Ειδήσεις

Ζητεί να κηρυχθεί εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης

Eνώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία της Εκούσιας Δικαιοδοσίας προσέφυγε γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, με αίτημα την κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης ετερόρρυθμης εταιρείας, που λειτουργεί παιδότοπο στο νησί.

Σκοπός της εταιρίας είναι η εκμετάλλευση καφετέριας και η εκμετάλλευση παιδότοπου, για τις ανάγκες του οποίου ενεργούντο κατά σύνηθες και κύριο επάγγελμα εμπορικές πράξεις (πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος).

Οι δύο συνέταιροι της εταιρείας, όπως τονίζεται στην αίτηση, παρείχαν την προσωπική τους εργασία, ενώ τη λογιστική και φορολογική παρακολούθησή της, ανέλαβε αποκλειστικά συγγενής ενός εκ των δύο, κατ’ επάγγελμα λογιστής, ο οποίος σε ημερήσια βάση, αφού αφαιρούνταν τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε δαπάνες τροφοδοσίας (προμηθευτών) παρελάμβανε από το Ταμείο τις εισπράξεις της εκμετάλλευσης προκειμένου να τα διαθέτει προς αποπληρωμή των φορολογικών και λογιστικών εταιρικών υποχρεώσεων καθώς και της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Λόγω της διατηρούμενης από το έτος 2010 και μέχρι και σήμερα οικονομικής κρίσης τα εταιρικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ως αντίδραση η δραστική περικοπή των εξόδων (μείωση προσωπικού) με αντίστοιχη υπερένταση των προσωπικών υπηρεσιών του ομορρύθμου μέλους, εντούτοις το υψηλό και ανελαστικό λειτουργικό κόστος κατέστησε δυσχερέστατη κάθε προσπάθεια επανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά καταβάλλονταν κάποια ποσά προς κάλυψη προμηθευτών και φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιλεκτικά, παραμελώντας την τακτοποίηση άλλων υποχρεώσεων (όπως των μισθωμάτων).
Μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2013 ο λογιστής αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και αποκάλυψε ότι οι οφειλές της εταιρίας προς τη φορολογική αρχή (Δ.Ο.Υ. Ρόδου), Ασφαλιστικά Ταμεία (Ι.Κ.Α. – Ο.Α.Ε.Ε) ήταν υψηλότατες, λόγω παρακράτησης και μη καταβολής εκ μέρους του σημαντικών ποσών που αντιστοιχούσαν σε τρέχουσες ή ρυθμισμένες οφειλές και εν γένει των δόλιων ενεργειών του.
Μετά από έρευνα της πραγματικής κατάστασης αυτή είχε ως εξής:

-ΙΚΑ 156.940,72 (βεβαιωμένα έως τον 8° του 2013)
-ΤΕΒΕ 22.996,06 έως 14/1/2014
-Δήμος βεβαιωμένα 16.584,70
-Δ.Ο.Υ. περίπου 70.000,00 ευρώ
-Οφειλόμενα μισθώματα για το μίσθιο κατάστημα μέχρι και το Νοέμβριο του 2013 19.305,00 ευρώ.
Ο έτερος που ζητά την πτώχευση τονίζει ότι η έστω και στοιχειώδης εκπλήρωση (μέσω ρυθμίσεων) των προαναφερόμενων υφιστάμενων και ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων εταιρικών υποχρεώσεων αλλά και των επερχομένων είναι, γενικώς και μονίμως, αδύνατη καθόσον ούτως ή άλλως τα έσοδα της εταιρικής δραστηριότητας όχι απλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις αλλά, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε νέες ζημιογόνες χρήσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

Τονίζει εξάλλου ότι η εταιρική περιουσία επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας αφού τα κινητά πράγματα που βρίσκονται εντός του μισθίου αποτελούν άμεσα ρευστοποιήσιμες περιουσιακές αξίες, όπως επίσης περιουσιακή αξία έχουν και οι επωφελείς δαπάνες που κατά τα ανωτέρω έγιναν στο μίσθιο κατάστημα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου