Τοπικές Ειδήσεις

Νέα έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και για εμβολιασμούς

Την προσοχή των συμπολιτών μας με σημείο αιχμής την τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά, τους εμβολιασμούς –κυρίως τις τρίτες δόσεις- επέστησε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφος ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.
Στη σχετική ενημέρωσή του για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ρόδο και στο Νοσοκομείο, ο κ. Καραταπάνης είπε τα εξής:
«Δυστυχώς, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί ακολουθώντας την κατάσταση σε όλη την χώρα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα –με σημείο αιχμής την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Ρόδου, δεν καταγράφεται τόσο μεγάλη πίεση ‘εσωτερικά’ αλλά εξωτερικά. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές εισαγωγές, βαριά νοσούντες κ.λπ. Έρχονται όμως πάρα πολλοί συμπολίτες μας, καθημερινά, για να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο είτε επειδή νοσούν, είτε για να ελέγξουν εάν πρέπει να εισαχθούν ή όχι. Μέχρι στιγμής υπάρχει αύξηση των εισαγωγών, αλλά προς το παρόν δεν είναι σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, ώστε να πούμε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε να λέμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι επειδή οι νοσούντες είναι σε ελαφριά κατάσταση. Σε πρώτη φάση νόσησαν άτομα που ήταν στις ηλικίες μεταξύ 20 – 40 ετών ενώ επεκτείνεται η μόλυνση, στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες. Ελπίζουμε να μην επέλθει μεγάλη επιβάρυνση ώστε να μην μπορέσει να αντέξει το Νοσοκομείο…».

Ο κ. Καραταπάνης, κάλεσε τους συμπολίτες μας ‘να κάνουν υπομονή, να αποφεύγουν τις άσκοπες κοινωνικές επαφές και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας’.
«Ανησυχούμε για τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν έχουν προλάβει να κάνουν τις τρίτες δόσεις. Ειδικά τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις και μάσκες) πρέπει να τηρούνται αυστηρά αφού ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Το Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές και υπάρχουν εμβόλια σε διαθεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 άτομα –χωρίς διασωληνωμένους από 40 έως 70 ετών, στην πλειοψηφία, ανεμβολίαστοι. Η τρίτη δόση εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια. Το εμβόλιο, όπως και να το κάνουμε είναι το μοναδικό όπλο προστασίας μας» -ανέφερε.
Το Νοσοκομείο Ρόδου πάντως, έχει ετοιμαστεί για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη αλλά υπάρχει και η μονάδα Covid πέραν των ΜΕΘ, ενώ ανησυχία επικρατεί επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό για τους ελέγχους. «Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να αναλάβει όλους τους ελέγχους. Καθημερινά κάνουμε τρεις βάρδιες –δεν έχουμε περιθώριο για παραπάνω. Αυτές είναι και οι δυνατότητες του μηχανήματος που έχουμε. Δηλαδή 300 δείγματα την ημέρα. Όσοι ανησυχούν μπορούν να απευθύνονται στους ιδιώτες γιατρούς ή στα διαγνωστικά κέντρα. Να έρχονται μόνον αν είναι πολύ απαραίτητο».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Εξηγώντας τη διάθεση των περίφημων ‘μονοκλωνικών αντισωμάτων’ ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ξεκαθάρισε πως είναι διαθέσιμα και στη Ρόδο, αλλά μόνον σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων που υπάρχουν:
«Έχουμε λάβει δύο δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων (από δέκα και δέκα). Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν χορηγούνται σε άτομα που νοσούν βαριά. Τα δίνουμε σε άτομα υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί, υπέρβαροι ή πολύ παχύσαρκοι και μεγάλης ηλικίας) αλλά στην αρχή. Δεν τα χορηγούμε σε κάποιον που είναι μέσα στο Νοσοκομείο κι έχει προχωρήσει η κατάστασή του. Αυτά γίνονται με έγχυση και ήδη έχουμε μερικά περιστατικά. Έχουν ενημερωθεί και οι ιδιώτες γιατροί στην Ρόδο ώστε εάν κάποιος ασθενής έχει ανάγκη από τα μονοκλωνικά, εξετάζεται, κάνει την σχετική αίτηση και μπαίνει στην πλατφόρμα –εφόσον είναι θετικός στον κορωνοϊό κι έχει το αποτέλεσμα από μοριακό έλεγχο. Η λογική των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι να αποφύγει την εισαγωγή και τη βαριά νόσηση».
Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πάρα πολλά μονοκλωνικά, αλλά είναι διαθέσιμα στη δική μας περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου