Ειδήσεις

Αύξηση 46% στις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) το 2013

Με στόχο την μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες στόχους το καλοκαίρι του 2014, οι επικεφαλής των Ελληνικών Προξενικών Αρχών στην Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Καζακστάν παρουσίασαν μεγέθη, τάσεις και βέλτιστες προξενικές πρακτικές σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος από κοινού με την ηγεσία του ΣΕΤΕ και με συμμετοχή του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του HATTA και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΥΠΕΞ κάθεται στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της «βαριάς βιομηχανίας» στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που πλέον παγιώνεται ως σημείο αναφοράς για τις προξενικές αρχές και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2013 οι ελληνικές Προξενικές Αρχές χορήγησαν συνολικά 1,47 εκατ. θεωρήσεις εισόδου έναντι 1 εκατ. θεωρήσεων το 2012 και 790 χιλιάδες το 2011, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 46%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η ταχύτερη χώρα ως προς τον χρόνο έκδοσης της θεώρησης στη ζώνη Σένγκεν (48 ώρες το αργότερο).

Στην Ρωσία, τρία Ελληνικά Προξενεία και 18 κέντρα εξυπηρέτησης (visa centers) εκδίδουν το 70% του συνόλου των Ελληνικών θεωρήσεων εισόδου ανά τον κόσμο, με 1.033.000 θεωρήσεις εισόδου για το 2013 και αύξηση 51% έναντι του 2012.

Στην Ουκρανία, τα τρία Προξενεία της Ελλάδας στο Κίεβο, στην Οδησσό και στη Μαριούπολη με την βοήθεια τριών visa centers χορήγησαν συνολικά 202 χιλιάδες θεωρήσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση 57% έναντι του 2012.

Στην Τουρκία, τα τέσσερα Προξενεία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και στην Αδριανούπολη με την βοήθεια έξι visa centers, χορήγησαν 130 χιλιάδες θεωρήσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση 41% έναντι του 2012.

Πέρυσι είναι η δεύτερη χρονιά που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία και το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεώρησης εισόδου σε λιμένες επιλεγμένων νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Εντάχθηκαν δε στο πρόγραμμα και άλλα 2 νησιά (Σύμη και Καστελόριζο) ώστε πλέον οι τοπικές οικονομίες 7 ελληνικών νησιών να επωφελούνται από την χορήγηση 18.610 θεωρήσεων το 2013. Στο ίδιο πλαίσιο, καταβάλλεται προσπάθεια να προστεθούν και άλλα νησιά στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι συνολικά ο ελληνικός τουρισμός σημείωσε νέο ρεκόρ το 2013 με 17,8 εκατ. ξένους τουρίστες.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αποστείλει στις Προξενικές Αρχές οδηγίες για την ακόμα πιο αποτελεσματική λειτουργία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων της χώρας, μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες στόχους, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου