Ατάκτως Ερριμμένα

Βρέχει ισοδύναμα-Κρατάτε ομπρέλες

Από παντού.
Ισοδύναμα μέτρα για τη μειωμένη επιβάρυνση των αγροτών, ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.
Μόνο, που έχουμε εκπαιδευτεί να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις.
Βρήκαν μια λέξη να αντικαταστήσει μέτρα και φόρους, από μία άλλη πιο κομψή και λουσάτη, αυστηρή, στιβαρή, με επίσημο ένδυμα, αλλά και μια απροσδιοριστία.
Ισοδύναμα…
Αυτό που συμβαίνει τις προεκλογικές ημέρες που διανύουμε, είναι πως βουλευτές και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σχεδόν καθημερινά, προσπαθούν φραστικά να ακυρώσουν μέτρα του τρίτου Μνημονίου που ψήφισαν λίγο πριν κλείσει η Βουλή και να τα αντικαταστήσουν με ισοδύναμα.
Από χείλη σε χείλη κάνουν βόλτα τα γνωστά-άγνωστα ως από μηχανής θεός, «ισοδύναμα». Κάτι σαν διαφημιστικό σποτ προϊόντος που μπορεί να δώσει τη λύση εκεί όπου όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
Η λογική είναι απλή: Ο υπήκοος-ψηφοφόρος πιστεύει ότι τα λεφτά που δεν θα πληρώσει αυτός, θα τα πληρώσουν κάποιοι άλλοι. Και επειδή αυτοί «οι άλλοι» συνήθως δεν ορίζονται, όλοι είναι ευχαριστημένοι, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Μετά, από εκεί πάν’ και οι άλλοι…
Κι ενώ το λεξικό μάς παραπέμπει στην ορθή σημασία της λέξης -«αυτός που έχει την ίδια αξία, σημασία ή δύναμη με κάποιον άλλον»- στην κοινή καθομιλουμένη των πολιτικών αποκτά τις πραγματικές διαστάσεις: όταν αρχίζουν να ψάχνουν για ισοδύναμα» σφίγγουμε ασυναίσθητα το πορτοφόλι στην τσέπη μας.
Η κίνηση είναι σχεδόν ανακλαστική. Γιατί απλούστατα ισοδύναμα μέτρα που δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στο πορτοφόλι μας δεν υπάρχουν.
Η πρώτη απορία όταν ακούς τη λέξη είναι: αν είχαν τέτοιες προτάσεις γιατί δεν τις κατέθεταν πριν ψηφίσουν το Μνημόνιο. Η δεύτερη, γιατί δεν παρουσιάζουν έστω τώρα αυτές τις προτάσεις;
Οι απορίες δεν έχουν απάντηση. Πολύ απλά γιατί
1. Δεν υπάρχουν τέτοια ισοδύναμα μέτρα (θα τα είχαν βρει)
2. Τα οικονομικά τους επιτελεία δεν έχουν μελετήσει και παραθέσει τέτοιες προτάσεις ( με το νι και με το σίγμα)
Συνειδητά δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις που γνωρίζουν πως δεν θα τηρήσουν. Στόχος είναι η προσέλκυση ψήφων.
Για να συνεννοηθούμε επομένως και εάν θέλουν να είναι σοβαροί, προκειμένου να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό του «ψηφοσυλέκτη» με παρόλες και ψέματα, όταν θα μιλούν για ισοδύναμα να περιγράφουν με το νι και με το σίγμα από πού και βάσει ποιας μελέτης, με χαρτί και με μολύβι.
Προτάσεις ξεκάθαρες, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες.
Αλλιώς, ευχαριστούμε, δεν θα τσιμπήσουμε… Κρατάμε ομπρέλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου