Ειδήσεις

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Σε μια νέα πρωτοφανή πρόκληση προσχώρησε η Τουρκία μετά από ένα τριήμερο έντονης αεροπορικής παράνομης δραστηριότητας στο Αιγαίο, καθώς κάλεσε την Ελλάδα να τροποποιήσει το σχέδιο άσκησης στο Κεντρικό Αιγαίο η διαφορετικά να ακυρώσει την άσκηση επειδή επικαλύπτει περιοχή που έχει δεσμεύσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία για ασκήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, εντός του FIR Αθηνών.

Με τις ΝΟΤΑΜ Α5567 και Α5563 η Τουρκία επιμένει προκλητικά στην διατήρηση του πεδίου βολής στο κέντρο του Αιγαίου ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει εντονότατη αντιπαράθεση και στους κόλπους του ΝΑΤΟ την πεσμένη Άνοιξη αλλά θέτει και μια σειρά ακόμη ζητήματα. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει παράνομη κάθε άσκηση που διεξάγει η Ελλάδα με σενάρια που περιλαμβάνουν τον Αϊ Στράτη καθώς παραβιάζεται όπως αναφέρει η υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων» (1913) και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ΝΟΤΑΜ αυτές εκδίδονται την ίδια ημέρα και την επομένη ,της θερμής συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ν. Κοτζιάς και ο τούρκος ομόλογος του Μ. Τσαβούσογλου.

Η Ελληνική άσκηση αφορούσε την περιοχή μεταξύ της Αλοννήσου, της Σκύρου και της νησίδας Πιπέρι δυτικά του Αι Στράτη και θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας έχει δεσμεύσει μια πολύ μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, θέλοντας να επιβάλλει τετελεσμένα στην συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου θα απαιτήσει να υπάρξει ταυτόχρονη κατάργηση και ενός ελληνικού πεδίου βολής προκειμένου να άρει την δέσμευση της περιοχής αυτής.

Η δέσμευση περιοχών σε τόσο ευαίσθητες περιοχές για τόσο μεγάλο διάστημα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και δίνουν βεβαίως την αίσθηση περί «ειδικού καθεστώτος» του Αιγαίου όπως ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.

Συγχρόνως όμως η επιβολή της ιδέας για ίσα δικαιώματα στην χρήση του Αιγαίου ακόμη και για στρατιωτικές ασκήσεις, είναι εις βάρος της Ελλάδας η οποία δεν έχει δυνατότητα άσκησς της Πολεμικής Αεροπορίας της σε άλλες περιοχές ενώ αντίθετα η Τουρκία διαθέτει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για την άσκηση της πολεμικής αεροπορίας. Με την «αμοιβαία» κατάργηση πεδίων βολής, ο μόνος που βλάπτεται είναι το αξιόμαχο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συγχρόνως «γκριζάρει» μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου