ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρίστες θα έρθουν… Χρήματα;

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τουρισμος εσοδα

Της Βασι­λι­κής Κουρ­λι­μπίνη

Δεν κρύβουν την ανη­συ­χία τους για τα έσοδα από τον Του­ρι­σμό οι επι­χει­ρη­μα­τίες της αγοράς, την ώρα που η “αιμορ­ρα­γία” στις εισπρά­ξεις και στη μέση δαπάνη των του­ρι­στών συνε­χί­ζε­ται και τη φετινή σεζόν. Τα τελευ­ταία απο­τε­λέ­σματα της ΤτΕ από το πρώτο δίμηνο (η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση μειώ­θηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντί­στοιχο δίμηνο πέρυσι και οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις εμφά­νι­σαν μείωση κατά 2,7%) επι­τεί­νουν την αγωνία του κλάδου, λίγο πριν την έναρξη της καλο­και­ρι­νής περιό­δου.

Στελέχη από τον του­ρι­στικό χώρο επι­ση­μαί­νουν πως οι προ­σφο­ρές στα προ­σφε­ρό­μενα πακέτα δεν έχουν στα­μα­τή­σει,  και ήταν ιδιαί­τερα έντονες κατά τη διάρ­κεια των προ­κρα­τή­σεων (early bookings). Αυτό ανα­μέ­νε­ται να έχει σημα­ντικό αντί­κτυπο και στα έσοδα του 2017. Η εικόνα θα ξεκα­θα­ρι­στεί τον Ιούλιο, όμως ήδη φορείς της αγοράς εκφρά­ζουν επι­φυ­λά­ξεις για το κατά πόσο είναι εφικτός και ο φετινός στόχος των 14,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, “φως” στις αιτίες της μεγάλης πτώσης που κατα­γρά­φηκε την περσινή σεζόν στα έσοδα από τον Του­ρι­σμό (η οποία άγγιξε συνο­λικά το 6,4% σε σύγκριση με το 2015, με τις εισπρά­ξεις να φτάνουν τα 13,2 δισ. ευρώ) ρίχνει το τελευ­ταίο στα­τι­στικό δελτίο του Ινστι­τού­του του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων. Η ανάλυση δείχνει πως οι σημα­ντι­κό­τε­ρες απώ­λειες προ­ήλ­θαν από τις βασικές για τον ελλη­νικό Του­ρι­σμό αγορές, και πιο συγκε­κρι­μένα από τη Γερ­μα­νία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Από αυτές τις αγορές, μόνο στη Γαλλία παρα­τη­ρεί­ται γενι­κευ­μένη μείωση αφίξεων, δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων και εσόδων. Σε ΗΠΑ και Ιταλία οι αφίξεις είναι αυξη­μέ­νες και οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις και τα έσοδα είναι μειω­μένα, ενώ στην Γερ­μα­νία μόνο τα έσοδα είναι μειω­μένα ενώ αφίξεις και δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις είναι αυξη­μέ­νες.

 

Τουρίστες θα έρθουν... Χρήματα;

 

Στην ανάλυση του Ινστι­τού­του γίνεται προ­σπά­θεια να αιτιο­λο­γη­θεί η πτώση. Στην περί­πτωση της Γαλλίας, οι τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις της προη­γού­με­νης χρονιάς ήταν η βασική αιτία που περιο­ρί­στη­καν τα ταξίδια των Γάλλων του­ρι­στών. Ομοίως οι Αμε­ρι­κα­νοί επι­σκέ­πτες περιό­ρι­σαν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη λόγω των τρο­μο­κρα­τι­κών χτυ­πη­μά­των σε Γαλλία, αλλά και σε Βέλγιο και Γερ­μα­νία. Όμως σε ότι αφορά τις αγορές της Γερ­μα­νίας και τις Αγγλίας, που απο­τε­λούν τις βασι­κό­τε­ρες “δεξα­με­νές” του­ρι­στών για τη χώρα μας, η πτώση στις εισπρά­ξεις, παρά την άνοδο της ζήτησης και των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων, οφεί­λε­ται στις μεγάλες εκπτώ­σεις στα του­ρι­στικά πακέτα στις οποίες προ­χώ­ρη­σαν οι επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου.

Αν και η παρα­τη­ρού­μενη από­κλιση εσόδων και αφίξεων- σημειώ­νε­ται στην έρευνα- δεν είναι πρω­το­φα­νής (έχει παρα­τη­ρη­θεί και το 2007, το 2010 και το 2012), για πρώτη φορά το 2016 παρα­τη­ρεί­ται και από­κλιση δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων και εσόδων ενώ, παράλ­ληλα, παρα­τη­ρή­θηκε σημα­ντική πτώση της μέσης ημε­ρή­σιας δαπάνης (που δια­χρο­νικά είχε παρα­μεί­νει εντυ­πω­σιακά σταθερή μεταξύ 70 και 75 ευρώ) σε νέο χαμηλό επίπεδο, στα  67 ευρώ. Μεγάλη ανη­συ­χία προ­κα­λεί άλλωστε το γεγονός πως η Ελλάδα πέρσι είχε τη μεγα­λύ­τερη συνο­λική μείωση στη μέση δαπάνη, ακο­λου­θού­μενη από την Κύπρο.

 

Πίνακας 2

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.