ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φ. Μάγγος: «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αποτελειώσει τα μικρά νησιά»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
ΦΩΤΗΣ ΜΑΓΓΟΣ
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αποτελειώσει τα μικρά νησιά

Φ. ΜΑΓΓΟΣ

  • Συνέντευξη στον
  • Δημ. Γκαρτζώνη

Το μικρό και ακρι­τικό νησάκι των Λειψών είναι ένα από τα 35 όπου καταρ­γή­θη­καν οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ από την 1η Ιανουα­ρίου του νέου έτους. Για τις συνέ­πειες αυτού του μέτρου στην οικο­νο­μική και κοι­νω­νική ζωή του τόπου μίλησε στη «δημο­κρα­τική» ο δήμαρ­χος Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος, ο οποίος δηλώνει εμφα­τικά: «Αυτή η απώλεια θα πλήξει ορι­ζό­ντια όλους τους κατοί­κους των νησιών οι οποίοι ήδη έχουν ταλαι­πω­ρη­θεί οικο­νο­μικά τα τελευ­ταία χρόνια και τώρα τους απο­τε­λειώ­νουν»!

Ο κ. Μάγγος ανα­φέ­ρε­ται ακόμη στις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κάτοι­κοι των ακρι­τι­κών νησιών, στην έλλειψη πολι­τι­κών που λαμ­βά­νουν υπόψη τη διά­σταση της νησιω­τι­κό­τη­τας και στα επι­τεύγ­ματα του Δήμου Λειψών, που παρά τις αντι­ξο­ό­τη­τες, κατα­φέρ­νει να πρω­το­πο­ρεί.

Δια­βά­στε ανα­λυ­τικά τη συνέ­ντευξη:

Με επι­στολή σας στον πρω­θυ­πουργό εκφρά­σατε την βαθύ­τατη απο­γο­ή­τευσή σας για την απώλεια των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ. Πόσο θα επη­ρε­α­στούν οι Λειψοί από την κατάρ­γηση αυτού του μέτρου;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο μικρό­τε­ρος είναι ένας τόπος τόσο λιγό­τερα προ­ϊ­ό­ντα μπορεί να παράγει, με συνέ­πεια το σύνολο σχεδόν των αγαθών να «εισά­γο­νται» από διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας μας. Με δεδο­μένο λοιπόν το ήδη υψηλό κόστος μετα­φο­ράς, η αύξηση του ΦΠΑ θα μας χτυ­πή­σει διπλά, θα ανε­βά­σει και το κόστος των ίδιων των προ­ϊ­ό­ντων αλλά και το κόστος για τη μετα­φορά τους. Αντι­λαμ­βά­νε­στε λοιπόν ότι αυτή η απώλεια θα πλήξει ορι­ζό­ντια όλους τους κατοί­κους των νησιών οι οποίοι ήδη έχουν ταλαι­πω­ρη­θεί οικο­νο­μικά τα τελευ­ταία χρόνια και τώρα τους απο­τε­λειώ­νουν. Επι­πλέον, θα πληγεί ανε­πα­νόρ­θωτα και ο του­ρι­σμός μας ο οποίος απο­τε­λεί την βασική πηγή εσόδων των κατοί­κων του νησιού , και μην ξεχνάμε ότι από φέτος μας έχει επι­βλη­θεί και το τέλος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης. Όλα αυτά σε συν­δυα­σμό με το γεγονός ότι τώρα πλέον το περι­βάλ­λον για μικρο­ε­πεν­δύ­σεις (αγορά κατοι­κιών κ.α.) από πολίτες ξένων κρατών, γίνεται εντελώς ασύμ­φορο, θα προ­κα­λέ­σουν πολλές παρά­πλευ­ρες απώ­λειες με μεγα­λύ­τερη και πιο επι­κίν­δυνη την μείωση και γήρανση του πλη­θυ­σμού, αφού είναι βέβαιο ότι δύσκολα τα νέα ζευ­γά­ρια θα απο­φα­σί­σουν να κάνουν οικο­γέ­νεια και οι νέοι μας θα ανα­ζη­τή­σουν αλλού την τύχη τους.

Ζητή­σατε με την επι­στολή σας στον πρω­θυ­πουργό να δοθεί μέρισμα και στους 27 Δήμους, των νησιών του Αιγαίου. Πιστεύ­ετε ότι τα όποια αντι­σταθ­μι­στικά μέτρα μπορούν τελικά να εξι­σορ­ρο­πή­σουν την απώλεια του μειω­μέ­νου ΦΠΑ;

Όπως ανέφερα χαρα­κτη­ρι­στικά στην επι­στολή , στο εξής το ¼ του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού θα πηγαί­νει στους φόρους. Από τα 4 εκ που είναι ο γενικός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Δήμου Λειψών χάνουμε το 1 εκ. Είναι προ­φα­νές ότι πρέπει να ενι­σχυ­θούν οικο­νο­μικά και οι Δήμοι για να καλύ­ψουν το χρη­μα­το­δο­τικό κενό που δημιουρ­γεί­ται με θύματα πάλι τους πολίτες αφού θα γίνουν λιγό­τερα έργα για τη βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας τους και λιγό­τε­ρες δράσεις κοι­νω­νι­κού χαρα­κτήρα.

Κανένα αντι­σταθ­μι­στικό όμως δεν θα φτάσει το βαθμό διείσ­δυ­σης που επι­τύγ­χα­ναν σε κάθε νοι­κο­κυ­ριό οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές. Κι αυτό γιατί αφενός δεν έχουν μόνιμο χαρα­κτήρα κι αφε­τέ­ρου δόθηκαν επι­λε­κτικά και κατη­γο­ριο­ποί­η­σαν τους νησιώ­τες, σε προ­νο­μιού­χους και μη, λογα­ριά­ζο­ντας ασή­μα­ντα περιου­σιακά στοι­χεία ως κρι­τή­ρια «μη δικαιού­χου λόγω πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης». Για γέλια και κλάματα δηλαδή. Και τα εισο­δη­μα­τικά ή περιου­σιακά κρι­τή­ρια που τέθηκαν από πλευράς υπουρ­γείου ήταν ακα­τα­νό­ητα και άδικα αφού είναι ηλίου φαει­νό­τερο ότι το κόστος δια­βί­ω­σης είναι υψηλό ορι­ζό­ντια για όλους και όχι αντι­στρό­φως ανάλογο της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης του καθενός, η οποία σε πολλές περι­πτώ­σεις δεν είναι αυτή που παρου­σιά­ζε­ται βάσει αυτών των κρι­τη­ρίων. Θεωρώ ότι η μόνη δίκαιη αντι­στάθ­μιση είναι η επι­στροφή στο προη­γού­μενο καθε­στώς.

Γίνεται συχνά λόγος για την νησιω­τι­κό­τητα και την εφαρ­μογή σχε­τι­κών πολι­τι­κών από το κεντρικό κράτος… Ποτέ δεν είδαμε να υλο­ποιού­νται όμως σχε­τι­κές πολι­τι­κές. Τι πιστεύ­ετε ότι φταίει για τη δια­χρο­νική αυτή αδια­φο­ρία;

Πολλά φταίνε. Πρώτα απ όλα φταίει η άγνοια της κεντρι­κής εξου­σίας, με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις , της ουσίας και της έντασης του προ­βλή­μα­τος . Φταίει επίσης η ατολμία για την επίλυση ενός τερά­στιου προ­βλή­μα­τος με τερά­στιο κόστος αντί­στοιχα, αλλά και χρο­νο­βόρο, ως προς την μελέτη και εφαρ­μογή του, το οποίο πρα­κτικά σημαί­νει ότι δεν προ­σφέ­ρει άμεσο πολι­τικό όφελος παρά μόνο υστε­ρο­φη­μία για την οποία λίγοι ενδια­φέ­ρο­νται. Τέλος φταίμε και εμείς ως αυτο­διοί­κηση για τη «χλιαρή» στάση που κρατάμε όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα αυτό, απορ­ρο­φη­μέ­νοι ίσως από τα πολλά άλλα προ­βλή­ματα που καλού­μα­στε να επι­λύ­σουμε, χωρίς καμία βοήθεια και με εχθρό το ίδιο το κράτος σε αρκετές περι­πτώ­σεις. Έχουμε πάθει το σύν­δρομο της καρ­πα­ζιάς. Τα απανωτά χτυ­πή­ματα δεν σ’ αφήνουν να σηκώ­σεις κεφάλι για να διεκ­δι­κή­σεις τα αυτο­νό­ητα.

Μετα­βαί­νετε πολύ συχνά στην Αθήνα για τη διεκ­δί­κηση ζητη­μά­των που απα­σχο­λούν το νησί. Έχει απο­τέ­λε­σμα η «σύγκρουση» με τα υπουρ­γεία;

Δε θα τη χαρα­κτή­ριζα σύγκρουση. Οι συνα­ντή­σεις μου με υπουρ­γούς και στελέχη υπουρ­γείων είναι, σχεδόν πάντα, πολύ εποι­κο­δο­μη­τι­κές. Η επιμονή, τα σωστά επι­χει­ρή­ματα, η στο­χευ­μένη διεκ­δί­κηση αλλά και η κατα­νό­ηση απ ‘ την άλλη πλευρά φέρνουν πολύ σημα­ντικά απο­τε­λέ­σματα. Όμως ο συγκε­κρι­μέ­νος τρόπος είναι πολύ κοπια­στι­κός, απαιτεί συχνά ταξίδια, πολυ­ή­με­ρες απου­σίες από το νησί, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται σε βάρος της άμεσης αντι­με­τώ­πι­σης των καθη­με­ρι­νών προ­βλη­μά­των που προ­κύ­πτουν, που σε μικρούς δήμους σαν τους Λειψούς απαι­τούν τη φυσική παρου­σία του δημάρ­χου, λόγω απου­σίας οργα­νω­μέ­νων υπη­ρε­σιών. Δεν θα έπρεπε η επι­τυ­χία του κάθε δήμου να εξαρ­τά­ται τόσο από τις «δρο­μι­κές» ικα­νό­τη­τες του δημάρ­χου αλλά από την εφαρ­μογή μίας ορθο­λο­γι­κής και δίκαιης πολι­τι­κής με έμφαση στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες και στα πραγ­μα­τικά προ­βλή­ματα του κάθε τόπου.

Γενικά οι Λειψοί πρω­το­πο­ρούν σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στην καθα­ριό­τητα, απο­τε­λώ­ντας παρά­δειγμα προς μίμηση. Πώς τα κατα­φέρ­νει τόσο καλά ένας μικρός νησιω­τι­κός Δήμος;

Είμαι από εκεί­νους που έχουν μία ανθρω­πο­κε­ντρική αντί­ληψη γύρω από όλα τα ζητή­ματα. Επίσης πιστεύω πολύ στη συλ­λο­γι­κό­τητα. Θεωρώ λοιπόν ότι η όποια επι­τυ­χία, παρόλες τις γνωστές δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζουμε ως μικρός και υπο­στε­λε­χω­μέ­νος νησιω­τι­κός Δήμος, είναι απο­τέ­λε­σμα επί­πο­νης εργα­σίας πολλών ανθρώ­πων μαζί και αξιο­ποί­η­σης κάθε πρό­σφο­ρου μέσου και ευκαι­ριών οι οποίες δεν παρου­σιά­ζο­νται συχνά. Βεβαίως όλο αυτό χρειά­ζε­ται καλό συγ­χρο­νι­σμό, εργα­τι­κό­τητα, αμε­σό­τητα με τους ανθρώ­πους, απο­φα­σι­στι­κό­τητα, γρή­γο­ρες και κυρίως σωστές λύσεις, ευφυΐα και πάνω απ’ όλα ικα­νό­τητα στην ανά­δειξη του καλού εαυτού όσων δου­λεύ­ουν για το νησί, δημιουρ­γώ­ντας τους την συνα­ντί­ληψη της κοινής προ­σπά­θειας, ως μονό­δρομο ,για την πρόοδο του τόπου μας.

Είστε πατέρας τεσ­σά­ρων παιδιών. Πόσο δύσκολο είναι να μεγα­λώ­σει κανείς σήμερα τα παιδιά του σε ένα μικρό ακρι­τικό νησί; Τι μπορεί να στε­ρού­νται τα παιδιά που μεγα­λώ­νουν στους Λειψούς από αυτά που μεγα­λώ­νουν στις μεγα­λου­πό­λεις;

Το να μεγα­λώ­νει κανείς την οικο­γέ­νειά του σ ένα μικρό νησί έχει και αρνη­τικά και θετικά σημεία. Απ’ τη μια, τα παιδιά απο­λαμ­βά­νουν καλύ­τε­ρες συν­θή­κες ασφά­λειας , επαφής με το φυσικό περι­βάλ­λον, περισ­σό­τερο χρόνο με τους γονείς (εξαι­ρεί­ται η περί­πτωσή μου),πιο υγιεινή δια­τροφή κ.α. τα οποία έχουν ως απο­τέ­λε­σμα την ανά­πτυξη της κοι­νω­νι­κής τους νοη­μο­σύ­νης, της εξω­στρέ­φειας ,των οικο­γε­νεια­κών δεσμών και γενικά της απου­σίας φοβι­κό­τη­τας στον τρόπο που μεγα­λώ­νουν και ενσω­μα­τώ­νο­νται στο περι­βάλ­λον, κάτι που στα μεγάλα μέρη απο­τε­λεί μάστιγα. Το κόστος που πλη­ρώ­νουν όμως για όλα αυτά είναι η καθη­με­ρινή έκθεση στον κίνδυνο της έλλει­ψης νοσο­κο­μεια­κής περί­θαλ­ψης, τα περιο­ρι­σμένα ερε­θί­σματα για γνώση και πνευ­μα­τική καλ­λιέρ­γεια και η απουσία επι­λο­γών άθλησης και ανά­πτυ­ξης του έμφυτου ταλέ­ντου των παιδιών αυτών. Γι αυτό, και ο δήμος και οι γονείς έχουν την υπο­χρέ­ωση να δημιουρ­γούν τις κατάλ­λη­λες προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε του­λά­χι­στον να μετριά­ζουν τις αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις αυτής της επι­λο­γής.

Ποιοι οι στόχοι σας για το 2018;

Φέτος θα είναι η χρονιά των μεγάλων ανα­πτυ­ξια­κών έργων του νησιού της θητείας μας. Ευελ­πι­στώ ότι μέσα στο 2018 θα δημο­πρα­τη­θούν, εκτός άλλου απρο­ό­πτου (4412/16), τα εξής έργα:

Α. Επέ­κταση απο­βά­θρας λιμένα Λειψών, 1.285.000

Β. Ασφαλ­τό­στρωση επαρ­χια­κού οδικού δικτύου , 400.000

Γ. Τσι­με­ντό­στρωση οδικού δικτύου εντός οικι­σμού, 300.000

Δ. Συν­θε­τι­κός χλο­ο­τά­πη­τας γηπέδου Λειψών , 215.000

Ε. Επαύ­ξηση απορ­ροής της λιμνο­δε­ξα­με­νής , 90.000

ΣΤ. Ανα­βάθ­μιση Η/Μ εξο­πλι­σμού μαρίνας , 95.000

Ζ. Προ­στα­σία πρανών από φυσικές κατα­στρο­φές , 75.000

Η. Αντι­κα­τά­σταση φρε­α­τίων και παρα­λια­κού αγωγού απο­χέ­τευ­σης, 83.000

Θ. Επι­σκευή της αίθου­σας επι­βα­τών, 46.000

Ι. Εκπό­νηση μελέτης νέου προ­βλήτα πρόσ­δε­σης μεγάλων πλοίων, 300.000

Ια. Επέ­κταση δικτύου ύδρευ­σης, 50.000

Ήδη έχουν δημο­πρα­τη­θεί κα θα υλο­ποι­η­θούν άμεσα :

Α. εγκα­τά­σταση και λει­τουρ­γία μονάδας αφα­λά­τω­σης 600κυβικών/ ημέρα, 450.000

Β. Επι­σκευή δημο­τι­κού σχο­λείου, 15.000

Γ. Προ­μή­θεια συστή­μα­τος μικρής μονάδας αφα­λά­τω­σης για πόσιμο νερό(water kiosk), 28.000.

Σύνολο: 3.400.000 ευρώ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.