Ειδήσεις

Γιατί οι δικαστές απειλούν πλέον με “λευκή απεργία”

Του Παναγιώτη Στάθη

Η πρώτη φορά, επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που (σχεδόν) το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, δηλαδή όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, βγαίνουν “στα κάγκελα” έτοιμοι ακόμα και για “λευκή απεργία”, έρχεται τις επόμενες μέρες με την πανδικαστική συγκέντρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα βήμα προς την ρήξη με την κυβέρνηση καθώς πλέον τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό είναι πιο ορατά από ποτέ στις τσέπες (και) των συνταξιούχων δικαστών. Οι μειώσεις στις συντάξεις τους , όπως λένε οι ίδιοι από την έναρξη της κρίσης αγγίζει  το 74% με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα  τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου που έπεσε στα 1.471 ευρώ.

Οι περικοπές, που προκαλούν και έντονες αντιδράσεις, με τον πρόσφατο νόμο του 2016 διαμορφώνουν πλέον τις συντάξεις των δικαστικών στα εξής επίπεδα: Των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, ενώ των λοιπών δικαστικών από τον βαθμό του Εφέτη έως και του Αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.

Σημειωτέον ότι οι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται στα 65 ή στα 67 χρόνια, ανάλογα εάν είναι Αρεοπαγίτες (67) και Εφέτες ή Πρόεδροι Εφετών (65) και έχουν ήδη συμπληρώσει 37 έως 43 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα.

Μειώνουν κατά 924 ευρώ τη σύνταξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου

Η νέα μείωση κατά τους δικαστές αγγίζει το 40% και ήδη οι συνταξιούχοι δικαστές προαναγγέλλουν την άσκηση αγωγών – προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Όπως ανέφεραν πρόσφατα  “μετά τις προηγούμενες μειώσεις, εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου κατά ποσοστό 40%, περίπου, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων), των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου”.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως μειώνεται κατά 924 ευρώ η σύνταξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου (θα παίρνει 1451 ευρώ) όταν βάση συντάγματος είναι ισότιμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι δικαστικοί λειτουργοί χαρακτηρίζουν “δραματική, άδικη και καταφανώς αντισυνταγματική” την νέα μείωση των συντάξεων η οποία όπως λένε “οδηγεί τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς σε οικονομική εξόντωση και σε άμεση διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου