Ειδήσεις

Κερδίζουμε ή χάνουμε από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020;

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι λεπτομέρειες που σταδιακά θα ανακοινώνονται για τη νέα προγραμματική περίοδο οικονομικών ενισχύσεων 2014-2020, του ΕΣΠΑ. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονται μαζί με το κάθε πρόγραμμα που θα τίθεται σε ισχύ και εκείνο που ενδιαφέρει τους Δωδεκανήσιους και τους Κυκλαδίτες είναι εάν θα διατηρηθεί για τα επόμενα επτά χρόνια η παραμονή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 2. Αυτό θα σημάνει απώλεια επιδοτήσεων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Γενικά, το νέο ΕΣΠΑ θα έχει τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα.
– Το πρώτο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 25% του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.
– Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και θα διατεθούν κονδύλια 3%.

– Το τρίτο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 24% των κονδυλίων και αφορά στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με το περιβάλλον και τις μεταφορές και θα καλυφθούν οι ανάγκες εξελισσόμενων έργων και νέων είτε για υποδομές είτε σε περιβαλλοντικά έργα με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
– Η κατάρτιση και απασχόληση θα λάβει το 13% των πόρων, αλλά στον συγκεκριμένο τομέα θα διατεθεί σημαντικό κονδύλι και μέσω των Περιφερειών.
Το 35% που υπολείπεται θα προωθηθεί στις Περιφέρειες, ενώ σημειώνεται σε σχέση με τους στόχους, ότι διπλασιάζονται οι δαπάνες για την καινοτομία και δίνεται βάρος στην εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι όλες οι μορφές τουρισμού, τα logistics, η περιβαλλοντική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας, η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές βιομηχανίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου