Ρεπορτάζ

Δικάζεται πρώην δήμαρχος της Χάλκης για παράνομη διαγραφή εκλογέων από τους εκλογικούς καταλόγους

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την 19η Σεπτεμβρίου 2023 υπόθεση με κατηγορούμενο για παράνομη διαγραφή εκλογέων από τους εκλογικούς καταλόγους τον πρώην δήμαρχο Χάλκης κ. Μ. Πατρό που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον έκρινε αθώο παράνομης εγγραφής εκλογέων και μη τήρηση των προθεσμιών ανάρτησης καταστάσεων εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια, καταστάσεων νέων εκλογέων και καταστάσεων μεταδημοτεύσεων ενώ αθώες κρίθηκαν και οι 3 συγκατηγορούμενές του, ιδιώτες.
Ο πρώην δήμαρχος εξέθεσε αφενός ότι δεν είχε δόλο και ουσιαστικά υποκατέστησε την λειτουργία υπαλλήλου του δήμου που απουσίαζε.
Τόνισε επίσης ότι κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Μ. Σταματιάδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε οδηγίες ή εντολές για να αποκαταστήσει τυχόν αβλεψίες που είχαν προκύψει.
Πρόσθεσε ειδικότερα ότι είχε μείνει χωρίς διοικητικό υπάλληλο στην επίμαχη περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες διπλοεγγραφές μεταδημοτεύσεων ενώ οι εγγραφές νέων έγιναν από υπάλληλο των ΚΕΠ χωρίς σχέση με τον Δήμο και ο ίδιος δεν είχε σχέση και ούτε τις είχε υπογράψει.
Ο κ. Πατρός ανέφερε μεταξύ άλλων, εξεταζόμενος ότι τήρησε κατά γράμμα τις εγκυκλίους και τον νόμο. Οι συγκατηγορούμενές του επεσήμαναν ότι υπέγραψαν σε τυποποιημένες υπεύθυνες δηλώσεις που τους είχαν χορηγήσει από τα ΚΕΠ και υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις.
Ο κ. Πατρός κατηγορήθηκε ειδικότερα για το ό,τι στις 26-2-2019, 19-2-2019, 22-2-2019, 14-11-2017, 21-2-2019, 15-12-2016 και 14-11-2016, με την ιδιότητά του ως δημάρχου Χάλκης, μολονότι 9 εκλογείς δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στο Δημοτολόγιο/ Μητρώο Αρρένων και συνεπώς για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χάλκης, αφού κάποιοι εξ αυτών παρανόμως χρησιμοποίησαν για δεύτερη φορά το δικαίωμα μεταδημότευσης λόγω αρχικής δημοτικότητας του ιδίου ή των γονέων του ή αιτήθηκαν μεταδημότευση παρότι εστερούντο οι ίδιοι και οι γονείς τους αρχική δημοτικότητα στο Δήμο Χάλκης, ή αιτήθηκαν μεταδημότευση λόγω μεταδημότευσης συζύγου, η οποία όμως δεν ήταν σύννομη ή αιτήθηκαν εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων του Δήμου Χάλκης ως κάτοικοι κράτους-μέλους της Ε.Ε του οποίου δεν είναι πολίτες, ενώ ήσαν ήδη εγγεγραμμένοι ως δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντούτοις χωρίς δικαίωμα προέβη στην εγγραφή τους στα μητρώα και στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χάλκης, εκδίδοντας προς τον σκοπό αυτόν αποφάσεις δημάρχου.
Επίσης, σε αδιευκρίνιστο χρονικό σημείο και πάντως εντός του πρώτου διμήνου του έτους 2019, οπότε έλαβε χώρα η αναθεώρηση του Ειδικού Εκλογικού Καταλόγου Κοινοτικών Εκλογέων του Δήμου Χάλκης, όντας ομοίως το αρμόδιο για τη διαγραφή εκλογέων πρόσωπο, παρανόμως και εκ προθέσεως, διέγραψε από τον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο του Δήμου Χάλκης, άνευ αιτιολογίας και μη πληρουμένων των νομίμων προϋποθέσεων 8 κοινοτικούς εκλογείς.
Οι 3 συγκατηγορούμενοί του ιδιώτες εφέροντο να υπέβαλαν ψευδή αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Νίκος Πέρος και Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου