Τοπικές Ειδήσεις

Επιβάλλεται η λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενισχύσεις με διάφορους τρόπους και συγκεκριμένα με ‘καλάθια’ και pass σε τρόφιμα και διάφορα είδη.
Επιπλέον, μπορεί ο τουρισμός να παρουσιάζει αύξηση αλλά τα έσοδα δεν ακολουθούν τις αφίξεις και τους αριθμούς. Το «κύμα» ακρίβειας παραμένει, με τις τιμές βασικών αγαθών να έχουν πάρει την ανιούσα, προκαλώντας απόγνωση στους καταναλωτές. Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην –ολοένα και δυσκολότερη– καθημερινότητα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, η κατάσταση είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολη για να τα βγάλουν πέρα οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι οικογένειες, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν επαρκούν για την αγορά τροφίμων, καυσίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, συν τις πληρωμές λογαριασμών κ.ο.κ.
«Εάν δεν ληφθούν σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, με παρεμβάσεις στις τιμές και με ελέγχους στην αγορά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Η σημερινή κατάσταση στην αγορά έχει… ξεφύγει παντελώς. Ζούμε μια ‘φούσκα’ ακρίβειας, χωρίς να δικαιολογούνται οι αυξήσεις στις τιμές. Ακριβαίνουν τα προϊόντα τροφίμων, ο ρουχισμός κ.λπ. χωρίς σταματημό. Αν συνεχιστεί αυτή η ανηφόρα, θα δούμε δύσκολες καταστάσεις αφού δεν θα μπορεί ένα μέσο νοικοκυριό (και οι καταναλωτές) να αντεπεξέλθουν στα έξοδα –που συνεπάγεται πολύ πιο γρήγορη ‘φτωχοποίηση’ του πληθυσμού. Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών, των νοικοκυριών, των συνταξιούχων ειδάλλως θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι πολύ μικρές σε σχέση με την ακρίβεια» -όπως είπε.
Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο ‘ράλι’ ανόδου των καυσίμων με τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων να έχουν ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές):
«Υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία ενώ πέφτουν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα τα καύσιμα ανεβαίνουν. Θέλουν να εφαρμόσουν το ‘καλάθι του μαθητή’ τη στιγμή που πέφτουν οι τιμές στα βιβλία και στα είδη βιβλιοπωλείου μαθητών. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης το οποίο δεν χρειαζόταν καθώς τα είδη αυτά εδώ δεν έχουν αυξήσεις», τόνισε ο πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος.
«Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι τιμές των αλεύρων. Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 7% έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα. Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0.6%, ενώ, είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9.5%, του Μαΐου κατά 11.1%, του Απριλίου κατά 13.8%, του Μαρτίου κατά 0.4% και του Φεβρουαρίου κατά 16.8%» -ανέφερε.
Πάντως, οι αρτοποιοί προσπαθούν να συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρουν, προσπαθούν να ‘απορροφούν’ το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν ‘ξέσπασε’ ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.
Στα ύψη έχει «εκτοξευθεί» και η τιμή του ελαιολάδου εξαιτίας της μειωμένης φετινής παραγωγής και της έλλειψης αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και της ξηρασίας που καταγράφεται στις χώρες – παραγωγούς. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω των πυρκαγιών του εφετινού καλοκαιριού, που είχαν μεγάλη διάρκεια και ήταν διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας –μεταξύ άλλων– σημαντικό μέρος των ελαιόδεντρων της χώρας μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή εφέτος αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο και να κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.
«Η ανησυχία μας είναι ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα αυξηθούν και άλλα είδη, όπως το μέλι και τα προϊόντα του –ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν οι μελισσοκόμοι. Η κυβέρνηση, αντί για ‘καλάθια’ και pass και μικροποσά, θα πρέπει να προχωρήσει στην λήψη ουσιαστικών μέτρων με παρεμβάσεις στις τιμές και να ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά, με επιβολή προστίμων», κατέληξε ο πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί μας στην Ρόδο αναφέρουν ότι οι τιμές άρχισαν να πέφτουν και να γίνονται πολύ πιο οικονομικές για τους καταναλωτές.
Όπως τόνισε στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών της Ρόδου, κ. Νίκος Δημήτρας, εδώ και λίγες ημέρες, οι τιμές στις λαϊκές είναι πολύ καλύτερες και μάλιστα με πολύ πιο φρέσκα οπωροκηπευτικά και φρούτα:
«Οι τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα που βρίσκουν στις λαϊκές είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στα σούπερ μάρκετ. Τις τελευταίες ημέρες, άρχισαν να πέφτουν σε όλα τα είδη που πουλάμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πέρασαν οι καύσωνες και οι μεγάλες ζέστες, οπότε δεν καταστρέφεται η παραγωγή.
Στα μοναδικά που οι τιμές είναι ακόμη υψηλές, είναι τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και το σταφύλι» -ανέφερε ο κ. Δημήτρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου