Ειδήσεις

Πώς θα “τρέξουν” οι 120 δόσεις για χρέη στους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις

Σε έως 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα τους. Παράλληλα, θα προβλέπεται κλιμακωτό “κούρεμα” των προσαυξήσεων έως και 80% ανάλογα με το ύψος των δόσεων. Όποιος, μάλιστα, οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ τις κύριες δημοτικές οφειλές του, θα επωφελείται από “κούρεμα” 100% στις προσαυξήσεις.

Αυτό θα προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Κύκλοι του ΥΠΕΣ διευκρινίζουν πως με τις διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ, εισάγεται δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α., που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν.

Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία των προηγούμενων ετών, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, που είχε ως συνέπεια τη σώρευση σημαντικών οφειλών προς τους ΟΤΑ, η παροχή ισχυρών κινήτρων στους οφειλέτες κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να τακτοποιήσουν τις σωρευμένες και παρελθούσες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους δήμους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό. Υπολογίζεται ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ανέρχεται σήμερα (τελευταία στοιχεία 31.12.2018) στο ποσό των 2,7 δις, ενώ, αν συνυπολογιστούν οι οφειλές και προς τα νομικά τους πρόσωπα (ΔΕΥΑ κλπ), το ποσό αγγίζει τα 3 δις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το βαθμό εισπραξιμότητας εσόδων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ιδιαίτερα αυτών που ανάγονται σε παρελθόντα έτη, παρά τη διαγραφή μέρους ή ολόκληρων των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τις ρυθμιζόμενες οφειλές, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΣ.

Από την προηγούμενη εμπειρία εφαρμογής της διάταξης (άρθρο 52 του ν. 4483/2017), καταγράφηκε εντυπωσιακή εισροή εσόδων προς τους Δήμους, σε βαθμό τέτοιο, που, σε πολλές περιπτώσεις, κατέστη δυνατή η μείωση από τους Δήμους του ύψους των πάσης φύσεως τελών και η πρόβλεψη σειράς παρεμβάσεων ελάφρυνσης των βαρών προς τους δημότες.

Η παρούσα ρύθμιση καταλαμβάνει οφειλές τόσο προς τους Δήμους όσο και προς τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. (πχ. ΔΕΥΑ κλπ).

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις είναι 4 μηνών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ώστε να καταλάβουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της διάταξης το μεγαλύτερο δυνατό εύρος οφειλών.

Η διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ώστε το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να υπαχθεί σε όποια κατηγορία επιθυμεί ανεξαρτήτως ποσού οφειλής. Ειδικότερα:

α) αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις,

β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%

γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.

δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.

ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20) ευρώ. H καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 5% του ποσού αυτής.

Στις οφειλές που μπορεί να ρυθμίζονται περιλαμβάνονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, οφειλές που είναι σε ρύθμιση, καθώς και οφειλές που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων ή ενώπιον της οικείας επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Με τις διατάξεις ρυθμίζονται τα θέματα των αναγκαστικών μέτρων που έχουν ξεκινήσει σε βάρος των οφειλετών, ενώ δίνεται και η δυνατότητα και σε πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον οφειλέτη να υπαχθούν στη ρύθμιση του άρθρου.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου