Συνεντεύξεις

Θεοφάνης Μπογιάννος: Η σχέση του με την ποίηση, την λογοτεχνία, την φιλοσοφία και την μεγάλη του αγάπη για τη Ρόδο

Ο γνωστός σε όλους μας κ. Θεοφάννης Μπογιάννος μιλάει στην «δημοκρατική» σε μια συνέντευξη εκ βαθέων για την ζωή του, το έργο του και τη σχέση του με την ποίηση, την λογοτεχνία, την φιλοσοφία και την μεγάλη του αγάπη, που είναι η Ρόδος.
• Ποιος είστε κ. Μπογιάννο και ποιες αρχές ποδηγετούν τον βίο σας, πνευματικό, κοινωνικό και επαγγελματικό.
Είμαι ένας απλός άνθρωπος με τις μικρές δυνάμεις και αδυναμίες μου. Είμαι ένας δημοκηδής πολίτης που ζει και δημιουργεί στο Σμαραγδένιο νησάκι του θεού ήλιου. Είμαι ένας Ρόδιος… 3.000 ετών, όπως γράφω στα βιβλία μου και στα άρθρα μου. Οι αρχές μου, συγγραφικές και ηθικές, εξακοντίζονται μέχρι την Αρχαία Ρόδο μας και σε όλη κουροτρόφο Ελλάδα μας. ενωτίζομαι τις ρήσεις και τη σοφία των κλασικών χρόνων και όλων των σοφών δημιουργών της Αρχαιότητας.
• Ποιοι Σοφοί επηρέασαν τη σκέψη και τη ζωή, τα αισθήματα, τα λόγια και τις πράξεις σας;
Όλοι οι Σοφοί, μου δίδαξαν κάτι για το ζην και το ευ ζην, κάτι χρήσιμο αληθινά, για θησαύρισμα ευτυχίας και σωστή κοινωνική ζωή. Θα αποδώσω ευχαριστίες στο Λίνδιο φιλόσοφο Κλεόβουλο, που μου δίδαξε το αθάνατο ‘μέτρον άριστον’! Αίνο και θαυμασμό στον διδάσκαλο της Δικαιοσύνης Σωκράτη (470-399 π.Χ.) για τις έξι λέξεις του: «Ελοίμην αν μάλλον αδικείσθαι ή αδικείν» -να προτιμώ να αδικηθώ από όλους, παρά να αδικήσω έστω και έναν άνθρωπο. Εκείνος όμως που σαγήνευσε την μικρή σκέψη μου και επηρέασε θρησκείες, αιώνες και ανθρώπους είναι Πιττακός ο Μυτιληναίος (7ος αιώνας π.Χ.) με το αθάνατο ρητό του: «’Ὅ σὺ μισεῖς, ἑτέρω μὴ ποιήσης», δηλαδὴ: Ἐκεῖνο, τὸ ὅποιον δὲν θέλεις νὰ σοῦ κάμη ἄλλος, μὴ τὸ κάμνεις καὶ σὺ…
• Τι σας ωφέλησε η φιλοσοφία που μελετήσατε;
Με έκανε άνθρωπο χαμογελαστό, πράο, γαλήνιο! Περιφρόνησα ρηχές και εφήμερες δόξες και επιτυχίες, περιφρόνησα το επάρατο χρήμα και αγάπησα τον άνθρωπο και την ανθρωπιά πέρα από θρησκείες και σύνορα. Επιβράβευση της ελληνολατρείας μου και της αγάπης μου προς τη φιλοσοφία, τη Ρόδο και την Ελλάδα, είναι η εγγραφή μου ως εταίρου στη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας που είναι το επίτευγμά μου, η χαρά μου.
• Έχετε γράψει κάποιο φιλοσοφικό κείμενο;
Έχω συνθέσει πάνω από 10.000 γνωμικά και ρητά για τον άνθρωπο, για την ανθρωπιά. Δύο βιβλία μου από τα 43, είναι γεμάτα από τους φτωχούς, φιλοσοφικούς στοχασμούς μου για τη ζωή, τον άνθρωπο, τη δόξα, το χρήμα, τον πόλεμο, την αγάπη και την προσφορά. Για όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου. Εάν αυτά τα ρητά μου, οι σκέψεις μου, οι στοχασμοί μου, έχουν κάποια αξία, θα το πει όχι ο σημερινός άνθρωπος, αλλά ο αλάνθαστος πανδαμάτορας χρόνος, όταν εγώ και η κοινωνία θα έχουμε εκμετρήσει το ζην.
• Τι έχετε σπουδάσει και πού έχετε εργαστεί; Έχετε οικογένεια, ο κόσμος θέλει να σας γνωρίσει.
Σπούδασα δημοσιογραφία στο London School of Journalism, στη Γηραιά Αλβιώνα. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, η πρώτη μου εργασία ήταν σε τράπεζα για τα προς το ζην… Εργάστηκα σε τράπεζα 25 χρόνια αλλά ήμουν δυστυχής. Τα χρήματα φθείρουν τα αισθήματα. Η τράπεζα έτρεφε το σώμα μου επαρκώς, αλλά φίμωνε το στόμα μου διαρκώς. Έτσι, έφυγα από την τράπεζα κι έγινα ξεναγός. Γνώρισα την ιστορία της Ρόδου μας. άνοιξαν τα μάτια μου, είδα φως αληθινό, αγάπη ανθρώπων και προορισμό ζωής. Είμαι ταπεινός υπηρέτης της λογοτεχνίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και ποίησης αλλά δεν ξέρω αν αυτές οι ωραίες κυρίες είναι ευχαριστημένες από τις μικρές επιδόσεις μου…
• Πληροφορηθήκαμε ότι πήρατε Πανελλήνια Τιμητική Ποιητική Διάκριση στον Διαγωνισμό Δελφών.
Πήρα αυτή την διάκριση μέσα στον ιερό χώρο των Δελφών ενώπιον δεκαμελούς κριτικής επιτροπής και πλήθους ποιητών, λογοτεχνών και επιστημόνων από όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Έτσι, προβλήθηκε η λατρεμένη μου Ηλιούσα Ρόδος μας πανελληνίως. Το ποίημά μου που διακρίθηκε λέγεται ‘Η Καλλιπάτειρα στην Ολυμπία’ (404 π.Χ.) Το ποίημα αυτό κοσμεί την ποιητική συλλογή μου ‘Μικροί φιλοσοφικοί στοχασμοί’.
• Ως συγγραφέας έχετε εγγραφεί σε κάποιο λογοτεχνικό Σύλλογο;
Αξιώθηκα να γίνω ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Με βράβευσαν με Πανελλήνιο Βραβείο Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.
• Ποια είναι τα θέματα των βιβλίων σας;
Είναι κυρίως ποίηση, ιστορία, λαογραφία Ρόδου και φιλοσοφικά ρητά. Έχω συνθέσει πολλά τραγούδια αρραβώνων και γάμου που τραγουδιούνται στην Ηλιούσα Ρόδο μας, στα Δωδεκάνησα και στο εξωτερικό ιδίως από τους Δωδεκανήσιους της Διασποράς.
• Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;
Είμαι νυμφευμένος με εκπαιδευτικό και έχουμε μια κόρη με το αρχαίο όνομα που το λατρεύω Λαβίνια! Ονόμασα έτσι την κόρη μου επειδή είναι όνομα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Εύηχο, όμορφο, ελληνικό!
• Ως ξεναγός, είστε ευχαριστημένος;
Βρήκα αυτό που λαχταρούσα! Γνώσεις και Γνώση, νόημα ζωή και εθνικό προορισμό. Ξενάγησα χιλιάδες τουρίστες απ’ όλη τη γη, διαφημίζοντας την όμορφη Ρόδο μας στις εσχατιές του κόσμου. Δώρισα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σε Ρόδιους της Διασποράς, πάνω από 120.000 βιβλία (όσοι είναι δηλαδή και οι κάτοικοι του νησιού μας).
• Ποια η προσφορά σας ως λογοτέχνης και ξεναγός στην κοινωνία;
Εδώ και 50 χρόνια γράφω και ξεναγώ. Έχω ξεναγήσει όλα τα σχολεία της Ρόδου, συλλόγους, συνέδρια, εκπαιδευτικούς και τους Ρόδιους, πάντοτε ολοψύχως και ανιδιοτελώς. Είμαι ο μοναδικός ξεναγός του κόσμου, που έκανε τις περισσότερες δωρεάν ξεναγήσεις προσφέροντας βιβλία, άνθη, γλυκά και δώρα στους ξεναγομένους και ιδίως στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.
• Έχετε λάβει την αγάπη και την αναγνώριση από τον λαό της Ρόδου που υπηρετείτε τόσα χρόνια;
Δεν έχω παράπονο από την αγάπη του κόσμου. Οι Ρόδιοι, είναι φιλίστορες, δημοκηδείς και ευγνώμονες. Δεν γνωρίζω όμως αν αυτά τα λίγα που πρόσφερα στο Σμαραγδένιο νησάκι μας, είναι καλά και αρκετά. Ο χρόνος θα πει κάποτε τη γνώμη του για μένα. Όλα τα βιβλία μου, εκδόθηκαν με προσωπικά μου έξοδα και δωρήθηκαν στον υπέροχο Ροδιακό λαό μας.
• Ως λογοτέχνης τι διακρίσεις έχετε πάρει και ποιες είναι οι συνεργασίες σας με ελληνικές λογοτεχνικές ενώσεις;
Έχω λάβει δύο ποιητικές διακρίσεις στους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών. Σε δύο από αυτούς τους αγώνες έλαβα πανελλήνιες ποιητικές διακρίσεις και απάγγειλα τα ποιήματά μου μέσα στον ιερό χώρο των Δελφών φέρνονας στην Ρόδο την Ιερά Δάφνη!
Είμαι ενεργό μέλος:
– Της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
– Του Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών
– Της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
– Της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
– Της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
– Της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου