ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαζική απάτη phishing μέσω ψεύτικων τραπεζικών σελίδων: Στο επίκεντρο και εμπλεκόμενη από την Κρεμαστή Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ
Μέγεθος γραμμάτων

• Δε­κά­δες λο­γα­ρια­σμοί, μία ορ­γά­νω­ση. Απάτη ύψους 85.600 ευρώ μέσω phishing site που φι­λο­ξε­νή­θη­καν σε domains της godaddy • Μία γυ­ναί­κα από τη Ρόδο ανά­με­σα στους εμπλε­κό­με­νους που ταυ­το­ποι­ή­θη­καν

Ολα ξε­κί­νη­σαν από μία φαι­νο­με­νι­κά αθώα τη­λε­φω­νι­κή κλήση. Στις 30 Μαΐου 2022, ένας άν­δρας από τη Λευ­κά­δα δέ­χτη­κε κλήση στο κι­νη­τό του από κά­ποιον που συ­στή­θη­κε ως “Δη­μή­τρης Οι­κο­νό­μου”. Ο καλών εν­δια­φε­ρό­ταν, υπο­τί­θε­ται, για να κάνει κρά­τη­ση σε ενοι­κια­ζό­με­να δω­μά­τια, τα οποία δια­χει­ρι­ζό­ταν συγ­γε­νι­κό πρό­σω­πο του πα­θό­ντα. Μετά από με­ρι­κές δια­κο­πές στην επι­κοι­νω­νία, ο υπο­τι­θέ­με­νος πε­λά­της έστει­λε SMS που πα­ρέ­πε­μπε σε δήθεν σύν­δε­σμο της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας για κα­τα­βο­λή προ­κα­τα­βο­λής.

Το μή­νυ­μα πε­ριεί­χε ένα link που έμοια­ζε γνή­σιο και οδη­γού­σε σε απο­μί­μη­ση του τρα­πε­ζι­κού e-banking πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Το θύμα, νο­μί­ζο­ντας ότι ολο­κλη­ρώ­νει την τρα­πε­ζι­κή δια­δι­κα­σία, ει­σή­γα­γε τον εξα­ψή­φιο κω­δι­κό που έλαβε και πί­στε­ψε πως η κα­τά­θε­ση βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη.

Αυτό που ακο­λού­θη­σε, όμως, ήταν η πλή­ρης απο­στράγ­γι­ση του τρα­πε­ζι­κού του λο­γα­ρια­σμού.

Η τε­χνι­κή του phishing και η πλατ­φόρ­μα  godaddy

Η επί­θε­ση ανή­κει στην κα­τη­γο­ρία του λε­γό­με­νου phishing, δη­λα­δή της με­θο­δευ­μέ­νης προ­σπά­θειας εξα­πά­τη­σης μέσω ηλε­κτρο­νι­κών μη­νυ­μά­των ή συν­δέ­σμων. Το στοι­χείο που κα­θι­στά την υπό­θε­ση ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή είναι το ότι η ψεύ­τι­κη τρα­πε­ζι­κή σε­λί­δα που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε, είχε κα­τα­χω­ρη­θεί και φι­λο­ξε­νη­θεί μέσω της διε­θνώς γνω­στής πλατ­φόρ­μας godaddy.

Η godaddy είναι μια πλατ­φόρ­μα πα­ρο­χής domain names και hosting υπη­ρε­σιών.

Δεν συν­δέ­ε­ται με την απάτη, ωστό­σο οι δρά­στες την χρη­σι­μο­ποί­η­σαν για να αγο­ρά­σουν domains που μι­μού­νταν τα URL γνω­στών τρα­πε­ζών. Έτσι, το link που στάλ­θη­κε στο θύμα, ενώ ήταν ψεύ­τι­κο, έμοια­ζε απο­λύ­τως πει­στι­κό.

85.600 ευρώ σε 22 λο­γα­ρια­σμούς

Μέσα σε διά­στη­μα λίγων λε­πτών, το ποσό των 85.600 ευρώ δια­σπά­στη­κε σε 22 δια­φο­ρε­τι­κές τρα­πε­ζι­κές συ­ναλ­λα­γές και με­τα­φέρ­θη­κε σε ισά­ριθ­μους λο­γα­ρια­σμούς.

Οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν σε εξο­νυ­χι­στι­κό έλεγ­χο μέσω της βάσης ταυ­το­τή­των Police Online και κα­τά­φε­ραν να ταυ­το­ποι­ή­σουν 11 φυ­σι­κά πρό­σω­πα που συν­δέ­ο­νται άμεσα με τους λο­γα­ρια­σμούς στους οποί­ους κα­τέ­λη­ξαν τα χρή­μα­τα.

Το μο­τί­βο της απά­της δεί­χνει ότι κάθε συ­ναλ­λα­γή ήταν σχε­δια­σμέ­νη για να κα­τα­νεί­μει το συ­νο­λι­κό ποσό σε μι­κρό­τε­ρα κομ­μά­τια, ώστε να δυ­σκο­λευ­τεί ο εντο­πι­σμός του τε­λι­κού απο­δέ­κτη.

Το ποσό των 2.980 ευρώ εμ­φα­νί­ζε­ται σε σχε­δόν όλες τις με­τα­φο­ρές, ενώ υπάρ­χουν και κά­ποιες με με­γα­λύ­τε­ρα ποσά που φτά­νουν μέχρι και τα 11.900 ευρώ.

Οι ταυ­το­ποι­η­μέ­νοι εμπλε­κό­με­νοι – Μία από την Κρε­μα­στή Ρόδου

Ανά­με­σα στους εμπλε­κό­με­νους που ταυ­το­ποι­ή­θη­καν από τις αρχές, ξε­χω­ρί­ζει η πε­ρί­πτω­ση μίας γυ­ναί­κας 37 ετών που δια­μέ­νει στην Κρε­μα­στή Ρόδου. Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία της δι­κο­γρα­φί­ας, στον λο­γα­ρια­σμό της κα­τα­τέ­θη­κε ποσό 2.980 ευρώ από την επί­μα­χη απάτη.

Η ταυ­το­ποί­η­σή της έγινε μέσω του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος Ια­λυ­σού.

Είναι η μο­να­δι­κή εμπλε­κό­με­νη που εντο­πί­ζε­ται στα Δω­δε­κά­νη­σα, κάτι που αρ­χι­κά δεν είχε γίνει αντι­λη­πτό.

Οι υπό­λοι­ποι εμπλε­κό­με­νοι προ­έρ­χο­νται από διά­φο­ρες πε­ριο­χές της χώρας. Ανά­με­σά τους βρί­σκε­ται μια νεαρή γυ­ναί­κα 22 ετών από το Βρα­χά­τι Κο­ριν­θί­ας, ένας άν­δρας επί­σης 22 ετών από τα Άνω Λιό­σια, δύο αδέλ­φια 28 και 30 ετών από τη Δρα­πε­τσώ­να Πει­ραιά, μια γυ­ναί­κα 32 ετών υπή­κο­ος Αλ­βα­νί­ας με άγνω­στη διεύ­θυν­ση κα­τοι­κί­ας, μια κο­πέ­λα 26 ετών από τη Λά­ρι­σα, μια γυ­ναί­κα 24 ετών από τα Γιαν­νι­τσά, ένας 56χρο­νος και ένας 44χρο­νος από την ίδια πε­ριο­χή, καθώς και ένας άν­δρας 65 ετών από τον Ορ­χο­με­νό Βοιω­τί­ας.

Όλοι αυτοί φέ­ρο­νται να είναι απο­δέ­κτες των επί­μα­χων τρα­πε­ζι­κών συ­ναλ­λα­γών, με τα ονό­μα­τά τους να προ­κύ­πτουν από τις κα­τα­θέ­σεις που έγι­ναν από τον λο­γα­ρια­σμό του θύ­μα­τος. Καμία σύλ­λη­ψη δεν έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέχρι στιγ­μής, όμως έχει δοθεί εντο­λή για ενέρ­γειες εντός των ορίων του αυ­το­φώ­ρου.

Ποι­νι­κή αντι­με­τώ­πι­ση και στά­διο της έρευ­νας

Τα αδι­κή­μα­τα που εξε­τά­ζο­νται είναι η απάτη μέσω υπο­λο­γι­στή (άρθρο 386Α Π.Κ.) και η συ­ναυ­τουρ­γία (άρθρο 45 Π.Κ.), και τα δύο σε βαθμό πλημ­με­λή­μα­τος.

Η αστυ­νο­μι­κή έρευ­να πά­ντως συ­νε­χί­ζε­ται με γορ­γούς ρυθ­μούς και στη Ρόδο. Στό­χος είναι να εντο­πι­στούν και οι υπό­λοι­ποι λο­γα­ρια­σμοί που πα­ρα­μέ­νουν «ανώ­νυ­μοι» και δεν έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί με υπαρ­κτά πρό­σω­πα.

Πα­ράλ­λη­λα, εξε­τά­ζε­ται εάν κά­ποιοι εκ των εμπλε­κο­μέ­νων λει­τούρ­γη­σαν ως εν­διά­με­σοι, δί­νο­ντας τα τρα­πε­ζι­κά τους στοι­χεία ένα­ντι πλη­ρω­μής ή εν αγνοία τους.

Η ευ­ρύ­τε­ρη ει­κό­να

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη υπό­θε­ση είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα του πώς το ψη­φια­κό έγκλη­μα έχει εξε­λι­χθεί σε απει­λή πα­νελ­λα­δι­κής και δια­κρα­τι­κής κλί­μα­κας.

Οι δρά­στες αξιο­ποιούν διε­θνείς τε­χνο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες (όπως το godaddy), ερ­γα­λεία μα­ζι­κής απο­στο­λής phishing SMS ή email, αλλά και την απου­σία γνώ­σε­ων ψη­φια­κής ασφά­λειας από με­γά­λο πο­σο­στό των πο­λι­τών.

Το γε­γο­νός ότι μια τόσο καλά ορ­γα­νω­μέ­νη απάτη έλαβε χώρα χωρίς να υπάρ­ξει καμία φυ­σι­κή επαφή, κα­θι­στά ακόμη πιο δύ­σκο­λη την αντι­με­τώ­πι­σή της.

Η ευ­κο­λία με την οποία κα­κό­βου­λοι χρή­στες δη­μιουρ­γούν πα­ρα­πλα­νη­τι­κές σε­λί­δες και υπο­κλέ­πτουν προ­σω­πι­κά δε­δο­μέ­να, συν­δυά­ζε­ται με την πο­λυ­πλο­κό­τη­τα των τρα­πε­ζι­κών συ­στη­μά­των και τις κα­θυ­στε­ρή­σεις στην ανί­χνευ­ση ύπο­πτων συ­ναλ­λα­γών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ενας  /  07.08.2025 02:30

    Γιατί αυτή η υπόθεση τρέχει και η δικιά μου είναι χεσμενη; Με μυνηση, εξώδικα και όλες τις απαραίτητες νομικές βλακείες και ακόμα στο μηδέν είμαι. Ελλάδα σου λέει μετά και λέτε ότι η αστυνομία τα κάνει όλα τέλεια.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.