Τοπικές Ειδήσεις

Βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις στα 6 μέλη εγκληματικής ομάδας που έκλεβε καλώδια ηλεκτροφωτισμού

Ποινικές διώξεις για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από περισσότερους που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές, για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένες κλοπές και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, άσκησε η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, στους 6 συλληφθέντες, που αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροδότησης του φωτισμού της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου και τα πουλούσαν σε μάντρα σκράπ.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», η σπείρα εξαρθρώθηκε, κατόπιν συστηματικής και εμπεριστατωμένης έρευνας αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και της Ο.Π.Κ.Ε..
Εντοπίστηκαν, προσήχθησαν και συνελήφθησαν 5 ημεδαποί, κάτοικοι Αρχαγγέλου, ηλικίας 25, 19, 20, 29 και 29 ετών κι ένας αθίγγανος ιδιοκτήτης μάντρας σκραπ ηλικίας 24 ετών.
Σήμερα θα απολογηθούν ενώπιον της κ. Ανακρίτριας ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τέταρτος παρουσία των συνηγόρων τους κ.κ. Ματούλας Παπαβεργή, Νικήτα Μπόλκα, Δήμου Μουτάφη και Στέλιου Κιουρτζή και οι υπόλοιποι την προσεχή Τρίτη. Συνήγοροί τους είναι οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης και Γιάννης Χριστοφοράκης.
Στο τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του έτους 2020, απασχολούσε την αστυνομία, η εγκληματική δραστηριότητα ατόμων που διέπρατταν κλοπές καλωδίων ηλεκτροφωτισμού ή και άλλου τύπου καλωδίων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.
Είχε τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η εξάρθρωσή της, καθότι οι επανειλημμένες κλοπές σε συγκεκριμένες περιοχές είχαν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, υπήρχε πληθώρα δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στα οποία αναφέρονταν τόσο οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τους διερχόμενους οδηγούς στο οδικό δίκτυο λόγω παντελούς έλλειψης φωτισμού από την αφαίρεση των ανωτέρω καλωδίων όσο και η οικονομική ζημία του Δημοσίου που προέρχεται από αυτές. Επιπροσθέτως, η ζημιά που προκαλούσαν στις διαρρήξεις ήταν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη από το οικονομικό τους όφελος.


Πιο αναλυτικά:
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 00:00 ώρα της 18/11/2021 έως την 06:00 ώρα της ιδίας ημέρας, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στη Γέφυρα Γαδουρά και αφαίρεσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού μήκους 800 μέτρων περίπου συνολικής αξίας 20.000 ευρώ.
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 00:00 ώρα της 16/11/2021 έως την 04:00 ώρα της ιδίας ημέρας, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στο 6ο χλμ. της Ε.Ο. Γενναδίου-Κατταβιάς στην περιοχή της Λαχανιάς και αφού παραβίασαν φράχτη, κόβοντας τον, εισήλθαν σε χωράφι της εταιρείας «METAGON Α.Ε.» και αφαίρεσαν τέσσερα ξύλινα στροφεία καλωδίων, βάρους 150-200 κιλών, έκαστο, συνολικής αξίας 6.000 ευρώ. Ακόμη, στο ίδιο χρονικό διάστημα μετέβησαν σε παρακείμενο χώρο υπαίθριας αποθήκης και αφαίρεσαν τέσσερις μαύρες σακούλες με κομμάτια καλωδίων, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ.
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 00:00 ώρα της 11/11/2021 έως την 06:00 ώρα της 18/11/2021, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στη Μαλώνα (από την γέφυρα Μασάρων προς Μαλώνα) και αφαίρεσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού μήκους 660 μέτρων περίπου συνολικής αξίας 9.000 ευρώ.
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 21:00’ ώρα της 23/04/2022 έως την 19:30’ ώρα της 27/04/2022, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στον κόμβο Μασάρων και αφαίρεσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού μήκους 550 μέτρων περίπου, συνολικής αξίας 12.000 ευρώ.
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 15:00 ώρα της 22/03/2021 έως την 07:30 ώρα της 23/03/2021, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στο 38ο χλμ. της Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου και αφαίρεσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού μήκους 1500 μέτρων συνολικής αξίας 7.500 ευρώ,
– Κατά το χρονικό διάστημα από την 08:30 ώρα της 22/10/2020 έως την 07:00 ώρα της 23/10/2020, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στο οδικό δίκτυο της Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου και αφαίρεσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού μήκους 2200 μέτρων περίπου συνολικής αξίας 14.000 ευρώ.
-Την 2/12/2021 και κατά τις νυχτερινές ώρες, άγνωστοι δράστες, μετέβησαν στα Λάερμα στο φράγμα Γαϊδουρά, κι αφού αρχικά έσπασαν βάση κάμερας από κτήριο διοίκησης ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», στη συνέχεια παραβίασαν πιλάρ φωτισμού.
Ακολούθως, διέκοψαν την ηλεκτροδότηση και αφαίρεσαν καλώδια δικτύου φωτισμού μήκους περίπου 1000 μέτρων συνολικής αξίας 12.100 ευρώ και μήκους περίπου 500 μέτρων, συνολικής αξίας 14.150 ευρώ. Επιπροσθέτως, έσπασαν δύο προβολείς σταδίου, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στο κτήριο διοίκησης.
Έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα προέκυψε ότι δράστες των ως άνω αξιόποινων πράξεων είναι ημεδαποί, κάτοικοι Αρχαγγέλου.
Οι προαναφερόμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα με αρχηγό τον πρώτο με συγκεκριμένη επιχειρησιακή δομή, διακριτούς ρόλους, διαρκή εγκληματική δράση και κοινό δόλο.
Με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (modus operandi) ενεργούσαν κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους οδηγούς και να αποφύγουν τον εντοπισμό και σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές.
Επιπλέον, έχοντας δημιουργήσει υποδομή (φορτηγό μεταφοράς, εργαλεία κοπής και λοιπά μηχανήματα και εξαρτήματα) αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού ή άλλου τύπου με πρόθεση την επανειλημμένη τέλεση της κλοπής και τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.
Ακολούθως, τα διοχέτευαν στον αθίγγανο ο οποίος διαθέτει μάντρα προσωρινής αποθήκευσης μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων υλικών συγκέντρωσης και επεξεργασίας παλαιού σιδήρου (σκραπ) αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα η οποία κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης και παρουσία δικαστικού λειτουργού, μετέβη στις οικίες του πρώτου και του πέμπτου των κατηγορούμενων. Από την έρευνα δεν ανευρέθη κάποιο αντικείμενο που να σχετίζεται με την υπόθεση. Ακολούθως, μετέβη σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του πρώτου κατηγορούμενου, όπου ανευρέθη επιμελώς κρυμμένο εντός αποθήκης καλώδιο ηλεκτροφωτισμού τύπου ΝΥΥ μήκους 500 μέτρων περίπου, το οποίο και κατασχέθηκε.
Στη συνέχεια, ο πρώτος κατηγορούμενος οδήγησε τους αστυνομικούς σε έτερη αποθήκη που διατηρεί στην περιοχή Αρχαγγέλου, όπου παρέδωσε έναν ηλεκτρικό φορητό τροχό και δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, και ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας «I Phone».
Λίγη ώρα αργότερα αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Αρχαγγέλου οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ενώ σε ταυτόχρονη επιχείρηση εντοπίστηκε και προσήχθη ο αθίγγανος.
Η εγκληματική ομάδα δρώντας υπό διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά, πάντα όμως, με την παρουσία του πρώτου, ο οποίος συντόνιζε τις ενέργειές τους, επιλέγοντας κάθε φορά τον στόχο τους, διέπρατταν τις κλοπές καλωδίων από το οδικό δίκτυο κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιώντας στις περισσότερες περιπτώσεις φορτηγό μάρκας SEAT ιδιοκτησίας του τέταρτου. Εν συνεχεία, αφού ο πρώτος ερχόταν αποκλειστικά σε συνεννόηση με τον αθίγγανο παρέδιδαν τα κλαπέντα καλώδια σε αυτόν, είτε αυτούσια είτε αφού τα επεξεργάζονταν αφαιρώντας το πλαστικό περικάλυμμά τους αποκομίζοντας χρηματικό αντάλλαγμα το οποίο μοιράζονταν.


σπείρα καλώδια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου