μας με τις διακυμάνσεις της’ και είχε τα… πάνω της και τα κάτω της –εξηγώντας τους λόγους.
Αναφορικά με τα μηνύματα για το 2023, λέει ότι είναι πολύ θετικά αν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, περιμένουμε να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου με τις προβλέψεις να θέλουν τις αφίξεις στα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, μιλάει για το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, όπου καταγράφεται μεγάλη δραστηριότητα και αλλαγές (σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του).
Σημειώνεται πως η κα Αγγέλου, είναι μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΔΩ, μέλος Δ.Σ. και υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου καθώς και διευθύνουσα σύμβουλος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου.
• Κυρία Αγγέλου, να μιλήσουμε για την φετινή σεζόν στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Τώρα που πέφτει η αυλαία, ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις; Πώς ήταν η κίνηση;
Έπεσε πράγματι η αυλαία κα Ντόκου, μιας σεζόν που ξεπέρασε τη φαντασία μας με τις διακυμάνσεις της. Με τα πάνω της, η ποσότητα των επισκεπτών ιδιαίτερα μέχρι τις 15 Αυγούστου ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, αλλά και με τα κάτω της αφού άλλο φθινόπωρο περιμέναμε κι άλλο ήρθε.
Κοιτώντας πλέον με απόσταση έχω να πω ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της τουριστικής σεζόν η οποία είναι τεράστια ειδικά μετά τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης. Η ποσότητα των επισκεπτών ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κι αυτό από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία.
Όπως καταλαβαίνετε, η ποσότητα του κόσμου φέρνει και έσοδα. Παρόλα αυτά τα έσοδα δεν εκτινάχθηκαν τόσο υψηλά όσο οι αφίξεις. Κι αυτό γιατί κυρίως από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά η αγοραστική κίνηση έπεσε σε βαθμό που κανείς δεν περίμενε. Αφίξεις υπήρχαν. Η κατανάλωση δεν ήταν ικανοποιητική, αν και υπήρχαν ελπίδες.
Πιθανές αιτίες είναι το χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές εισοδηματικό επίπεδο των επισκεπτών του φθινοπώρου και η παγκόσμια κρίση που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη.
Φυσικά η παγκόσμια κρίση δεν πλήττει την τσέπη μόνο των επισκεπτών μας. Το ισοζύγιο των επιχειρήσεών μας πλήττεται επίσης από την ενεργειακή κρίση που μας στερεί σημαντικούς πόρους και την προσπάθεια αποπληρωμής των εκκρεμών από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης υποχρεώσεων, είτε προς το δημόσιο, είτε προς συνεργάτες μας.
• Σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης κατάφεραν να βγάλουν τις ζημίες που υπέστησαν;
Μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που κατορθώσαμε να επιτύχουμε μια τέτοια τουριστική περίοδο. Προφανώς και μέσα σε ένα κλίμα αστάθειας, όπως αυτό που ζούμε, δεν ήταν δυνατόν να εξοφλήσουμε όλες τις υποχρεώσεις, που προέκυψαν εν μέσω κορωνοϊού και προφανώς θα ήταν αδύνατον να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ζημιές αυτής της περιόδου. Όπως είχαμε προβλέψει ήδη από καιρό η κάλυψη των ζημιών είναι πολύ πιθανόν για κάποιους επιχειρηματίες να μην γίνει πριν το πέρας της πενταετίας. Θυμηθείτε το 2020 δουλέψαμε μόνο τρεις μήνες και το 2021 πέντε μήνες. Η επιβίωσή μας ήταν ένα θαύμα. Θα πάρει λίγο καιρό η απόσταση με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε έναν ομαλό χειμώνα και μια σταθερή πορεία που θα οδηγήσει σε άλλη μια επιτυχημένη σεζόν για το 2023.
• Η κρουαζιέρα φέτος σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο. Αυτό είχε θετική επιρροή στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης;
Στα ευχάριστα της σεζόν πράγματι ήταν η πορεία της κρουαζιέρας. Πολλά κρουαζιερόπλοια προσέλκυσαν το νησί μας με τους επιβάτες τους να ζωντανεύουν τους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης και να δημιουργούν αίσθηση κοσμοσυρροής, πληρότητας, παρασέρνοντας σε αυτό το κλίμα και τους διαμένοντες στο νησί επισκέπτες. Η αγοραστική τους δύναμη φυσικά ήταν ανάλογη των υπολοίπων. Δηλαδή όχι αυτή που αναμενόταν. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι λιγότερο ξόδευαν εθνικότητες που άλλες χρονιές αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων μας, όπως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί.
• Ποια είναι τα μηνύματα για την επόμενη σεζόν; Υπάρχει αισιοδοξία και πού θα δώσετε περισσότερη προσοχή;
Τα μηνύματα για την επόμενη σεζόν είναι πολύ θετικά. Περιμένουμε να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου με τις προβλέψεις να θέλουν τις αφίξεις στα επίπεδα του 2019.

Μάλιστα μιλούν για επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τόσο ώστε να καλυφθεί η διαφορά, που θα προκύψει από την μικρή, αναμενομένη πτώση των αφίξεων μετα την φετινή έκρηξη – επακόλουθο του εγκλεισμού που προηγήθηκε. Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε έναν ομαλό χειμώνα, όπως ήδη επισημάναμε.
Κατά τα άλλα το Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε προηγηθεί της πανδημίας (ιστοσελίδα, κάμερες με live αναμετάδοση, ανανέωση αφίσας στην περιοχή του αεροδρομίου, διαφήμιση) σταδιακά με στόχο την προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και γιατί όχι την ανάδειξη της σε προορισμό, αφού εντός των τειχών βρίσκει κανείς ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπως και εμπορικά καταστήματα υψηλού επιπέδου, που σε συνδυασμό με τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αποτελούν έναν ελκυστικό συνδυασμό.
• Για να μιλήσουμε για το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, όπου έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη δραστηριότητα, πώς εξελίχθηκαν οι δραστηριότητές του και ποιες είναι οι προτεραιότητες για το επόμενο έτος;
Στο ΠΕΦΥΝΑ πράγματι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της επιλογής του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου να τοποθετηθεί πρόεδρος ένας άνθρωπος του πρωτογενή τομέα, ο κ. Μιχάλης Λουλούς.
Ο πρόεδρος λοιπόν, ο αντιπρόεδρος κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, εγώ από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και το υπόλοιπο εξαιρετικό διοικητικό συμβούλιο, όπως επίσης και ο διευθυντής μας κ. Ρενέσης, η ψυχή του ΠΕΦΥΝΑ, και πάντα με τις οδηγίες του περιφερειάρχη μας, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των κτηρίων της εταιρίας, αλλά και επέκτασης των δράσεων της.
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με τα νέα πρότυπα της σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης είναι ήδη σε εξέλιξη και βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Ήταν απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των παραγωγών και των κρεοπωλών της Ρόδου, αλλά και όλης της Δωδεκανήσου.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του φυτωρίου, επίσης είναι σε εξέλιξη όπως και η συνέχιση των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία του νομού με τον λαχανόκηπο αλλά και τις επισκέψεις μαθητών στους χώρους μας.
Στα σχέδια μας επίσης περιλαμβάνονται και μια σειρά από περαιτέρω δραστηριότητες που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας και θα σας παρουσιαστούν εν καιρώ. Όπως καταλαβαίνετε, η έντονη δραστηριότητα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου