Ειδήσεις

Αποκάλυψη Επιτρόπου:Απρόθυμη η Ελλάδα απέναντι στην Οδηγία για το «ξέπλυμα»

Παρά το γεγονός ότι, στις 26 Ιουνίου 2017, έληξε η προθεσμία μεταφοράς της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Ελλάδα και επτά ακόμη χώρες-μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ρουμανία),  δεν μετέφεραν, ως όφειλαν, την εν λόγω Οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Αυτό αποκαλύπτει, σε γραπτή της απάντηση προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, η αρμόδια επί της Δικαιοσύνης Επίτροπος της ΕΕ Vera Jurova, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Κομισιόν αναγκάσθηκε, στις 8 Δεκεμβρίου 2017, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, στις κυβερνήσεις της Ελλάδος και των άλλων 7 κρατών-μελών , επισημαίνοντας αυτή την «απροθυμία»!

Επιπλέον, αναφέρει η Επίτροπος, οι σχετικοί νόμοι που γνωστοποιήθηκαν ότι θα εφαρμοσθούν από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, χαρακτηρίσθηκαν ανεπαρκείς και οι κυβερνήσεις  αυτών των χωρών, έλαβαν από την Κομισιόν προειδοποιητική επιστολή συμμόρφωσης.

Εάν η αξιολόγηση της Κομισιόν αποκαλύψει ότι κράτη-μέλη της ΕΕ, δεν έχουν πλήρως μεταφέρει στο εσωτερικό τους δίκαιο, την Οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα ακολουθηθούν διαδικασίες «επί παραβάσει», καταλήγει η Επίτροπος.

Στην ερώτηση του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, τόνιζε ότι η αποκάλυψη των Paradise Papers, ενός ακόμα σκανδάλου φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από πολυεθνικές εταιρείες και οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά του νομικού μας συστήματος, κάνουν ακόμα πιο εμφατική την ανάγκη για υιοθέτηση των απαραίτητων νομικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανέφερε δε ότι, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, εντόπισε στοιχεία μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου