Τοπικές Ειδήσεις

Σε αμέλεια οφείλεται η επικίνδυνη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Ασκληπιειό

Σε αμέλεια οφείλεται η επικίνδυνη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης πολύ κοντά στο χωριό του Ασκληπιειού. Η διαδικασία της προανάκρισης συνεχίζεται από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η φωτιά προκλήθηκε από την καύση υπολειμμάτων κλαδέματος και ξερόχορτων.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Νικήτας Βενιός δήλωσε στη «δ» ότι παρόλο που έληξε η αντιπυρική περίοδος, είναι εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από την καύση ξερών χόρτων και κλαδιών. Λόγω της ξηρασίας του εδάφους ελλείψει βροχών, μπορεί εύκολα να πάρει διαστάσεις η φωτιά.
«Διανύουμε μία πάρα πολύ επικίνδυνη περίοδος, πιο επικίνδυνη και από τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει να αποφεύγουν οι συμπολίτες μας να ανάβουν φωτιές για να κάψουν τα υπολείμματα κλαδέματος. Δεν είχαμε ακόμη αρκετές βροχοπτώσεις. Επικρατεί ξηρασία και είναι εύκολη η εξάπλωση πυρκαγιάς. Θα πρέπει να σκέφτονται όλοι πολύ σοβαρά πριν ανάψουν φωτιές για να καθαρίσουν τα χωράφια τους. Είναι η χειρότερη λύση από κάθε άποψη. Πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί, οι υπαίτιοι έρχονται αντιμέτωποι με υψηλά διοικητικά πρόστιμα και με δικαστικές ποινές. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να καθαρίσει κανείς το χωράφια του. Ας συναισθανθούμε όλοι τους κινδύνους και ας αποφύγουμε τις επικίνδυνες λύσεις», δήλωσε ο κ. Βενιός, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η ΠΥΡ έχει «αποδυναμωθεί» τις τελευταίες ημέρες καθώς λόγω των μέτρων Covid εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως εργασία, ενώ έληξε η σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στο τέλος Οκτωβρίου. Το 50% των πυροσβεστών βρίσκεται κανονικά στην υπηρεσία και το υπόλοιπο 50% παραμένει στο σπίτι και είναι πάντα σε επιφυλακή. Η ΠΥΡ δεν θα έχει στη διάθεσή της τους εποχικούς πυροσβέστες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, καλείται να λειτουργεί με λιγότερο από το 50% του προσωπικού που διέθετε μέχρι και τον Οκτώβριο.

Το συμβάν στον Ασκληπιειό
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στη δασική περιοχή «Κουναράς» ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες Λαέρμων και Ασκληπιείου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο σημείο, η φωτιά «έσπασε» σε δύο μέτωπα, το ένα κατευθυνόταν προς τα ανατολικά στην περιοχή των Λαέρμων και το δεύτερο προς τον οικισμό. Ζητήθηκε δε προληπτικά η εκκένωση του χωριού, όταν οι φλόγες πλησίασαν σε πολύ κοντινή απόσταση.
Συνολικά 18 οχήματα, 36 άνδρες και 11μελές πεζοπόρο τμήμα «επιστράτευσε» η ΠΥΡ για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα κατέφθασαν από την Αθήνα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, ενώ βέβαια η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Οι διευθύνσεις πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου διέθεσαν οχήματα, ενώ ο δήμαρχος Α. Καμπουράκης και ο αντιπεριφερειάρχης, Χ. Ευστρατίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του συμβάντος. Σημαντική ήταν για μία ακόμη φορά η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεναν στο τόπο του συμβάντος επτά πυροσβεστικά οχήματα με 22 πυροσβέστες, το 11μελές πεζοπόρο τμήμα και δύο οχήματα εθελοντικών ομάδων.
«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και βέβαια τους φορείς. Το συμβάν ήταν επικίνδυνο καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική και δύσβατη έκταση με μεγάλη καύσιμη ύλη. Έφθασε δε πολύ κοντά στον οικισμό. Καταφέραμε όμως να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτό το συμβάν. Βοήθησε πολύ η συνδρομή της Περιφέρειας και Δήμου που συνέδραμαν με δυνάμεις, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες. Επίσης, βοήθησε πολύ η συμβολή των εθελοντικών ομάδων και των εθελοντών πυροσβεστών που έφθασαν άμεσα. Ήταν μία συνολική προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε ο διοικητής της ΠΥΡ, Ν. Βενιός.
Σημειώνεται ότι η φωτιά στον Ασκληπιειό δεν ήταν το μόνο συμβάν την Τρίτη. Στις 10 περίπου το βράδυ ξέσπασε φωτιά σε οικόπεδο στα Στεγνά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ιδιοκτήτης είχε βάλει φωτιά για να κάψει ξερόχορτα και κλαδιά η οποία ξέφυγε του ελέγχου του και κάλεσε την ΠΥΡ. Η παρέμβαση των ανδρών και οχημάτων της ΠΥΡ ήταν άμεση και το συμβάν αντιμετωπίστηκε πριν η φωτιά ξεφύγει από τα όρια του οικοπέδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου