ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Naomi Klein “This Changes everything” στη Ρόδο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
προβολή

H Πρω­το­βου­λία Αλλη­λεγ­γύης Ρόδου σας προ­σκα­λεί στην προβολή του ντο­κι­μα­ντέρ This Changes Everything (Αυτό αλλάζει τα πάντα).

Ένα νέο ντο­κι­μα­ντέρ βασι­σμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, που δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται την υπέρ­τατη πρό­κληση της κλι­μα­τι­κής αλλαγής. Παρου­σιά­ζει επτά δυνα­μικά πορ­τραίτα αγω­νι­ζό­με­νων, στην πρώτη γραμμή κοι­νο­τή­των, από τη Μοντάνα και την Αλμπέρτα μέχρι τις ακτές της Νότιας Ινδίας, το Πεκίνο, αλλά και πέρα από αυτά. Ανάμεσα τους βέβαια συνα­ντάμε και το κίνημα κατά της εξό­ρυ­ξης χρυσού στην ΒΑ Χαλ­κι­δική (Σκου­ριές). Ενε­νή­ντα λεπτά που πλη­ρο­φο­ρούν, εμπνέ­ουν, παρα­κι­νούν… που αφη­γού­νται όχι μια ακόμα ιστορία κατα­στρο­φής του περι­βάλ­λο­ντος αλλά μια ευκαι­ρία απο­δό­μη­σης του υπάρ­χο­ντος οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου με την προ­ο­πτική οικο­δό­μη­σης ενός ριζικά καλύ­τε­ρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, στις 20:00,

στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΠΑΛΛΑΣ στη Ρόδο

Ελεύ­θερη είσοδος

Με τη στήριξη του 96,9 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΟΔΟΥ

«Μπο­ρούμε να οικο­δο­μή­σουμε έναν νέο κόσμο πάνω στα ερείπια των δικών τους απο­τυ­χιών. Με τον γενναίο αγώνα σας – με τον τρόπο που εσείς όχι μόνο αντι­τα­χθή­κατε σε μια πολυ­ε­θνική εται­ρεία, αλλά και αμφι­σβη­τή­σατε τους ίδιους τους εαυτούς σας – δεί­χνετε ήδη τον δρόμο. Σας ευχα­ρι­στώ που υπε­ρα­σπί­ζε­στε το νερό, τα δέντρα, τη γή, το μέλλον. Με αγάπη, αλλη­λεγ­γύη και ευγνω­μο­σύνη.» – από­σπα­σμα από το συγκι­νη­τικό μήνυμα συμπα­ρά­στα­σης της Ναόμι Κλάιν, στους αγω­νι­ζό­με­νους κατοί­κους της ΒΑ Χαλ­κι­δι­κής.

“…Πιο οξυ­δερ­κής από πολλούς αντι­κα­πι­τα­λι­στές αγω­νι­στές, η Κλάϊν πιστεύει «στην επα­να­στα­τική δύναμη της κλι­μα­τι­κής αλλαγής» και έχει χίλιες φορές δίκιο. Απαγ­γέλ­λει ένα αμεί­λι­κτο και πολύ πει­στικό κατη­γο­ρη­τή­ριο ενάντια στις μεγάλες περι­βαλ­λο­ντι­κές ενώσεις –μερικές από τις οποίες κατη­γο­ρού­νται ότι ενσω­μα­τώ­θη­καν στο σύστημα. Για εναλ­λα­κτική λύση προ­τεί­νει την οικο­δό­μηση μαζικών κινη­μά­των. Η συγ­γρα­φέας παρα­δέ­χε­ται ότι «εξα­κο­λου­θεί να μην υπάρχει το είδος της αντιε­ξου­σίας που θα έχει μια πιθα­νό­τητα να αλλάξει τη κοι­νω­νία σε βαθμό που θα συγ­γε­νεύει με εκείνο που απαι­τεί­ται» (σελ. 156). Όμως, βλέπει προ­δρο­μικά γεγο­νότα στις ριζο­σπα­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενάντια στον εξο­ρυ­κτι­σμό και τα μεγάλα σχέδια υπο­δο­μών, που πλη­θαί­νουν στις τέσ­σε­ρις γωνιές του πλανήτη. Το γεγονός ότι οι ιθα­γε­νείς λαοί παίζουν συχνά ένα ρόλο-κλειδί σε αυτές τις κινη­το­ποι­ή­σεις είναι για την Κλάϊν μια πηγή ελπίδας, καθώς αυτοί οι λαοί έχουν μια θεώρηση της σχέσης με τη φύση δια­φο­ρε­τική από εκείνη της από­λυ­της κυριαρ­χίας και του από­λυ­του ελέγχου πάνω σε αυτήν που χαρα­κτη­ρί­ζει το καπι­τα­λι­σμό και, πέρα από αυτόν, τη δυτική κουλ­τούρα από την εποχή του Δια­φω­τι­σμού”.

(από­σπα­σμα από τη δημο­σί­ευση του Daniel Tanuro: Ναόμι Κλάϊν, ο καπι­τα­λι­σμός και το κλίμα: «Να που τα αλλάζει όλα»,πηγή info-war.gr)

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.