Συνεντεύξεις

Τατουάζ: Οταν το σώμα γίνεται καμβάς και ο tattoo artist ζωγράφος!

Συνέντευξη
στην Μαίρη Φώτη

Το τατουάζ, κάποτε ήταν ταμπού. Πλέον, το tattoo έχει μπει στις γκαλερί, έχει απενοχοποιηθεί και μάλιστα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό αισθητικό επίπεδο. Το ανθρώπινο σώμα έγινε καμβάς και ο tattoo artist ζωγράφος, που πολλές φορές μπορεί να εντυπωσιάσει με τα αριστουργήματα που «αποτυπώνει» με την βελόνα του. Το τατουάζ έχει εξελιχθεί, έχει γίνει αποδεκτό ακόμα και στους πιο αυστηρούς επαγγελματικούς χώρους και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και επαγγέλματος, αποφασίζουν να στολίσουν το σώμα τους, επιλογή που θα τους ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Ο tattoo artist Φώτης Χατζηγεωργίου, που δραστηριοποιείται στη Ρόδο από το 2013, με συνέντευξή του στην «δ», μιλά για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του επαγγέλματος, για το πώς το tattoo έχει μπει στην καθημερινότητα των Ροδίων και συμβουλεύει όσους βρίσκονται στα πρόθυρα να περάσουν το κατώφλι ενός tattoo studio να είναι απολύτως βέβαιοι γι αυτό που θα χαράξουν για πάντα στο σώμα τους.
Παραθέτει ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία για τους πελάτες του, με την μεγαλύτερη να είναι άνω των 70 ετών (!) και την μικρότερη στα 15, αναφέρεται στις επιρροές που δέχονται τα νέα παιδιά, απορρίπτει την «μόδα» στα τατουάζ και δηλώνει εραστής της τέχνης που την ακολούθησε χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

• Πώς αποφασίζει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα;
Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ασχολείται με τα εικαστικά και εφόσον του αρέσει και διαθέτει την ανάλογη υπομονή, τότε μπορεί να κάνει τατουάζ. Το τατουάζ είναι πολύ πιο δύσκολο απ΄ότι να ζωγραφίζει κανείς έναν πίνακα και χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή. Το σχέδιο μπορεί να το τελειώσεις και σε έναν μήνα, όταν όμως μιλάμε για ανθρώπινο δέρμα, σημαίνει ότι ο πελάτης πρέπει να φύγει με μια ολοκληρωμένη δουλειά από το studio. Οπότε εφ΄όσον αγαπά την τέχνη και έχει υπομονή μπορεί να ασχοληθεί.
• Εσύ πώς ξεκίνησες; Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασκήσεις αυτό το επάγγελμα; Φαντάζομαι δεν σκέφτεται κάποιος εύκολα να γίνει tattoo artist για να αποκατασταθεί επαγγελματικά.
Εγώ από μικρός ασχολούμουν με τα εικαστικά. Ηταν και ο μπαμπάς μου ζωγράφος, οπότε όταν ήρθε η ώρα να πάω για σπουδές, πήγα στην Αθήνα 4 χρόνια στο Σχολή Βακαλό, όπου φοίτησα ως γραφίστας και επιστρέφοντας στη Ρόδο συνέχισα να ασχολούμαι με τα εικαστικά και τη ζωγραφική. Οσον αφορά το τατουάζ, την δερματοστιξία όπως λέγεται στα ελληνικά, προέκυψε καθαρά από τον τρόπο ζωής μου. Οι φίλοι μου όλοι είχαν τατουάζ, έβλεπαν τι ζωγραφίζω, τι σχεδιάζω, τι μου αρέσει να κάνω, πώς εκφράζομαι και με παρότρυναν… Όλα αυτά κάποια στιγμή έδεσαν κι έτσι έφτασα να κάνω τατουάζ αρχικά σε φίλους και σε γνωστούς.
• Ερασιτεχνικά δηλαδή.
Πρώτα πρέπει να υπάρξεις εραστής της τέχνης και μετά επαγγελματίας.
• Το πρώτο σου τατουάζ πότε το έκανες;
Το έκανα σε έναν αδελφικό φίλο, στο σπίτι μου ακούγοντας μουσική και πίνοντας μπύρες!
• Και στη συνέχεια αποφασίζεις ότι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Εξαρχής, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τατουάζ, αυτό είχα στο μυαλό μου. Να ασχοληθώ επαγγελματικά. Όταν άρχισα να παρατηρώ τον κόσμο του tattoo τον ζήλευα και ήθελα να έρθει η μέρα που θα γίνω κι εγώ μέρος του.
• Σε ποια ηλικία έκανες εσύ το πρώτο σου τατουάζ;
Στα 15.
• Σήμερα ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν τατουάζ;
Ολοι! Εχω πελάτες που έρχονται με τους γονείς τους μέχρι και ηλικιωμένους… Κάνουν τατουάζ από κάτι εικαστικό μέχρι κάτι πιο προσωπικό, όπως είναι τα ονόματα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
• Ενας ηλικιωμένος τι τατουάζ μπορεί να ζητήσει;
Τα πάντα. Αλλά το πιο συνηθισμένο στις μεγάλες ηλικίες που δεν έχουν εντρυφήσει στο χώρο, έχει σχέση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
• Ο μεγαλύτερός σου πελάτης τι ηλικίας είναι;
Είναι μια γυναίκα, λίγο μετά τα 70.
• Η οποία είναι τακτική πελάτισσα;
Ερχεται μια με δύο φορές τον χρόνο!
• Ο μικρότερος;

Είναι πάλι κορίτσι που ήρθε με τον μπαμπά της. Εκλεισε λοιπόν πρώτα ο μπαμπάς ο οποίος έκανε τατουάζ για να δει πώς είναι και στη συνέχεια επέτρεψε στο κορίτσι να κάνει κι εκείνο. Βέβαια ο μπαμπάς κατέληξε τελικά να έχει περισσότερα τατουάζ από την κόρη!
• Στη σημερινή εποχή, έχουμε ξεπεράσει το ταμπού του τατουάζ;
Οι άνθρωποι ξεπερνούν τα ταμπού a la carte. Ο,τι τους αρέσει και είναι κοντά στην εποχή τους, το ξεπερνούν εύκολα. Κάποια άλλα όχι και τόσο. Το τατουάζ είναι ένα από αυτά που μπήκαν στην καθημερινότητά μας μέσω της τηλεόρασης, μπήκε δυναμικά στη ζωή μας στα τελευταία χρόνια και… βολεύει πολύ κόσμο να λέει ότι το έχει ξεπεράσει ως ταμπού.
• Υπάρχει μόδα στο τατουάζ;
Κατά καιρούς, ναι, υπάρχουν πράγματα που μας ζητάνε περισσότερο και είναι και τα πράγματα που εμείς προτείνουμε να αποφεύγουν. Το τατουάζ δεν μπορεί να αποτελεί μόδα… Προσωπικά μπορώ να δω το τατουάζ μιας κοπέλας και να καταλάβω την ηλικία της, γνωρίζοντας ποια εποχή ήταν δημοφιλές το συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε αυτά. Η μόδα κάνει κύκλους, φεύγει και έρχεται ενώ με το τατουάζ… θα πεθάνεις μαζί του. Δεν μπορείς να το δεις σαν μόδα.
• Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα… Ποιοι έρχονται;
Ολοι. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα σημεία που αποφασίζουν να κάνουν το τατουάζ. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε δικαστήρια, σε γραφεία ή σε χώρους που δεν επιτρέπεται να φαίνεται το τατουάζ, επιλέγουν σημεία που δεν είναι εμφανή.
• Οσοι είναι σε νεαρή ηλικία και θέλουν να χαράξουν το δέρμα τους, έρχονται να το συζητήσουν προηγουμένως; Ζητούν τη συμβουλή σου;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς ως επαγγελματίες, αυτή την τακτική ακολουθούμε. Ερχονται παιδιά συζητάνε μαζί μας, και ζητάνε την άποψή μας. Εχω αποτρέψει πολλά παιδιά που ήθελαν να κάνουν κάτι επιπόλαιο γι αυτό και μας εμπιστεύονται.
• Για ποιον λόγο μπορεί να αποτρέψεις κάποιον;
Για τη μόδα που λέγαμε πριν και που θα φύγει κάποια στιγμή, ή ακόμα και για πολιτικά σύμβολα.
• Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χαράξουν στο σώμα τους πολιτικά σύμβολα;
Ναι, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση είναι έντονο αυτό.
• Και σύμβολα ομάδων;
Ναι.
• Ποιο είναι το πιο περίεργο τατουάζ που σου έχουν ζητήσει;
Δεν υπάρχει περίεργο τατουάζ, γιατί μιλάμε για ζωγραφική. Στη ζωγραφική δεν υπάρχουν περίεργα πράγματα. Υπάρχουν αφαιρετικά, υπάρχουν ρεαλιστικά, σουρεαλιστικά, σίγουρα όμως όχι περίεργα…
• Ερχονται με δικό τους σχέδιο ή το σχεδιάζετε μαζί;
Νομίζω ότι κατανέμεται σωστά, οι μισοί έρχονται με κάτι δικό τους που ίσως το παραλλάξουμε λίγο και οι άλλοι μισοί μας λένε τι έχουν στο μυαλό τους και το σχεδιάζουμε εμείς μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Αλλα μέλη της οικογένειάς σου, έχουν τατουάζ; Τους έχεις μυήσει σε αυτήν την τέχνη;
Η Ρέτα, η σύζυγός μου έχει τατουάζ.
• Τα απέκτησε πριν ή μετά από εσένα;
Κάποια πριν και κάποια μετά.
• Πηγαίνοντας κάποιος σε ένα studio για τατουάζ τι πρέπει να κοιτάει;
Αρχικά το στυλ του καλλιτέχνη. Είναι όπως οι πίνακες που βάζουμε στο σαλόνι μας, μπορεί κάποιος καλλιτέχνης να μην μας αρέσει. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κακός, αλλά μπορεί να μην μας αρέσει το στυλ του, η τέχνη του… Καλό είναι να δούμε πρώτα το είδος του τατουάζ που κάνει, πώς το αποδίδει αυτό στο δέρμα κι εφόσον καταλήξουμε ότι μας ταιριάζει, τότε θα πρέπει να μελετήσουμε την υγιεινή και την καθαριότητα του χώρου και στη συνέχεια με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη, κάνουμε το τατουάζ που θέλουμε.
• Τα νεαρά παιδιά τι ζητούν;

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, το δικό του στυλ. Είθισται να μου ζητούν τατουάζ που έχουν κάποιοι διάσημοι αλλά εγώ τα αποτρέπω. Θέλω να το σκεφτούν πολύ καλά πριν έρθουν να κάνουν το τατουάζ κι επειδή αντιμετωπίζω τη δουλειά μου πολύ σοβαρά, όταν κάτι θεωρώ ότι είναι επιπόλαιο, θα το επισημάνω ακόμα κι αν γίνω δυσάρεστος εκείνη τη στιγμή.
• Υπάρχουν άνθρωποι που το είχαν απωθημένο και λόγω της τάσης της εποχής έχουν κάνει το απωθημένο τους πράξη;
Ναι βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί.
• Η τιμή πώς διαμορφώνεται;
Ο κάθε καλλιτέχνης κοστολογεί την τέχνη του όπως νομίζει ο ίδιος. Κανένας από τους tattoo artists ή τους ζωγράφους δεν δίνει βαρύτητα στο χρήμα. Εχω ξαναπεί ότι ακόμα και το τζόκερ να κέρδιζα, πάλι θα έβρισκα χρόνο να κάνω tattoo…
• Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να κάνει τατουάζ;
Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι αυτό που θα κάνουμε θα μείνει για πάντα στο σώμα μας, οι κύκλοι μας όμως και οι μόδες μπορεί να αλλάξουν και κάτι που σήμερα είναι αποδεκτό, αύριο μπορεί να μην είναι. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι, κι αφού βεβαιωθούμε για την επιλογή μας τότε να απευθυνθούμε σε ένα σοβαρό tattoo studio, απ΄όπου θα πάρουμε υπεύθυνες συμβουλές και οδηγίες από τον καλλιτέχνη που θα εμπιστευτούμε, ώστε να μην κάνουμε πράγματα επιπόλαια.

• Αν κάποιος μετανιώσει αφού το έχει κάνει; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι αφαίρεσης τατουάζ όμως είναι και επίπονες και χρονοβόρες, οπότε καλό θα ήταν να το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε τατουάζ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου