Τοπικές Ειδήσεις

Επετειακές εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση-Φιλαρμονική Καλυθιών

Γράφει ο Ιωάννης . Σ. Κουμπιάδης , δικηγόρος Ρόδου

Φιλαρμονική Καλυθιών

Η Φιλαρμονική Καλυθιών, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1995, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του μαέστρου της, του αρχιμουσικού Γιώργου Μαλωίνα . Εδώ και χρόνια συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 7η Μαρτίου .Τα δύο επετειακά εμβατήρια , τα οποία κυριαρχούν , μεταξύ αυτών που παιανίζει η εν λόγω μπάντα των Καλυθιών είναι :

«Ύμνος της Δωδεκανήσου» του Κρίνο δε Κάστρο * και

«Ύμνος των νέων της Δωδεκανήσου» του αείμνηστου Φώτη Βαρέλη **.

Η Φιλαρμονική Καλυθιών είναι πολυμελές μουσικό σχήμα, με μέλη, σχεδόν στο σύνολο από τις Καλυθιές , δεμένα μεταξύ τους , μικρής και μεγάλης ηλικίας , προεξάρχοντος του μαέστρου Γώργιου Μαλωίνα, ο πατέρας του οποίου Μιχαήλ Μαλωίνας , ήταν και αυτός όσο ζούσε , πολύ καλός μουσικός και Α΄ Τρομπετίστας , μάλιστα δε παρέλασε στην Ενσωμάτωση με την τότε Φιλαρμονική του Διαγόρα με Αρχιμουσικό τον αείμνηστο Ιερόθεο Σχίζα. Τόσο τον ΥΜΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ « Είμαστε δώδεκα νησιών βλαστάρια…» , όσο και τον ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ « Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθεί στα δώδεκα λιμάνια…», ενορχήστρωσε ο μαέστρος για την εξαιρετική Φιλαρμονική Καλυθιων , εξέδωσε δε τον Ιούνιο του 2017 το τελευταίο του βιβλίο-μουσικής «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» με διασκευασμένα από τον ίδιο τραγούδια αφιερωμένα στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Προ COVID-19, η Φιλαρμονική Καλυθιών εκπροσωπούσε κάθε χρόνο τα Δωδεκάνησα , καλουμένη τιμητικά από την δραστήρια Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά , η οποία κάθε έτος πραγματοποιεί τόσο στη πρωτεύουσα , όσο και στο Πειραιά εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης, την 7η Μαρτίου. , στις οποίες πρωτοστατεί η μπάντα των Καλυθιών , παιανίζουσα επετειακά εμβατήρια .

 

* Κρίνο δε Κάστρο

Γνωστός ελληνοΑιγυπτιώτης μουσικοσυνθέτης και λόγιος .Εγραψε πατριωτικά ποιήματα. Τον Φεβρουάριο του 1926 η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή Δωδεκανησιακών Ενώσεων (Κ.Ε.Ε.Δ.Ε.) Επιτροπή ανέθεσε στο μουσικοσυνθέτη Κρίνο δε Κάστρο να συγγράψει και να συνθέσει το Δωδεκανησιακό Ύμνο :

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (στίχοι, μουσική )

Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθεί  /στα δώδεκα λιμάνια,
κι έχουν χρυσοσφυρηλατηθεί / με μόχθους και εθνική περηφάνια.
Για να διαβεί η ποθητή μας λευτεριά/ κυανόλευκα ντυμένη, 

κάθε νησιού μας πάλι ένδοξη στεριά / ελεύθερη να γένει.
Κόποι και μόχθοι και αγώνες και διωγμοί / δε σβήσαν την ελπίδα,
απ’ την βαριά σκλαβιά να απαλλαχτεί / η λατρεμένη μας πατρίδα.
Και να προβάλλει μ’ ορμή η λευτεριά,/ μάνα μας δοξασμένη,
για να αγκαλιάσει τα δώδεκα νησιά / δαφνοστεφανωμένη

 Φώτης Βαρέλης **

Γεννήθηκε στη Σάλακο Ρόδου το 1911. Πέθανε το 2012 σε ηλικία 101 ετών. Πολυτάλαντος Δάσκαλος και ποιητής πατριώτης. Αφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της Δωδεκανήσου με το πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό έργο του, μέσα από το οποίο καταγράφεται η ιστορία αυτού του τόπου και οι αγώνες του δωδεκανησιακού λαού.

ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ( στίχοι-μουσική )

    Είμαστε δώδεκα νησιών βλαστάρια / μεγαλωμένα μες στον πόνο της σκλαβιάς
που της Ελλάδας μας γινήκαμε καμάρια / της υπομονής και της παλλικαριάς.
Βλέπαμε τους παππούδες μας να κλαίνε /  και τους γονείς μας να θρηνούνε μυστικά
και τους δασκάλους μας ακούγαμε να λένε /  πως είμαστε από περήφανη γενιά.

    Χρόνια, χρόνια /  στης σκλαβιάς την καταφρόνια.
Μα σήμερα ας γιορτάσουμε / τη μέρα αυτή που φτάσαμε
τη μέρα της Ελευθεριάς, ω της λευτεριάς / που βλάστησε τρανή.

     Γιατί όσο δακρύσαμε, τη γη μας την ποτίσαμε /με όρκους κι όνειρα της λεύτεριας, ω της λευτεριάς

      που βλάστησε για μας .-

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου