Ειδήσεις

Τράπεζα ζητεί τη λύση συμφωνίας συνδιαλλαγής

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εξετάστηκε χθες η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς για την λύση συμφωνίας συνδιαλλαγής στην οποία υπήχθη, στα πλαίσια του πτωχευτικού κώδικα, γνωστή ανώνυμη εργολαβική εταιρεία της Ρόδου.

Με την υπ΄αριθµ. 4/2013 απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) έγινε δεκτή η συµφωνία συνδιαλλαγής µε την πλειοψηφία των πιστωτών της εργολαβικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο νησί και έχει αναλάβει σηµαντικά δηµόσια έργα, µετά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, την 18η Νοεµβρίου 2011.

Η Τράπεζα Πειραιώς διατείνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία συνδιαλλαγής, ότι δεν τήρησε τους όρους της, με αποτέλεσμα να της οφείλει συνολικά 315.451.06 ευρώ.

Υποστηρίζει παραπέρα ότι ως πιστώτρια συμβλήθηκε με αυτήν στην συμφωνία συνδιαλλαγής, η οποία εν συνεχεία επικυρώθηκε δικαστικώς, ωστόσο μετά την επικύρωση ουδέν έχει καταβάλει αναφορικά με τόκους, ενώ μετά την παρέλευση και της συμφωνηθείσας περιόδου χάριτος δεν έχει καταβάλει και τις συμφωνηθείσες δόσεις κεφαλαίου. Διατείνεται μάλιστα ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει το παραμικρό ποσό έναντι των ανωτέρω οφειλών της από τα τέλη του έτους 2012.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει έλθει σε συµφωνία µε το 78,64% των πιστωτών της ρυθµίζοντας οφειλές της ύψους 2.712.820,32 ευρώ.

Σκοπός και αντικείµενο της εταιρείας είναι η εργολαβική ή υπεργολαβική ανάληψη και εκτέλεση δηµοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων (εργοληπτική επιχείρηση), η κατασκευή και πώληση οικοδοµών, δηλαδή αυτοτελών οικοδοµών, διαµερισµάτων πολυκατοικιών, καταστηµάτων, γραφείων, αποθηκών και λοιπών χώρων, η κατασκευή προκατασκευασµένων κτηρίων (από ξύλο ή πλαστική ύλη ή σκυρόδεµα ή τέλος από µέταλλο), η παραγωγή και πώληση σκυροδέµατος (έτοιµο µπετόν), η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, είτε µε την ίδρυση µεσιτικού γραφείου ακινήτων, είτε µε την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων είτε, τέλος, µε την εκµετάλλευση παντός είδους ακινήτων, κυριότητας ή µη της εταιρείας, µε την εκµίσθωση ή υπεκµίσθωσή τους, η εκµίσθωση µηχανηµάτων και εξοπλισµού χωρίς χειριστή κ.α..

Αποτελεί δε συνέχεια οικογενειακής παράδοσης η οποία ξεκίνησε το έτος 1974. Κατά την πορεία της δραστηριότητάς του, ο ιδρυτής της έγινε ένας από τους µεγαλύτερους εργολάβους στο νησί της Ρόδου και η επιχείρησή του πρωτοπόρησε και πρωτοτύπησε µε την εφαρµογή καινοτόµων συστηµάτων στο χώρο της οικοδοµής, όπως το υποστύλωµα της οικοδοµής µε σκαλωσιά που πρώτος εφάρµοσε στη Ρόδο και ως τότε γινόταν µε καδρόνια.

Η οικονοµική πορεία της εταιρείας κατά τα έτη 2008-2009 παρουσίασε σηµαντική άνοδο και συγκεκριµένα, ο κύκλος εργασιών της ανερχόταν το έτος 2008 στο ποσό των 4.641.340,83 ευρώ, ενώ στο επόµενο έτος έκλεισε πάλι θετικά στο ποσό των 3.726.504,31 ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της υπερδωδεκάµηνης εταιρικής χρήσης (17 Ιανουαρίου 2008 έως 31 Δεκεµβρίου 2009) έκλεισε στο ποσό των 8.367.845,14 ευρώ.
Την ανοδική πορεία της εταιρείας και την καλή φήµη της στο χώρο των κατασκευών της Ρόδου, ανέκοψε, στις αρχές του έτους 2010, η γενικότερη οικονοµική κρίση, που εµπόδισε πρωτίστως τις νέες επενδύσεις στο νησί και πάγωσε τα µεγάλα κατασκευαστικά έργα, που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.

Παρά τις προσπάθειες να συγκρατηθεί ο οικονοµικός προγραµµατισµός της εταιρείας, αλλά και οι σταθερές αξίες στην ποιότητα των έργων που κατασκευάζει, ζηµιώθηκε µε µεγάλα ποσά, λόγω ακάλυπτων επιταγών από πελάτες, µε αποτέλεσµα να εξανεµιστεί η κερδοφορία της. Επιπλέον, η εταιρεία είχε ήδη επιβαρυνθεί µε υψηλό τραπεζικό δανεισµό από συστάσεώς της, προκειµένου να προµηθευτεί τον απαραίτητο, σύγχρονο µηχανικό εξοπλισµό για τη λειτουργία της, συνολικού κόστους περίπου 750.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα οι εργασίες της, που κατά το έτος 2009 είχαν ξεκινήσει µε τις καλύτερες προοπτικές, να περιοριστούν σηµαντικά στις αρχές του 2010 µέχρι και σήµερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών του 2010 έκλεισε στο ποσό των 1.291.402 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της σε τράπεζες ανέρχοντο στο ποσό του 1.432.409,05 ευρώ και για την κάλυψή τους υφίστανται εµπράγµατες ασφάλειες επί ακινήτων της.

Την Τράπεζα Πειραιώς εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Λουκία Βούη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου