Ειδήσεις

Στα «χαρακώματα» γιατροί και φαρμακοποιοί για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία

Με τροπολογία τα φαρμακεία λαμβάνουν το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».

Φαρμακοποιοί: Ιστορική αναγνώριση του ρόλου μας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τροπολογία «ιστορική» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας».

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από επίσημη αναγνώριση της καθημερινής συμβολής των φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Ειδικά στον αντιγριπικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριπικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΦΣΑ, γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς «προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ’ εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αντιδρούν οι γιατροί

Η τροπολογία, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή των γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας διαμηνύοντας «κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς». Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση του, για την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για τροπολογία που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους. «Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους».

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου