Ειδήσεις

Στον «αέρα» η πληρωμή φόρου για ακίνητα

«Στον αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί η πληρωμή του φόρου για τα ακίνητα για τα έτη 2012 και 2013 στις περιοχές της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, αλλά η αξία της ακίνητης περιουσίας προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η φορολόγηση των ακινήτων για το 2012 και το 2013 στην περιοχή της Ν. Μάκρης, γιατί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013 και προσδιόρισε αναδρομικά την αξία των ακινήτων ανά τ.μ. (για τα έτη 2011-’13) στηρίχτηκε σε ανεπίκαιρα οικονομικά στοιχεία, με κριτήριο το ύψος της μεταβίβασης ακινήτου στην περιοχή το 2010.

Το ΣτΕ δέχτηκε ότι η φορολόγηση στις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε απολύτως επικαιροποιημένα στοιχεία, που προκύπτουν από μεταβιβάσεις κ.λπ. ακινήτων της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (ή και μηνών πριν από την απόφαση φορολόγησης), αλλιώς η φορολόγηση είναι άκυρη.

Η δικαστική απόφαση θα προκαλέσει τεράστιο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού η αναδρομική φορολόγηση επιβλήθηκε πέρσι σε συνολικά 457 δήμους της χώρας για το διάστημα 2011-΄13 και όπου δεν υπήρξαν επικαιροποιημένα στοιχεία για κάθε χρονιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να στραφούν δικαστικά κατά του Δημοσίου αξιώνοντας την επιστροφή του φόρου που κατέβαλαν (ΦΑΠ) για τα έτη κατά τα οποία τα στοιχεία ήταν ελλιπή, αφού δεν συνεκτίμησαν την καθίζηση των τιμών λόγω της κρίσης. Ετσι το Δημόσιο μπορεί να βρεθεί απέναντι στον μεγάλο κίνδυνο επιστροφής σημαντικών κονδυλίων.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση στο ΣτΕ προσέφυγαν 82 κάτοικοι της Ν. Μάκρης υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγησή τους για τα έτη 2011-’13 που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση της 5/6/13 που προσδιόρισε την τιμή οικοπέδων ανά τ.μ. σε 457 δήμους της χώρας. Το ΣτΕ δέχθηκε αρχικά ότι η αναδρομική ρύθμιση, έστω και μετά την παρέλευση του έτους φορολογίας, είναι συνταγματικά ανεκτή και νόμιμη, γιατί διαφορετικά θα ήταν ανέφικτη η επιβολή φόρου στα ακίνητα των περιοχών αυτών και θα κατέληγε σε ανεπίτρεπτη απαλλαγή των ιδιοκτητών από την πληρωμή του.

Αντίθετα, το Β’ Τμήμα δέχθηκε ομόφωνα ότι είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών ότι η φορολόγησή τους στηρίχτηκε σε μη νόμιμα και ανεπίκαιρα στοιχεία και γι’ αυτό θα έπρεπε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση της 5/6/13, κατά το μέρος που καθόρισε τιμή ανά τ.μ. των οικοπέδων στη Ν. Μάκρη για τα έτη 2012-’13 προκειμένου να επιβληθεί ΦΑΠ.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου