Τοπικές Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός έκανε πράξη τις υποσχέσεις που έδωσε

• Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου θα αποκτήσει την παλαιά του αίγλη • Εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται η μαρίνα Ρόδου, με επενδύσεις εκατομμυρίων • Ονειρα δεκαετιών γίνονται πραγματικότητα • Επιστρέφουμε στην εποχή της ελπίδας και της σοβαρής δουλειάς

Τη Ρόδο και τη Χάλκη επισκέφθηκε χτες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γύρω στις 9.30 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και τους βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά, επισκέφθηκε το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και είναι ένα έργο που έχει βαλτώσει εδώ και πολλά χρόνια –αλλά αποτελεί μεγάλο στοίχημα για κάθε δημοτική αρχή.
Το Εθνικό Θέατρο, το οποίο αποτελεί ένα από τα ιστορικά σημεία – αναφοράς για τη Ρόδο έχει υποστεί σοβαρές φθορές ενώ έχει αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο εσωτερικός του εξοπλισμός.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο χώρο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης οι οποίοι και τον ξενάγησαν.Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Είναι δέσμευσή μου, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, θα χρηματοδοτηθεί το πρώτο σκέλος -όπως είπαμε- από εθνικούς πόρους και στη συνέχεια ο εξοπλισμός από προγράμματα ΕΣΠΑ. Θα συνεργαστούμε, όπως το κάνουμε πάντα και με την Περιφέρεια και με τον Δήμο με απόλυτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του και εύχομαι πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες, έτσι ώστε να αποδοθεί ο χώρος αυτός πολιτισμού, υπερσύγχρονος πίσω στην κοινωνία όχι μόνο της Ρόδου, όλων των Δωδεκανήσων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το θέατρο αυτό όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα αναβαθμίσει συνολικά τη Ρόδο, πιστεύω ότι θα βοηθήσει και ότι θα καταστεί ένας επισκέψιμος πόλος δώδεκα μήνες το χρόνο», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού στο Νότιο Αιγαίο και στη Ρόδο.
Κύριος στόχος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση του Θεάτρου, το οποίο χτίστηκε το 1936-37, με τρόπο που θα διαφυλάσσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχική του μορφή και αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά κατασκευής.
Παράλληλα, το ιστορικό Θέατρο θα εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες τεχνολογικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινότητα και να την εξυπηρετήσει ως κέντρο πολιτισμού που θα είναι ανοιχτό για το κοινό, ανεξαρτήτως παραστάσεων.
«Οραματιζόμαστε έναν πραγματικά υπερσύγχρονο πολυχώρο που θα αξιοποιεί πια την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και νομίζω ότι θα βοηθήσει και στην παραγωγή πολιτισμού από έναν τόπο ο οποίος εξάλλου φημίζεται και έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό. Άρα και μία παρακαταθήκη για την νέα γενιά η οποία θα μπορέσει να βρει σε αυτόν τον χώρο μία σημαντική πολιτιστική διέξοδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα αισθήματα που έχω αυτή την στιγμή. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω, εσάς και την κυρία Υπουργό διότι ένα όνειρο δεκαετιών για τους Ροδίτες, επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Η πολιτική σας, μέσα στην καταιγίδα βρίσκει λύσεις και δίνει την αισιοδοξία αυτή που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να παραδώσουμε αυτό το στολίδι στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας».

Ο δήμαρχος κ. Αντ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, είναι μια υπέροχη μέρα. Το…. Στέμμα της Βασίλισσας Ρόδου, επιστρέφει! Πράγματι το κτήριο κακοποιήθηκε, καταστράφηκαν χρήσιμα εργαλεία. Αυτή την στιγμή, υπό την δική σας πρωθυπουργία θα γίνει πραγματικότητα.

Είμαι πολύ ευτυχισμένος που επιστρέφουμε στην εποχή της ελπίδας αλλά και της σοβαρής δουλειάς. Είναι εξαιρετική ημέρα για την Ρόδο και τον Πολιτισμό!»
«Το επόμενο στάδιο θα είναι η υπογραφή των απαραίτητων προγραμματικών συμβάσεων. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!!! Θα δουλέψουμε, όπως κάνουμε, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Το θέατρο όταν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει συνολικά τη Ρόδο. Είναι πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη η Ρόδος για να την επισκέπτονται μόνον 6 μήνες τον χρόνο!», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκε και τα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου είχε για λίγη ώρα συνάντηση με τον κ. Χατζημάρκο και τον κ. Καμπουράκη.ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΡΙΝΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στον χώρο όπου σχεδιάζεται η επέκταση και η ριζική αναβάθμιση της Νέας Μαρίνας Ρόδου, όπου τον υποδέχτηκαν και τον ενημέρωσαν αναλυτικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. κ. Θωμάς Τριανταφύλλου, και ο Γενικός Διευθυντής κ. Χριστόφορος Χαρίσης, για τα σχέδια που αποσκοπούν στην επέκταση και ολιστική αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, ώστε να μετατραπεί σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ακόμα στη μαρίνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Δωδ/σου της Ν.Δ., αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, μέλη της ΔΕΕΠ της Ν.Δ. κ.α.
«Από τη στιγμή που η Ρόδος είναι πρωτοπόρος, ούτως ή αλλιώς, στο τουριστικό προϊόν, νομίζω ότι είναι και η ευκαιρία να αποκτήσει τη μαρίνα που της αξίζει. Εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το έργο και ξέρω ότι έχει και την απόλυτη στήριξη των συναρμοδίων Υπουργείων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία, όλα τα έργα να γίνονται με όρους βιωσιμότητας.

Η επένδυση, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπει τη διεύρυνση της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας, την ευρύτατη επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων, τη στέγαση περίπου 250 επιχειρήσεων -έναντι 17 που λειτουργούν σήμερα- και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα για δέσιμο μεγάλων σκαφών και παραθαλάσσιο οικιστικό συγκρότημα.
Υπολογίζεται ότι στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν στο όλο έργο 500 έως 800 άτομα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εργάζονται στις επιχειρήσεις εντός της μαρίνας 1.200 έως 1.500 άτομα ενώ το προσωπικό της Νέας Μαρίνας θα ανέλθει σε σχεδόν 100 άτομα, με 250 έως 300 εξωτερικούς συνεργάτες.
Το έργο θα είναι πρότυπο από την πλευρά της αξιοποίησης «πράσινων» λύσεων, με κατασκευή κτηρίων ενεργειακής κατηγορίας Α, και από την πλευρά της ψηφιακής διαχείρισης. Πέραν της οικονομικής τόνωσης που θα δώσει στην πόλη της Ρόδου, αναπλάθοντας μία υποβαθμισμένη περιοχή του νησιού, η επένδυση θα συμβάλει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, καθώς θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης με 1.000 θέσεις που θα είναι προσβάσιμος σε όλους.

Μετά την παρουσίαση ο Πρωθυπουργός κάθισε για να πιει καφέ με νέους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δύο κοπέλες του πρόσφεραν κάποια δείγματα από πλάκες που φτιάχνουν από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους μίλησε για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας.
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ
Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έγραψε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Με την άμεση χρηματοδότηση, για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, μετά από μια μακρά περίοδο συνεργασίας και συνεννοήσεων, μας δίνουν τη δυνατότητα να κλείσουμε μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος και να θεραπεύσουμε μια εικόνα ντροπιαστική για τη Ρόδο.
Μέσα από το ερείπιο των χαμένων ευκαιριών αυτού του τόπου, σηκώνω σήμερα, μαζί με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, το βλέμμα ψηλά. Αυτή την πολιτική θέλουμε να υπηρετούμε. Την πολιτική, όπου μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, δίνει λύσεις σε προβλήματα, που έχασκαν για δεκαετίες. Το χιλιοπαιγμένο έργο της αδράνειας έχει κουράσει τους πολίτες με τις επαναλήψεις του και δεν μας αφορά πλέον. Σήμερα, μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, την υπουργό Πολιτισμού και τον δήμαρχο Ρόδου, τραβάμε την αυλαία τέλους και ανοίγουμε ένα νέο κύκλο για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Τον κύκλο της Ευθύνης και της Δημιουργίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • jofour    06.11.2021 18:02

    Από τις υποσχέσεις μέχρι την υλοποίηση είναι μακρύς ο δρόμος. Αναμένουμε!

Σχολιασμός άρθρου