Τοπικές Ειδήσεις

Nέο παράθυρο στον τουρισμό άνοιξε το “Beit Chabad Rhodes” – Προσφέρει φαγητό κασσέρ προσελκύοντας Eβραίους επισκέπτες

Η ιστορία του Ισραήλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ρόδο, ήδη από τη διάσκεψη ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας το 1948, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Οι εργασίες της διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο «Των Ρόδων» και στέφθηκαν με επιτυχία, αφού οδήγησαν στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Εκτοτε η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Ισραηλινών τουριστών και των Εβραίων ανά την υφήλιο.
Το 2018 επισκέφθηκαν τη Ρόδο 135.116 Ισραηλινοί τουρίστες έναντι 119.340 το 2017, περισσότεροι δηλαδή κατά 15.776 τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 13,22%, ενώ τα πρώτα μηνύματα της έκθεσης του Τελ Αβίβ για το 2019 είναι θετικά και κάνουν λόγο για περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς Ρόδο, καθώς δρομολογούνται ακόμα περισσότερες αεροπορικές πτήσεις προς το νησί από το Ισραήλ.
Η λειτουργία εστιατορίου στη Ρόδο, από τα ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρει φαγητό kosher (ή αλλιώς κασσέρ), δηλαδή πιάτα που είναι σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, άνοιξε νέες προοπτικές στην προσέλκυση επιπλέον Εβραίων τουριστών, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον ότι ερχόμενοι στο νησί μας για τις διακοπές τους, θα έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να πιουν, χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες της θρησκείας τους.


To “Beit Chabad Rhodes” λειτουργεί στην Ιξιά υπό την διεύθυνση Ισραηλίτη που δραστηριοποιείται στο νησί μας, κι εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων τουριστών που παραθερίζουν στη Ρόδο και αναζητούν αποκλειστικά φαγητό κασσέρ. Μάλιστα, η λειτουργία του συγκεκριμένου εστιατορίου, που γνωρίζει μεγάλη απήχηση μέσω διαδικτύου, έγινε η αφορμή για να επιλέξουν τη Ρόδο αρκετοί Εβραίοι τουρίστες.
Πολλοί εκτιμούν, πάντως, ότι σταδιακά η συγκεκριμένη αγορά θα ανοίξει, καθώς δεν είναι μόνο οι Εβραίοι που προτιμούν τα προϊόντα κασσέρ, αλλά και μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα καταναλωτών που επενδύουν στην ασφάλεια των τροφίμων.


Ο νόμος του Torah αναφέρει ποια ζώα μπορούν και ποια δεν μπορούν να καταναλωθούν:
Χερσαία θηλαστικά – Μόνο εκείνα με δίχηλες οπλές και που μασάνε την τροφή τους. Βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, ελάφια και βίσωνες είναι kosher πηγές τροφίμων. Χοιρίδια και τα κουνέλια είναι παραδείγματα απαγορευμένων ειδών.
Θαλάσσια ζωή – Ψάρια με πτερύγια και λέπια, όπως ο τόνος, ο σολομός και η ρέγκα μπορούν να καταναλωθούν. Οστρακοειδή, όπως οι αστακοί, γαρίδες και μύδια, όλα απαγορεύονται, καθώς επίσης τα χέλια, χταπόδια, καρχαρίες, φάλαινες.
Όρνιθες – Οι κατάλογοι Torah απαγορεύουν τα πτηνά, τα οποία είναι όλα τα αρπακτικά πουλιά. Όλα τα άλλα πτηνά θεωρητικά θα επιτρέπονται, αλλά στην πράξη, μόνο πουλερικά, όπως κοτόπουλα, χήνες, πάπιες και γαλοπούλες θεωρούνται μία αναμφισβήτητα kosher πηγή.
Κάθε προϊόν που προέρχεται από αυτά τα απαγορευμένα ζώα, όπως το γάλα τους, τα αυγά ή το λίπος τους, επίσης, δεν μπορούν να καταναλωθούν.
Μια πρόσθετη, σημαντική πηγή τροφής είναι τα προϊόντα – φρούτα και λαχανικά. Όλα τα μη επεξεργασμένα φρούτα και τα λαχανικά είναι kosher.
Ορισμένες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και τα δημητριακά είναι επιρρεπής σε έντομα και πρέπει να επιθεωρούνται πριν τη χρήση για να αποφευχθεί η κατανάλωση απαγορευμένων εντόμων.
Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Γη του Ισραήλ, υπόκειται σε πρόσθετους ελέγχους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κατανάλωση ισραηλινών προϊόντων.
Μόλις η παραγωγή έχει υποστεί επεξεργασία – μαγειρέματος, επεξεργασία με βραστό νερό, ή ακόμα και συμπίεση ως χυμός, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί kosher.
Τι είναι το κασσέρ;
Κασσέρ -kosher- είναι η κατάλληλη τροφή για κατανάλωση. Στην «Τορά» υπάρχει κατάλογος με τα ψάρια, τα πουλερικά και τα ζώα κασσέρ και περιγράφονται οι διαδικασίες της προετοιμασίας του φαγητού κασσέρ. Επίσης, σημειώνεται πως είναι πολύ σημαντική και η χρονική περίοδος της κατανάλωσης μιας τροφής.
Η χρονική περίοδος κατανάλωσης της τροφής
Μπορεί ασφαλώς το κρέας του προβάτου να θεωρείται κασσέρ και να επιτρέπεται η κατανάλωσή του, όμως και σ’ αυτή την τροφή υπάρχουν περιορισμοί στους συνδυασμούς των τροφών και στην ώρα λήψης της τροφής. Στον Ιουδαϊσμό απαγορεύεται να συνδυάζεται το κρέας με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ενώ επιτρέπεται στους Ιουδαίους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο η κατανάλωση των γαλακτοκομικών πρέπει να γίνεται έξι ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος. Συνεπώς, οι πιστοί Ιουδαίοι δεν μπορούν να γευτούν την απόλαυση μιας πίτσας με αλλαντικά και τυριά, μιας μακαρονάδας με κιμά ή ακόμη ενός παστίτσιου.
Επειδή στην Ιουδαϊκή θρησκεία απαγορεύεται να καταναλώνεται το αίμα των ζώων, έχει επιβληθεί από την αρχαιότητα ακόμη ένας ιδιαίτερος τρόπος σφαγής των ζώων που ονομάζεται σεχιτά. Σ’ αυτόν τον τρόπο θανάτωσης του ζώου, η σφαγή επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μαχαιριού, με το οποίο γίνεται μια μονοκόμματη τομή στις καρωτίδες, την τραχεία και τον οισοφάγο του ζώου. Μετά τη θανάτωση του ζώου, εφαρμόζονται τεχνικές που εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, τη μέγιστη αφαίμαξη του ζώου.
Στo “Beit Chabad Rhodes” μπορεί κανείς να βρει μαγειρεμένο φαγητό αλλά και τυποποιημένο, απαλλάσσοντας τους Εβραίους επισκέπτες της Ρόδου, από την βάσανο να κουβαλούν στους αποσκευές του τυποποιημένα κασσέρ τρόφιμα, από ψωμί μέχρι και διάφορα σνακ.


Η πιστοποίηση Kosher χαρακτηρίζει 400.000 περίπου προϊόντα που παράγονται από 2.400 επιχειρήσεις σε έξη ηπείρους, κατάλληλα για την εβραϊκή διατροφή με κανόνες οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην Βίβλο και στην εβραϊκή παράδοση. Προϋποθέτει μια σειρά από οδηγίες που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.
Η πιστοποίηση Kosher είναι ετήσια, έχει πολλές και διαφορετικές μορφές και χορηγείται από διαφορετικούς οργανισμούς Kosher οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα διάφορα σύμβολα (ΟΚ, ΟU, KF, KLBD κλπ.) καθώς και από Ραβίνους οι οποίοι την χορηγούν με την πιστοποίηση «επίβλεψης Ραβίνου».
To “Beit Chabad Rhodes” βρίσκεται στην Ιξιά και πέρα από το πιστοποιημένο «κασσέρ» φαγητό, διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό Εβραίων, ντόπιων και επισκεπτών.
Στα τελευταία χρόνια μάλιστα, στη Ρόδο, υποκατάστημα γνωστής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρέχει Θρησκευτική Πιστοποίηση Τροφίμων κατά Kosher.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου